Arama

R Programlama Dili

Güncelleme: 3 Temmuz 2013 Gösterim: 1.979 Cevap: 0
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
3 Temmuz 2013       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
R Programlama Dili
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
q2o8
Sponsorlu Bağlantılar
R istatistiksel hesaplama ve grafikleri için bilgisayar programı olup aynı zamanda programlama dilidir. Yeni Zelanda Auckland Üniversitesinden Ross Ihaka ve Robert Gentleman tarafından ortaya çıkarılan R halihazırda R Geliştirme Çekirdek Ekibi tarafından geliştirilmekte. S programlama dilinin açık kaynak kodlu versiyonu olan R bundan dolayı bazen GNU S olarakta anılmaktadır. İstatistiki yazılım geliştirme için istatistikçiler arasında de fakto standart haline gelen R istatistiki yazılım geliştirme ve veri analizi alanında kullanılmaktadır.

GNU projesinin bir parçası olan R nin kaynak kodları GNU Genel Kamu Lisansı altında olup değişik işletim sistemleri için sürümleri mevcuttur.R komut satırı arayüzü kullanıyor olsa da değişik grafik kullanıcı arayüzleride bulunmaktadır.

Özellikleri

R çok geniş istatistiki (doğrusal ve doğrusal olmayan modelleme,klasik istatistik testleri, zaman serileri analizi, sınıflandırma, kümeleme ve diğer) ve grafik çizim teknikleri sunmaktadır. R de S gibi tam anlamıyla programlama dili olarak tasarlanmış olup kullanıcıya yeni fonksiyonlar tanımlayarak ilave özellikler geliştirme imkânı sunmaktadır. Bazı önemli farklılıklar olmasına rağmen S için yazılan kodlar aynen R de de çalışır. R sisteminin büyük çoğunluğu aynı dille yazıldığından kullanıcının yapılan algoritmik seçimleri takip etmesi kolaylaşmaktadır. Yoğun hesaplamalar gerektiren görevler için C,C++ ve Fortran kodu çalışma zamanında bğlanıp çalıştırılabilmektedir. İleri seviye kullanıcılar R nesnelerinin manupilasyonu için C kodu yazabilirler.

R, kullanıcıların eklediği özel fonksiyonlar veya çok özel araştırma alanlarına ait paketlerle oldukça geliştirilebilirdir. S dilinin mirasından dolayı R diğer birçok istatistiki hesaplama dilinden daha kuvvetli bir nesneye yönelik programlama kabiliyetine sahiptir.


R'nin bir diğer güçlü yönü matematiksel sembolleri de içeren yayın kalitesinde grafikler çizebilen grafik imkânlarıdır. R'nin ister online ister baskı amaçlı kullanılabilen çok geniş içerikli LaTeX benzeri dökümantasyon imkânı vardır.


Popüler veri madenciliği yazılım Weka nın, veri madenciliği yeteneklerinin Weka, istatistiksel analizlerin R ile yapılmasını sağlayan arayüzü bulunmaktadır.


nij
*byplot.lm() fonksiyonu ile oluşturulmuş grafik. Özellikler arasında sol altta göründüğü gibi eksen etiketlerinde matematiksel notasyon kullanımıda var.

Paketler
R nin yetenekleri kullanıcılarca eklenen paketler le geliştirilmektedir.Bu paketler belli uzmanlık alanlarıyla ilgili teknikler, gelişmiş grafik özellikleri, bir çok harici dosya biçimini okuma/yazma yeteneği (SPSS, Matlab,Excel,MySQL bağlantıları vb.) gibi bir çok özelliği R ye kazandırmaktadır. R nin standart kurulumunda temel paketler bulunuyor olsa da 2000'den fazla paket CRAN (Geniş Kapsamlı R Yazılım Ağı) dan erişilebilirdir.


Grafik Kullanıcı Arayüzleri
  • RStudio - Kullanımı oldukça kolay ve gelişmiş bir arayüz. RStudio
  • gretl - R gretl paket programının içerisinden kullanılabilir
  • Java Gui for R – Java diliyle yazılmış müztakil olarak çalışabilen R terminali ve editörü (JGR diyede anılıyor)
  • Rattle GUI - RGtk2 tabanlı ve özellikle veri madenciliği amaçlı hazırlanmış GUI
  • R Commander – tcltk tabanlı GUI
  • – R ve Rcmdr nin Microsoft Excel içerisinden kullanılabilmesini sağlar
  • rggobi, Matris görselleştirme için GGobi arayüzü
  • RKWard – KDE kütüphanesi tabanlı
  • Sage – web tarayıcı arayüzü aynı zamanda rpy desteği
  • Statistical Lab
  • Deducer menü and hesaptablosu tabanlı GUI.
R'nin Ticari Versionları
R nin destek ve servis imkânları içeren değişik ticari ve kurumsal versiyonları bulunmaktadır.
  • REvolution Computing tarafından sunulan REvolution R, ve paralel işlem yeteneklerine sahip ParallelR.
  • XL Solutions tarafından sunulan R+.
  • RStat
  • R ye benzeyen ve S nin ticari bir versiyonu olan S-PLUS.


theMira

Benzer Konular

21 Eylül 2014 / Misafir Cevaplanmış
21 Şubat 2012 / _Yağmur_ Bilgisayar
3 Temmuz 2013 / Mira Bilgisayar