Arama

Linux Mint

Güncelleme: 20 Şubat 2014 Gösterim: 2.598 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
20 Şubat 2014       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Linux Mint
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Linux Mint
Linux Mint Linux Mint Official Logo.

Linux Mint
Linux Mint 14 "Nadia"
  • Web sayfası: Main Page - Linux Mint
  • Şirket/Geliştirici: Linux Mint Destekleyicileri
  • IS Ailesi: GNU/Linux
  • Kaynak Modeli: Açık Kaynak
  • Son kararlı sürüm: 16 Petra / 30 Kasım 2013
  • Desteklediği dil(ler): Çokdilli (Türkçe dahil)
  • Güncelleme Yöntemi: APT
  • Paket Yöneticisi: dpkg
  • Desteklenen Platformlar: x86, x86-64
  • Çekirdek türü: Monolitik çekirdek
  • Lisans: Büyük çoğunluğu GPL, çeşitli diğer lisanslar
  • Çalışma Bölgesi: Güncel
Linux Mint Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır. Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir.

Linux Mint, DistroWatch sitesinde, sayfası en çok tıklanan dağıtımlar listesinde 2011 yılından beri birinci sırada yer almaktadır. Linux Mint web sitesinde, Linux Mint'ın, Windows, MacOSX ve Ubuntu işletim sistemlerinden sonra dünyada en çok kullanılan 4. masaüstü işletim sistemi olduğu ifade edilmektedir.

Linux Mint 13 nolu sürümünden itibaren ön tanımlı masaüstü ortamı olarak, bizzat Linux Mint ekibi tarafından geliştirilen Cinnamon masaüstü ortamı ve MATE masaüstü ortamı ile gelmektedir.

Ubuntu daha çok ABD yasaları gereğince, Debian ise GNU felsefesi nedeniyle; Java, Adobe Flash MP3, DVD, DivX, Flash gibi ortamları kullanabilmek için gereken ancak lisans kısıtlamalarına sahip eklentileri kurulum dosyasında bulundurmazken Linux Mint'te tüm bu paketler kurulumla beraber hazır yüklü olarak gelmektedir.

Linux Mint, 11. sürümü ile birlikte içerisinde kodçözücü ve diğer eklenti paketleri bulunmayan bir sürümde hazırlamaya başlamıştır. Bu özellik tıpkı Ubuntu ve Debian dağıtımlarında olduğu gibi kurulumda seçmeli hale getirilmiştir. Böylece isteyen kullanıcılar kurulumda bu seçeneği işaretleyere gerekli dosyaların internetten indirilerek kurulmasını sağlayabilir, kurulumda bu aşamayı atlayanlar da daha sonra paket depolarından tek tıkla indirip yükleyebilmektedir.

Tasarı
Dağıtımın ilk sürümü 27 Ağustos 2006'da yayınlanmıştır. Teknik olarak Ubuntu’nun paket kaynaklarını bundan başka kendileri tarafından değişiklik içeren ek paketleri kullanmaktadır.

Geliştiricileri, Ubuntu tabanını terk edip Debian tabanına geçme amacıyla 7 Eylül 2010'da Debian tabanlı ve Ubuntu'dan bagımsız bir sürüm olan Linux Mint Debian Edition'ı (LMDE) duyurmuşlardır.

LMDE'nin Cinnamon ve Mate Masaüstü ortamlarını içeren 32 ve 64 bitlik güncel ISO kalıpları Mart 2013 tarihinde yayınlanmıştır. LMDE'nin Ocak 2014 itibari ile Güncelleme Paketi 8. sürümü test depolarına alınmıştır.

Özellikler
Ön tanımlı masaüstü ortamı olarak, Linux Mint ekibi tarafından geliştirilen Cinnamon masaüstü ortamı ve MATE masaüstü ortamı ile gelmektedir.[8] Cinnmon masaüstü ortamı, GNOME 3'ün aksine sadeliği ve geleneksel masaüstü düzeni ile önplana çıkan GNOME 2 sürümü temel alınarak geliştirilmeye başlanmıştır.

Masaüstünde mintMenu adı verilen bir başlat menüsü kullanılmaktadır. mintMenu, işlevi bakımından Windows Vista, 7 gibi işletim sistemindeki başlat menüsüne benzetilebilir. KDE sürümleri için de benzer şekilde, harici olarak geliştirilmiş TastyMenu kullanılmaktadır.

Mp3, DVD, DivX ve ayrıca çeşitli Adobe Flash ve Sun Java gibi çeşitli kodlayıcı-kodçözücüler hazır yüklü olarak gelmektedir.

Topluluk
Linux Mint oldukça geniş bir katkıcı topluluğa sahiptir. Tamamen gönüllülerden oluşan geliştirici ağı ve yine gönüllülerin kurduğu yerel destek siteleri ile yerel dillerde destek verilmekte ve tercüme çalışmalarına katılınmaktadır.

Türkiye Topluluğu
Linux Mint Türkiye çatısı altında birleşen Türk Linux Mint kullanıcıları forum ve wiki üzerinden kullanıcılara ve kullanıcı adaylarına Türkçe destek vermekteler. Linux Mint Türkiye çatısı altında Linux Mint temelli ROOT isimli bir e-dergi projesi yürütülmekte. ROOT'un ilk sayısı 5 haziran 2010 tarihinde yayınlandı. Türk kullanıcıları kişisel günlüklerinde yayınladıkları Linux Mint ile ilgili yazıları Linux Mint Türkiye gezegeni altında okuyucular ile buluşturuyor.

Türkiye topluluğu Linux Mint yerel toplulukları arasında ve ülkeler bazında en aktif topluluklar arasında yer alıyor. Özellikle yapılan çeviri çalışmaları sonucunda %100 Türkçe Linux Mint araçları desteği sağlanmış durumda. Linux Mint Türkiye yansısı, Linux Mint Türkiye'nin girişimleri ile Linux Kullanıcıları Derneği aracılığı ile oluşturuldu. Türkiye topluluğu popüler oyunlar için oyun sunucuları da barındırıyor.

Sürümler
Başlangıçta Linux Mint herhangi bir sürüm döngüsünü takip etmemiştir. 5. sürümden itibaren Ubuntu'nun 6 aylık sürüm döngüsü takip edilmiştir.

Linux Mint Sürüm Listesi


Linux Mint

Dil desteği
Linux Mint'ın öntanımlı masaüstü ortamları olan MATE ve Cinnamon onlarca dili desteklemektedir.

Desteklenen bu diller dışında Linux Mint, öncelikle 6 temel dil üzerinde çevirilmekte ve desteklemektedir. Kurulum aşamasındaki arayüzler, içerisindeki uygulamalar, özel araçlar, yardım dökümanları ve daha fazlası ilk önce bu 6 dile çevrilmektedir.
  • Fransızca
  • İngilizce
  • İspanyolca
  • İsveççe
  • Türkçe
  • Yunanca.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

10 Ocak 2014 / PiSiK0PATR Bilgisayar
14 Şubat 2013 / _Yağmur_ Bilgisayar