Arama

Gladyatörlerin Savaşı

Güncelleme: 2 Mayıs 2014 Gösterim: 4.945 Cevap: 0
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
16 Nisan 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Gladyatörlerin Savaşı
Bugün, her bilgisayar kullanıcısının vazgeçilmez bir parçası haline dönüşen Internet, hızla büyüyen bir teknoloji devi. Yapılan anketlerde ve araştırmalarda sürekli gelişmekte olmasının yanında kullanıcı sayısının da hızlı bir şekilde arttığı görülüyor.
Sponsorlu Bağlantılar
Miniwatts International Ltd.'in yapmış olduğu istatistiki araştırmalar neticesinde 2005 yılında dünyadaki Internet kullanıcı sayısının yaklaşık 1 milyara ulaştığı ve ayrıca 2000-2005 yılları arasında da Internet kullanıcı sayısının %160 oranında büyüme göstermesinin ortaya çıkması da bunun bir nevi kanıtıdır.
Internet kullanıcılarının hangi amaçla Internet'i kullandığına bakacak olursak günlük haber takibi, eğlence, iletişim, alış veriş ve bunlar gibi nice sebepler sayabiliriz. Tabi bundan, her kullanıcının sadece bunlardan birini yaptığı anlamını çıkarmamalıyız. Kullanıcının tek ihtiyacı Internet'e bağlantı. Bağlantısı olan herkes bunların ister bir kısmını isterse tümünü yapabiliyor.
Ama kullanıcıların ortak problemlerinden biri, Internet'in en popüler uygulamalarından olan WWW (World Wide Web) üzerinde herhangi bir bilgiye erişim. Aradığımız her türlü bilgiye sadece birkaç tuşla ulaşmak mümkün olsa da Internet kullanıcıları ihtiyaç duyduğu bilgiye erişebilmek için o bilgiyi içeren belgenin web adresini bilmek zorundalar.
Hergün Web'e eklenen milyonlarca yeni belgenin yanında mevcut milyonlarca belge de siliniyor ya da değiştiriliyor. Dolayısıyla telefon rehberinde olduğu gibi Web üzerinde bulunan belgeler ve adreslerini içeren bir rehber oluşturmak imkansız denecek kadar zor bir olaydır. İşte bu noktada Internet kullanıcılarının aradığı bilgiye ulaşmalarını sağlamak amacı taşıyan ve dinamik bir rehber görevini gören arama motorları devreye girmekte. Trilyonu aşan web dökümanları arasında sizin aradığınız bilgiye, aradığınız dökümanla ilgili sadece birkaç sözcük yazarak ulaşabilmeniz ancak bu arama motorlarıyla mümkün.
Arama motorlarına duyulan bu ihtiyaç üzerine, arama motoru firmaları arasında yıllardır kıyasıya bir mücadele söz konusu. Yapılan anlaşmalarla, geliştirilen metodlarla, dehşet yatırımlarla bu firmaların aralarındaki rekabet arenada yapılan gladyatör savaşları gibi. Ama bildiğiniz gibi her gladyatör savaşı sonunda hayatta kalan en güçlü savaşçılar var güçleriyle mücadeleyi kazanmak için dövüşürler.
Bu benzetmeyi vermemin asıl amacı comScore Media Metrix'in temmuz 2005'de yapmış olduğu incelemelerde dünya çapında popüler olan arama motorları arasında en fazla aramanın yapıldığı motorları açıklaması. Bu inceleme sonucunu aşağıdaki grafikte net olarak görmek mümkün.
Grafiğe bakacak olursak Google ve Yahoo arama motorlarının diğer motorlara en az iki katı civarında fark açtıkları rahatlıkla görülmektedir. Ağustos 2003'den temmuz 2005'e yani yaklaşık 2 yıllık bir mücadele sonucunda Google %32'lik orandan %36.5'e yükselmiş, Yahoo &'lık orandan %30.5'e yükselmiş, AOL %19'luk orandan %9.9'a düşmüş, MSN %17'lik orandan %15.5'e düşmüş ve bu denge değişiminden de diğer arama motorları (Ask, InfoSpace, v.s.) az da olsa faydalanıp %6'lık orandan %7.6'ya yükselmiştir. En fazla düşüşü yaşayan AOL arama motoru olurken, en fazla yükselişi %4.5 artış oranıyla Google ve Yahoo arama motorları yakalamıştır.

Burada en fazla dikkati çeken, ilerleyen süreçte dengeyi bozabilecek herhangi bir gelişme olmazsa, iki dev gladyatörün yani Google ve Yahoo'nun arenada son kalan dövüşçüler olması mümkün. Diğer arama motorlarına açtıkları farka ve iki devin toplam gücüne bakacak olursak, sanırım MSN, AOL ve diğer arama motorlarının Web üzerindeki söz hakları pek kalmayacak ve otorite tamamen Google ve Yahoo'nun eline bırakılacaktır. Tabi bu arada MSN arama motorunun arkasında Microsoft gibi dev ve sermayesi büyük bir firmanın da bulunduğunu unutmamak lazım.

Bir arena seyircisi olarak önümüzdeki aylarda yaşanacak gelişmeleri heyecanla bekliyorum.

Kaynaklar

Son düzenleyen Mira; 2 Mayıs 2014 09:21 Sebep: Düzenlendi.

Benzer Konular

21 Nisan 2017 / Misafir Tarih
25 Ağustos 2013 / sevda4 Soru-Cevap
19 Temmuz 2009 / MaTTo Tarih
13 Nisan 2010 / ThinkerBeLL Tarih
1 Temmuz 2012 / Mira Tarih