Arama

Gazi Yaşargil

Güncelleme: 1 Aralık 2016 Gösterim: 229.425 Cevap: 6
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Şubat 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Gazi Yaşargil

Ad:  GaziYaşargil.JPG
Gösterim: 7187
Boyut:  46.4 KB

(6 Temmuz 1925, Diyarbakır)
Sponsorlu Bağlantılar
Türk tıp dünyasının yetiştirdiği en büyük nörocerrahtır.

6 Temmuz 1925 yılında, babasının kaymakamlık görevi için gittikleri, Diyarbakır Licede dünyaya gelmiştir. Tam adı, Mahmut Gazi Yaşargil'dir. Anne tarafı karadenizden, baba tarafı Beypazarı'na ilk yerleşen Kayhan aşiretine mensup aileye dayanır. Ankara Atatürk Lisesini bitirdi. Ankara Üniversitesine girdi. Almanya'da bulunan Jena Thüringen Friedrich Schiller Üniversitesinde tıp eğitimine başlamıştır. Ailenin çocuklarının tıp alanındaki başarıları sadece Gazi Yaşargil ile sınırlı değildir. Kardeşlerinden Erdem, Basel’de kadın cerrahi profesörü olarak görev yapmaktadır. Diğer kardeşi Günay’da Zürihte nörofizyoloji profesörü olarak yaşamını sürdürmektedir.

1925 senesinde Gazi Yaşargil daha bebek iken bir küme takım Kürt çeteci, Yaşargil ailesini, Kaymakamlık ikametgahına baskın düzenleyerek kaçırır. Kaçırılanlar içersinde içerisinde tesadüfen evde olmayan kaymakam yoktur ama eşi ve çocukları bulunmaktadır. Cezaevinde tutulan bir küme takım çeteciye karşı kaymakam ailesi. Takas amacıyla şantaj malzemesi olarak tüketilir. Pazarlık günlerce sürer fakat fakat çetecilerin arzuları talepleri kabul edilmez. O günkü Kürt çetecileri eşkıyalığın da raconu var diyerek kadın ve çocuklardan meydana gelen rehineler zarar verilmeksizin serbest bırakılır.

Harvey Cushing ile beraber 20. Yüzyılın en önemli nöroşirüji uzmanı olarak nitelenen Yaşargil, kendisinden sonra gelen üç nesile bu alanla ilgili çok önemli bilgiler aktardı. Görev aldığı üniversitelerde dünyanın çeşitli yerlerinden gelen üç binden fazla öğrenciye bilgi ve tecrübelerini, nasıl uygulanması gerektiğini göstererek anlattı.

Ocak 1967’de Zürich Beyin Cerrahisi Kliniği’ne dönüp mikrotekniği ve sisternal açılım yöntemini tüm beyin ve omurilik cerrahisinde kullanmaya başladı. Bu teknik beynin revaskülarizasyonunda, anevrizma, AVM, kavernom, ekstra aksiyal ve intra aksiyal beyin omurilik tümörlerinde ve temporal epilepsi cerrahisinde rutin olarak kullanılarak nöroşirurjide yeni bir çağ açıldı. Zürich’de mikrocerrahi laboratuarını kurup 1968-1993 yıllarında beş kıtadan 3000’den fazla cerraha mikrocerrahi tekniği öğretdi.

Yaşargil, Donaghy'nin yanında 14 ay boyunca mikroskop altında beyin damarlarına müdahale imkânlarını araştırır; kol, bacak ve karın damarları üzerinde yürütülen büyük çaplı çalışmaların hepsini, kılı kırk yararak ve sistematik olarak tamamlar. Yarım ve bir milim çapındaki çok ince damarlar üzerinde oldukça başarılı işlemler yapar. Bu sırada, kafatası dışındaki bir arteri (sathi temporal arter) kafatası içindeki bir artere (Orta serebral arter) ağız ağıza bağlamaya muvaffak olur. Bu, beyin cerrahisinin ilk "by-pass"ıdır. Çok geçmeden dünyanın bütün cerrahları "Donaghy & Yasargil" modelini öğrenmek için Zürih'e akın eder.

Zürich Üniversitesi Nöroşirurji kliniğindeki şeflik görevinden Ocak 1993’de emekli oldu. Ekim 1994’de Amerika’da Little Rock şehrinde yaş sınırı olmayan Arkansas Üniversitesi’nde kendisine Profesörlük görevi verildi. Bu hastanede ameliyatlar yaptı, dersler verdi, yayımlar yaptı, mikronöroşirurji laboratuvarı kurdu ve mikronöroşirurji kursları hazırladı. Ekim 2013 Arkansas Üniversitesinden emekli oldu.

1967'de tekrar Zürih'e dönen Yaşargil yaklaşık bir sene içinde Krayenbühl ile beraber hatırı sayılır miktarda nörolojik hastalığın mikro cerrahi tekniklerini tafsilatıyla anlatan çok şümullü bir anjiyografi kitabı hazırlar. 1965'de yayınladıkları ilk kitap Die Zerebrale Angio graphie'nin ardından 1967 ve 1969'da iki kitapçık daha yayınlanır: Micro vascular Surgery ve Microsurgery Applied to Neuro surgery. Artık, beyin cerrahlarının "gözü açılmış"tır. Nitekim, bu iki kitapçık kısa zamanda Zürih'i dünyanın en mühim beyin cerrahisi merkezi haline getirir. 1973 yılında ordinaryüs olan Yaşargil 1992'ye kadar klinik şefliği yapar ve 1993' de emekli olduktan sonra çalışmalarına ABD Arkansas Tıp Bilimleri Üniversitesi'nde devam eder.

Amerikan Beyin Cerrahları Birliği doğrulusunda yönünden yönünden doğrultusundan “yüzyılın adamı” seçilen Yaşargil, birliğin saygın yayın organı olan Neurosurgery isimli derginin de kapağında yer almıştır. 20. yüzyılın en büyük beyin cerrahı olduğunu anlatmak amacıyla kendine tam 81 sayfa ayırdı. Neurosurgery’nin editörü Michael Apuzzo, Gazi hocanın, 1950 ardından 20. yüzyılın ikinci yarısı amacıyla yüzyılın bilimadamlığına aday gösterilen 140 uluslararası cerrah arasından seçildığini vurguluyor. Apuzzo, beyin ve sinir cerrahisinin, şu anda içersinde içerisinde varolduğu olduğu hali hali Harvey Cushing ile Gazi Yaşargile borçlu olduğunu ifade etti. Apuzzo, Cushing ve Yaşargilin beyin ve sinir cerahisinin bilimini ve sanatını kökten değiştirdiğini ifade etti.

“Counterbalanced” destekli cerrahi mikroskopun kullanılmaya başlanması ve Yaşargil doğrulusunda yönünden yönünden doğrultusundan pek çok mikrocerrahi aletin tasarımlanması ya da tekrar tasarımın yapılması neticesi mikrocerrahi nöroşirurjide süregelen bir şekilde uygulanmaya başlanmıştır. Bu katkılarından ötürü Yaşargil, Amsterdamda 1997de XI. Uluslararası Nöroşirurji Kongresi sırasında “The World Federation of Neurosurgical Societies”in haysiyet madalyası verilmiştir.

Türk beyin cerrahı Prof. Gazi Yaşargilin; 2002 senesinde Arkansas Üniversitesi Hastanesi Beyin Cerrahi Merkezi’nde “Dr. Gazi Yaşargil Kürsüsü” kurularak adı verildi. böylelikle, bu sayede Bu sayede bu sayede ABDde ilk kez saygın bir üniversitenin bilim kürsüsü bir Türkün ismini taşıyor.Gazi Yaşargil, beyin cerrahisine katkılarından ötürü lider olarak adlandırılıyor. Prof. Gazi Yaşargile göre beyin, su koridorlarından oluşuyor. Aynen, yeni bir kıta nehirleri yolu ile nasıl keşfedilebilirse, cerrah da beyni koridorları yolu ile keşfedebilir. Gazi Yaşargil, mikroskoplar vasıtasıyla ve bu koridorlardan insan beyninde ulaşılmayacak tümör ya da lezyon bulunmadığını vurguluyor. Beyin tümörlerine cerrahi müdahale müdahale araya girmek olmaz düşüncesini yerle bir ederek devrim yapan Yaşargil, doğru yollarla her cerrahi müdahalenin savunucusu olarak tanınıyor.

1944 senesinde Almanya’ya tıp eğitimi amacıyla gittiğinden beri vatan dışında olan Prof. Dr Gazi Yaşargil, 1993 senesinde İsviçre’de Üniversite hastanesinden emekli imkan kadar çalıştı sonra da ABD’de Ocak 2013’e kadar çalıştı. Zürich İsviçre Tıp Fakültesi Kasım 2014 senesinde “Yıllık Yaşargil” konferansları başlatılarak Yaşargil’in Zürich Üniversitesi’nde çalışmaları ve katkıları onurlandırılmıştır.

Beyin dokusu ve damarsal yapıların ameliyatları konusunda çok sayıda yayını bulunan ve çeşitli ülkelerden binlerce hekime eğitim veren Prof.Gazi Yaşargil'in makâlelerinden bugüne yaklaşık 5 bin alıntı yapılmış, 23 yılda 3 bin hekim yetiştirmiştir. 4'ü yabancı dünyanın 6 tıp fakültesinden fahri doktorası, 14'ü yabancı - dünyanın 16 tıp kurumundan fahri üyeliği olan Prof. Yaşargil'in uluslararası 16 ödülünün yanısıra Milli Egemenlik Onur Ödülü, TBMM Onur Ödülü ve TC Üstün Hizmet Madalyası vardır.

Yaşargil’in icatları arasında; kızının adını verdiği, beyin loplarını açmada kullanılan “Otomatik Leyla Ekartörü” ve dizaynını yaptığı “Yaşargil Anevrizma Kliplerini” sayabiliriz. Yaşargil patentli buluşlarına çocuklarının adını veriyor.

Prof. Dr Gazi Yaşargil, Ocak 2013’ten bu yana Türkiye’de. Hemşire Eşi Diana ile,Yeditepe Üniversitesi Beyin Cerrahisi Bölümü’nde genç cerrahların yetişmesine katkı sağlıyor, hasta görüyor, ameliyatlara giriyor.

Derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 1 Aralık 2016 23:35
Biyografi Konusu: Gazi Yaşargil nereli hayatı kimdir.
bloom22 - avatarı
bloom22
Kayıtlı Üye
3 Mart 2012       Mesaj #2
bloom22 - avatarı
Kayıtlı Üye
Nöroşirürji alanında bilime yaptığı katkılar, yaratıcı ve özgün çalışmaları nedeniyle dünyaca hep ödüllendirilen Gazi Yaşargil, yalnızca geçtiğimiz yıl 7 ödül sahibi oldu. Bunlardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz: Amerikan Nörolojik Cerrahlar Kongresi’nde Neurosurgery dergisince yüzyılın adamı (1950-2000) ünvanı verildi; Arkansas Tıp Bilimleri Üniversitesi’nde adına cerrahi kürsüsü vakfı kuruldu; Alman Beyin Cerrahisi Derneği’nin Fedor Krause madalyasını ve Amerika Cerrahlar Koleji’nin onur üye madalyasını aldı. Ülkesi Türkiye de onu TÜBİTAK Bilim Ödülü’yle onurlandırdı. O bu ödüle değer bulunmasını Türkiye’nin olgun havası olarak yorumluyor.

Sponsorlu Bağlantılar
"Dışarıda bulunmuş, yabancı durumuna düşmüş bir beyin cerrahına verilen bu ödül, hem çok değerli hem de muazzam bir şey" diyor. Prof. Dr. Gazi Yaşargil TÜBİTAK’ın Bilim ödülü’nü almak için 9 Kasım’da geldiği Ankara’da, yaşamında iz bırakmış anektodları; mesleki yaşamındaki dönüm noktalarını ve bilimdeki yeni gelişmelerin insanlığa vaat ettiği umutlar konusundaki düşüncelerini Bilim ve Teknik’e anlattı. Bilgisayar Beyne Yetişemez Beyin mi olağanüstü bilgisayarlar mı?

Bu sorunun yanıtına Gazi Yaşargil elbette beyin dedi. Zaten farklı bir yanıt da beklenemezdi. Tabii bu yanıtın nedenini de açıkladı: "Kompüterler iki boyutludur yani binary çalışan bir sistem. Bizim beynimizse kaç dimensiyonlu, kaç boyutlu çalışıyor hayret edersiniz. Bir profesörden öğrendim, insan beyninin 11 boyutlu olduğunu söyledi. Bizler bu 11 boyutun 4 boyutunu kavrayamadık daha. Ama matematikçiler için aynı şeyi söylemem. Onlar en azından 1000 sene öndeler."
Son düzenleyen Baturalp; 2 Aralık 2016 00:12
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Mart 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1925 Diyarbakir-Lice dogumlu Prof. Dr. Gazi Yasargil 1944 yilinda, Almanya'daki Frederic Schiller Üniversitesi Tip Fakültesi'ne girdi. 1945 yilinda, 2. Dünya Savasi'nin zor kosullari yüzünden tip egitimine Isviçre Basel'deki tip fakültesinde devam etti ve 1950'de mezun oldu. Zürih Üniversitesi Nörosirürji Klinik Direktörü Prof. Dr. Hugo Krayenbühl ile çalismaya baslayan Yasargil, daha sonra stereotaksik teknikle ilgilenmek amaciyla Almanya'ya gitti. Çalismalarini, intakranial anevrizma ve Arteviorvenöz malformasyon gibi vasküler lezyonlar üzerinde yogunlastiran Yasargil ayrica; Lima ve Moniz'in gelistirdigi serebral anjiografi teknikleriyle ugrasti. Mikro cerrahiye ilgi duyan Yasargil, vasküler cerrahi, tranial ve spinal tümörlerin tedavi yöntemleri üzerinde çalisti. Prof. Dr. Gazi Yasargil ayrica mikro cerrahiyi Nörosirürji'de uygulayarak çok zor ve hassas bölgelerdeki tümörlerin alinabilecegini kanitladi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Şubat 2013       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Gazi Yaşargil

Ad:  GaziYaşargil2.JPG
Gösterim: 5466
Boyut:  34.3 KB

Amerikan Beyin Cerrahları Birliği, dünyaca ünlü beyin cerrahı Gazi Yaşargil'i yüzyılın adamı seçti. Birliğin önemli ve saygın yayın organı ‘Neurosurgery’ de kasım ayı sayısına ünlü Türk doktorunu kapak yaptı. Dergi, Prof. Dr. Gazi Yaşargil için 81 sayfa ayırdı.

Prof. Dr. Yaşargil'in biyografisine ve beyin cerrahisinde öncü sayılan yeniliklerin de aralarında bulunduğu çalışmalarına yer verilen dergide, dünyaca ünlü beyin cerrahları ‘maestro’dan, övgü ve saygıyla sözettiler.

Amerikan Beyin Cerrahları Birliği, 2 ay önce yaptığı son kongresinde Prof. Dr. Harvey Cushing'i 1900-1949 dönemi, Prof. Dr. Gazi Yaşargil'de yüzyılın ikinci yarısı için ‘yüzyılın adamı’ olarak belirledi. Beyin cerrahlarının önemli bilimsel yayın organı olan Neurosurgery'in editörü Michael L. J. Apuzzo, Dergi'nin başyazısında, Prof. Dr. Gazi Yaşargil'in 1950 sonrası yüzyılın bilim adaylığına gösterilen 140 kişi arasından seçildiğini söyledi. Dergi'de yeralan yazılarda Prof. Dr. Gazi Yaşargil'in, beyin cerrahisine (nöroşirürji) mikroskobu sokarak, özellikle beyin damarlarındaki anevrizmaların (balonlaşmanın) ameliyatında çığır açtığı anlatıldı.

Araştırmacı yönünü sürekli ortaya koyan Prof. Dr. Yaşargil'in ayrıca ameliyatlarda kullanılmak üzere geliştirdiği teknik ve cihazlardan da sözedildi. Prof. Dr. Yaşargil, beyin loplarını açmada kızının adını verdiği ‘Otomatik Leyla Ekartörü’ ve ‘Yaşargil Anevrizma Kliplerini’ dizayn etmişti.

İçinde bulunduğumuz yüzyılda beyin ve sinir cerrahisi konusunda çok büyük gelişmeler kaydedildiğini belirten Apuzzo, yazısında, "Bütün bu yüzyılı ikiye ayırarak inceledik. 1900-1942 ve 1951-1999. Dergi'nin yayın kurulu, bu 2 dönem için 2 ayrı önemli isim aradı. 2 yarı yüzyıl için toplam 340 isim belirlendi. Bu kişilerin seçiminde sadece bilimsel veriler değil hümanistik bir perspektiften bakıldı’’ dedi.

"Gazi Yaşargil bizim aramızda yürüyen bir devdi" diyen Apuzzo, beyin ve sinir cerrahisinin, şu anda içinde bulunduğu durumu Harvey Cushing ile Gazi Yaşargil'e borçlu olduğunu söyledi. Apuzzo, Cushing ve Yaşargil'in beyin ve sinir cerahisinin bilimini ve sanatını kökten değiştirdiğini ifade etti.

74 yaşındaki Prof. Dr. Gazi Yaşargil meslek yaşamını ABD'de Arkansas Tıp Bilimleri Üniversitesi'nde sürdürüyor. Beyin dokusu ve damarsal yapıların ameliyatları konusunda çok sayıda yayını bulunan ve çeşitli ülkelerden binlerce doktora eğitim veren Prof. Dr. Gazi Yaşargil'in bilimsel makalelerinden bugüne yaklaşık 5 bin alıntı yapıldığı belirtiliyor.

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 6 Temmuz 1925'de doğan Yaşargil, ilk ve orta okulu Ankara'da bitirdi. 1943'de Ankara Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra tıp eğitimi için Almanya'ya gitti. Jena Thüringen Friedrich Schiller Üniversitesi'nde başladığı tıp eğitimine, İkinci Dünya Savaşı'nın son yıllarında İsviçre Basel'deki fakültede devam etti. 1949'da buradan mezun olduktan sonra nöropsikiyatri, dahiliye ve genel cerrahi asistanlığı yaptı. 1953'de Zürih'de, Prof. Dr. Hugo Krayenbühl'ün yanında beyin cerrahisi çalışmaya başladı. 1953-64 yılları arasında çalışmalarını beyin damarları ve anjiyografisi üzerinde yoğunlaştırdı. 1965 yılında ABD'de mikrovasküler laboratuvarında çalışmaya başladı. 14 aylık dönem boyunca, mikroskop altında beyin damarlarına müdehale olanaklarını araştırdı.

1967'de Zürih'e döndü ve mikrocerrahi tekniklerini ameliyatlarında uygulamaya başladı ve başarılı oldu. Çalışmalarını sürdürdüğü Beyin Araştırma Enstitüsü'nde dünyanın her yerinden gelen beyin cerrahlarını eğitti. 25 yılda yaklaşık 3 bin hekim verdiği eğitimlerden yararlandı. 1973 yılında ordinaryüs oldu. 1992'ye kadar klinik şefliği yaptı. 1993'de emekli oldu.
Son düzenleyen Baturalp; 2 Aralık 2016 01:11
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
1 Aralık 2016       Mesaj #5
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Mahmut Gazi Yaşargil

Ad:  GaziYaşargil1.JPG
Gösterim: 4984
Boyut:  38.6 KB

Dünyaca ünlü Türk tıp doktoru, nöroşirüji uzmanı. Mikro cerrahinin nöroşirüji alanında kullanılabilirliğini keşfetti. Epilepsi ve beyin tümörlerinin tedavisi için yeni yöntemler buldu. Nöroşirüji alanında yüzyılın en büyük gelişmelerine imzasını attı.

6 Temmuz 1925’te, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde dünyaya geldi. Lise eğitimini Ankara Atatürk Lisesinde tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesine girdi. 1944 yılında Almanya’ya giderek Friedrich Schiller Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürdü. İkinci Dünya Savaşı’nın etkileri yüzünden 1945 yılında buradan ayrılarak İsviçre’deki Basel Üniversitesi’ne girdi. 1950 yılında bu üniversitede doktora eğitimini tamamladı.

Bir süre Bern Üniversitesi’nin psikiyatri bölümünde görev aldıktan sonra nöroşirüji alanına yöneldi. Beyin anatomisi ve genel cerrahi alanında çalışmalar sürdüren Yaşargil, 1953 yılında Basel Üniversitesi’nin nöroşirüji bölümünde görev almaya başladı. 1957 ve 1965 yılları arasında Zürih’teki üniversite hastanesinde çalışmalarını sürdürdü.

1965 yılında yardımcı profesör olan Yaşargil, 1965 ve 1967 yılları arasında, Amerika Birleşik Devletleri’nin Burlington kentindeki Vermont Üniversitesi’nin Nöroşirüji Bölümü’nde, Profesör Peardon Donaghy ile birlikte mikrovasküler cerrahi alanında çalışmalar yürüttü.

Buradaki çalışmalarını tamamlayan Yaşargil, Zürih’e döndü ve 30 Ekim 1967 tarihinde, cerrahi mikroskop kullanarak ilk beyin bypass ameliyatını gerçekleştirdi. Bu başarısı ile nöroşirüji dünyasında kendinden bahsettirmeye başlayan Yaşargil, cerrahi alanında kullanılan ekipmanları yetersiz bularak, bu alanda yeni arayışlar içine girdi. Bu yönde yaptığı çalışmalar sonunda cerrahi alanına yüzer mikroskop ve anjiyografi gibi önemli katkılarda bulundu. Beyin ameliyatlarında kullandığı mikroskop, anverizmaların giderilmesinde çok önemli bir rol alarak bu alanda çığır açtı. 1973 yılında profesörlük ünvanını kazandı ve Zürih Üniversite’si Nöroşirüji Bölümü’nün bölüm başkanlığına getirildi.

Harvey Cushing ile beraber 20. yüzyılın en önemli nöroşirüji uzmanı olarak nitelenen Yaşargil, kendisinden sonra gelen üç nesile bu alanla ilgili çok önemli bilgiler aktardı. Görev aldığı üniversitelerde dünyanın çeşitli yerlerinden gelen üç binden fazla öğrenciye bilgi ve tecrübelerini, nasıl uygulanması gerektiğini göstererek anlattı.

1973 yılından beri cerrahi operasyonlarda yanında bulunan hemşire Dianne Bader-Gibson ile evli olan Yaşargil, meslek yaşamını ABD’de Arkansas Tıp Bilimleri Üniversitesi’nde sürdürmektedir. Amerikan Beyin Cerrahları Birliği tarafından “yüzyılın adamı” seçilen Yaşargil, birliğin saygın yayın organı olan Neurosurgery adlı derginin de kapağında yer almıştır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
1 Aralık 2016       Mesaj #6
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Gazi Yaşargil
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
1 Aralık 2016       Mesaj #7
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Gazi Yaşargil
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

2 Aralık 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
18 Mayıs 2017 / asla_asla_deme Siyaset tr
8 Mayıs 2012 / ThinkerBeLL Siyaset tr
30 Mart 2011 / Gabriella Asker tr
2 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış