Arama

Zoeros Paşa

Güncelleme: 21 Kasım 2016 Gösterim: 2.482 Cevap: 2
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZOEROS PAŞA, türk hekim (Beyrut 1842 - İstanbul 1917). İtalya’da başladığı tıp öğrenimini İstanbul'da tamamlayarak iç hastalıkları uzmanı oldu. İlk kez İstanbul'da bir bakteriyoloji ve kuduz labora- tuvarının kurulması amacıyla Fransa'ya gönderilen kurulda yer aldı (1886); burada altı ay kadar incelemelerde bulundu; daha sonra Abdûlhamit II tarafından kurulması onaylanan Dâülkelp ve bakteriyoloji ameliyathanesi'nin yöneticiliğine getirildi. 1899'a değin sürdürdüğü bu görevden sonra Tibbiye'de iç hastalıkları öğretim üyeliği yaptı; Cemil (Topuzlu) Paşa ve Tevfik Selim (Sağlam) gibi türk tıp tarihine geçen kişilerin öğretmeni oldu.

Sponsorlu Bağlantılar
Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Zoeros Paşa nereli hayatı kimdir.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
21 Kasım 2016       Mesaj #2
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Zoeros Paşa

(d. 1842, Beyrut - ö. 1917, İstanbul), kuduz aşısı çalışmalarıyla tanınan Osmanlı hekim. Cemil Topuzlu ve Tevfik Sağlam gibi ünlü hekimlerin
yetişmesinde büyük emeği geçmiştir. Ortaöğrenimini Siroz’da, tıp öğrenimini İstanbul’da Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’de (Askeri Tıbbiye) tamamladı. 1863’te kolağası rütbesiyle Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’ nin dahiliye kliniğinde muallim muavini olarak çalışmaya başladı. Bir ara tarih ve felsefe dersleri de verdi. Bir süre başka görevlerde bulunduktan sonra kuduz aşısının uygulanması 1876’da klinik muallimi oldu. Aynı yıl Karadağ Cephesi’nde gösterdiği
Sponsorlu Bağlantılar
yararlıklar üzerine miralaylığa, daha sonra da ferikliğe yükseltildi. 1886’da konusunda bilgisini artırmak için Fransa’ya gönderildi ve bir süre Pasteur Enstitüsü’nde çalıştı. Dönüşünde Mekteb-i Tıbbiye-i 1899’a değin yönetti.

Şahane’de, Türkiye’de alanında ilk kuruluş olan Darü’l-Kelb Ameliyathanesi adlı kuduz tedavi kurumunu kurdu (1887) .
Kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
21 Kasım 2016       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Yurdumuzda mikrobiyoloji alanındaki ilk çalışmalar aşı yapmakla başlamış ve buna da çiçek hastalığı ve aşı hazırlama çabaları önderlik etmiştir. Bu yöndeki aktiviteler, 1840 yılından sonra giderek gelişmiş ve çiçek aşısı hazırlanarak başarı ile kullanılmıştır.

Pasteur 'ün, Paris Tıp Akademisi'nde, 27 Ekim 1885'de verdiği "Isırıldıktan Sonra Kuduzdan Korunma" adlı bildiri dünyada büyük yankılar yarattıktan ve aynı tebliğ 31 Ekim 1885'de İstanbul'da yayımlandıktan sonra, kuduz üzerindeki çalışmaları yakından izlemek amacı ile, Osmanlı Hükümeti tarafından, Tıbbiye Mektebi Dahiliye Muallimi Dr. Aleksander Zoeros Paşa başkanlığında, Veteriner Hekim Hüseyin Hüsnü ve Zooloji Muallimi Dr. Hüseyin Remzi Beyler 'den oluşan üç kişilik bir heyet, Pasteur 'ün yanına Fransa'ya gönderildi (1886). Bu heyetle birlikte, Padişah Abdulhamid, Pasteur 'e verilmek üzere, bir nişan ve laboratuarına yardım için 1000 altın göndermiştir. Paris 'de Pasteur 'ün yanında 6 ay kalan ve kuduz hastalığı aşısının hazırlanması ve kullanılması konularındaki tüm bilgileri öğrenen heyet, yurda döndükten sonra da bu hastalık üzerindeki "Darül-kelb Ameliyathanesi"nde aşı yapımına başlamıştır (1887). Vet. Hekim Hüseyin Hüsnü ile Dr. Hüseyin Remzi Beyler de, Pasteur ve Chamberland'ın eserini "Mikrob Emrazı Sariye ve Şarboniyenin Vesaili Sirayeti ve Usulü Telkihiyesi" adı altında tercüme etmişler ve yayımlamışlardır (1887). Ayrıca, Dr. Remzi Bey, "Kuduz İlleti ve Tedavisi" adlı 19 sayfalık bir broşür neşretmiştir (1890).
mikrobiyoloji.org
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

17 Mayıs 2011 / BLacK_HawK Edebiyat tr
4 Eylül 2007 / Tiglon Siyaset tr
16 Eylül 2016 / Safi Asker tr
5 Ağustos 2012 / Mira Siyaset tr
30 Mayıs 2015 / ahmetseydi Siyaset tr