Arama

Ertuğrul Gazi

Güncelleme: 18 Mayıs 2017 Gösterim: 16.727 Cevap: 5
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
1 Ekim 2010       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ad:  ertuğrul gazii.jpg
Gösterim: 3711
Boyut:  32.7 KB

Ertuğrul Gazi, (d. 1198 – ö. 1281)


Osmanli Devleti'nin kurucusu Osman Gâzi'nin babasi. Gündüz Alp'in ogludur. Oğuzların Kayı boyundandır.
Sponsorlu Bağlantılar

Cengiz'in islâm memleketlerini talan ettigi sirada, babasi, Selçuklu topraklarinda yasamak üzere kabilesiyle beraber ülkesini terk etmis, Amu Deryâ'yi geçip Oguzlarin yogun oldugu Aral havzasina gelmisti. 1220'lerde Horasan'in kuzey sinirina, oradan Karakum çölünün güneyine, oradan da Merv yoluyla Ahlat'a ulasmisti. Mogol istilâsinin buralara kadar ulasmasi üzerine kabilesine daha uygun bir yer arayan Gündüz Alp, Erzincan'a dogru hareket etmis, Pasin ovasinda Sürmeli çukura geldiklerinde hastalanarak vefat etmisti.

Babalarinin vefatindan sonra Ertugrul Gazi kabileye reis seçildi ve agabeyleri Sungur Tekin ve Gündogdu, kendilerine tâbi kabile mensuplariyla beraber Ahlat'a geri döndüler. Ertugrul Gazi ise, kardesi Dündar Bey ile beraber batiya hareket etti. Sivas yakinlarina gelip konakladiginda, Selçuklu ordusu ile büyük bir Mogol birliginin kiyasiya çarpismakta ve Mogollarin Selçuklu ordusunu bozmak üzere oldugunu gördü.

Yigitlik ve erligin bütün vasiflarini üzerinde toplayan Ertugrul Gazi, islâm'in ve Türk'ün sânindan olan zâlime karsi magdura destek olmakta zerre kadar tereddüd etmedi. "Maglûba yardim etmek erlik olur. Hizir gibi, bunalmis zamanlarinda çaresizlere yardima yetiserek ellerinden tutalim" diyerek, Selçuklu saflarina katilip, Mogollara karsi saldiriya geçti. Bir kaç yüz kisilik bu kuvvetin civanmertligi üzerine savasin seyri degisti ve kisa sürede Mogol kuvvetleri darmadagin oldu. (Bu savasin, Haremzsahlarla yapilan Yassiçimen Savasi oldugu da rivayet edilmektedir.)

Savastan sonra, Selçuklu sultâni Alâeddîn Keykubâd, Ertugrul Gâzi'ye iltifatlarda bulundu. Hil'at giydirdi ve Selçuklu ülkesinde yasamak için göç ettiklerini ögrenince Ankara yakinindaki Karadag mintikasinda oturmak için toprak verdi (1230).

Iznik imparatorlugu ile Selçuk hududunda sürekli çarpismalar üzerine sultan birinci Alâeddîn Keykubât 1231'de bir ordu ile Sultanönü civarina geldi. Bütün maiyyeti ile beraber yaninda yeralan Ertugrul Gâzi'yi öncü kuvvetlerine komutan yapti. Ertugrul Gazi, Rum ordusu üzerine yürüyünce, imparator Theodor Laskaris'in Rumeli'den yardimci çagirdigi Aktav tatarlariyla karsilasti. Yenisehir ovasinda üç gün gece-gündüz devam eden siddetli çarpismalar sonunda düsmani bozup, inegöl'e kadar tâkib ederek pek çok ganimet aldi. Elde ettigi bu büyük basaridan sonra Eskisehir Sögüt mevkiinde sultan Alâeddîn'le bulusan Ertugrul Gazi mükâfatlandirildi. Sögüt ve Saraycik mahalleri kislak, Domaniç dagi da yaylak olmak üzere kendisine verildi.

Ertugrul Gazi Anadolu'ya geldikten kisa bir müddet sonra, Selçuklu Devleti çökmeye yüz tutmus, Anadolu parça parça olmustu. Türk uç beyleri, Selçuklulardan bosalan yerleri doldurmaya ve yeniden güçlü bir devlet kurmayi tasarliyorlardi. Anadolu'da irsâd ve gaza yapan gönül sultanlari, tasavvuf ehli âlimler ile dervisler yeniden toplanmayi tesvik ediyorlar ve istikbâlde kurulacak yeni bir Türk devleti müjdeliyorlardi.

Ertugrul Gazi asireti ile beraber gelip Sögüt ve Domaniç'e yerlesti. Bu yillarda bölgede bulunan Germiyan'in babasi Alisir ve Çavdar adli bir tatar, el altinda tuttuklari kuvvetlerle halki tedirgin edip; pazar ve hayvanlarini talan ederek geri dönerlerdi. Ertugrul Gazi buraya yerlesince, bunlara mâni oldu. Bizans kale ve sehirlerinin hâkimi olan hiristiyan tekfurlarla da iyi anlasti. Adaleti, halka olan iyi muamele ve yardimlari o kadar çoktu ki, hiristiyan tebea bile onu yürekten sevip sayiyordu. Bu sevgi ve baglilik o kadar fazla idi ki, Sogüt'te bulunan hiristiyan zimmîter, Ertugrul Gazi vefat edince, çiftliginin yarisi ile bir bagi onun ruhu için vakfedip kadi emrine vermislerdi.

Sögüt'e yerlesmesinden bir kaç sene sonra Karacahisar tekfuru, bölgedeki müslüman ahâliyi rahatsiz etmeye basladi. Ertugrul Gazi de sultan Alâeddîn'i savasa tesvik etti. Sultan Alâeddîn'le beraber Karacahisar kalesini kusattilar. Uzun süre yapilan siddetli savaslardan sonra tekfur baris istediyse de kabul edilmedi. Bu sirada Mogollarin Eregli'yi alma haberi geldi. Sultan kaleyi fethetme isini Ertugrul Gâzi'ye birakarak Mogollari karsilamaya gitti. Bir müddet daha devam eden muhasaradan sonra Ertugrul Gazi kaleyi fethetti. Tekfuru yakaladi. Elde edilen ganimetin beste birini Sultan'a gönderip kalanini gazilere dagitti.

Selçuklu sultâni Alâeddîn Keykubâd'in vefatina kadar etrafin fethi ve islâmiyet'in yayilmasi için bütün gayreti ile çalisti. Sultan'in vefatindan sonra, Sögüt uç bölgesinde Bizans'la mücâdeleye devam etti. 1281 yilinda 92 veya 96 yasinda vefat ederek yine Sögüt'e defnedildi (Bkz. Osman Gazi).

Ertugrul Gazi, çevresinde bulunan beyliklerin ve devletlerin durumlarini ve siyâsî sartlari gayet iyi degerlendirirdi. Komsulari ile dâima iyi geçinerek asiret ve tebeasini güçlü bir durumda, huzur ve rahat içinde yasatti. Çiplaklari giydirip donatir, dul kadinlara, fakirlere, düskünlere dâima yardim ederdi.

Ertugrul Gâzi'nin görevi bu kadardi. Geldi... Yarim asir adalet ve huzur içinde yasattigi bölge halki yaninda, hiristiyanlara da Islâmiyet'i sevdirip gitti. Bundan sonra dogudan gelen Horasan erenleri Alp ve Abokul gibi adlarla anilan mürsidler, bu ve bunun gibi Türk oymaklarina yegâne gayenin cihâd ve i'lâ-yi kelimetullah (Allahü teâlânin ism-i serifini yüceltmek, Islâm'i yaymak) oldugunu asiladilar. Sonra bu gayenin gerçeklestirilmesi için lüzumlu olan bilgi ve tecrübeyi verip, yol gösterip teskilâtlandirarak sevk ve idare ettiler.

Harblerle aldiklari Bizans topraklarini tamamen Türk-islâm topragi hâline getirmek için muazzam bir fâaliyete giristiler. Bu faaliyetler; harcanan büyük enerji, dehâ, islâm'in adaleti ve en önemlisi erenlerin duasi bereketiyle kisa zamanda müsbet neticeler verdi. Dervis gaziler, bir memleket ve sehri fetheder etmez bâzilari derhâl oraya yerlesip, kalan kisim daha ileri yürüdü. Arkadan dâima taze kuvvet yetistirildigi için, bu yürüyüsün ardi arkasi kesilmedi. Fethedilen sehir ve beldelerde; camiler, medreseler, tekkeler, hastaneler, kervansaraylar, imaretler, çesmeler, yollar ve köprüler... yapildi, islâmî tedris, egitim ve ögretim basladi, içtimaî yardim müaesseseleri faaliyete geçirildi. Elde edilen topraklarda asayis, sulh ve sükün te'min edildi.

Ertugrul Gazi'den sonra Osman Gazi ile yeserip sonrakilerle büyüyen, denizleri, diyarlari, ülkeleri, iklimleri, kit'alari muhtesem dallari arasina bütün insanlik, Asr-i seadetten sonra bir daha görüp hayal edemedigi bir sekilde, tam alti asir yasadi.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 18 Mayıs 2017 13:59
Biyografi Konusu: Ertuğrul Gazi nereli hayatı kimdir.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
8 Temmuz 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

Ertuğrul Gazi


(13. yüzyıl), Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Bey'in babası. Anadolu'da, Sakarya Nehri dolaylarında yaşadığı bilinmektedir. Burada Bizanslılara karşı akıncı savaşları yapmış, ölünce Söğüt'te kendi adıyla anılan türbeye gömülmüştür.
Sponsorlu Bağlantılar

Ertuğrul (Bey) Gazi veya (1198 – Eylül1281,Söğüt) Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in babasıdır. Babasının Süleyman Şah olduğu ve 1227 yılında Moğol istilasında atıyla girdiği Fırat Nehri'nde boğulunca, Oğuz Türkleri'nin Kayı boyu'nun başına oğlu Ertuğrul'un geçtiği söylenir.

Bizanslı tarihçi Halkondil'in kayıtlarında babasının Gündüz Alp diye yazılıdır. Enveri'nin Düsturnamesi ve Tavki’i Mehmet Paşa'nın Tarihi gibi önemli Osmanlı kaynakları da bunu ifade eder. Ayrıca arkeologlar tarafından yakın dönemde bulunan "Osman bin Ertuğrul bin Gündüz Alp" yazısının darp edildiği bir sikke de bu görüşü teyit etmektedir.

Müneccimbaşı Derviş Ahmet'in yazdığı Câmiü’d-Devle adlı kitapta yazılanlara göre ise: Kayı Boyu, Ankara civarında bulunan Karacadağ’a geldikleri sırada reisleri Kayı Alp idi. Daha sonra Çağbalık’a geldiler. Burada Kayı Alp öldü. Yerine Sarkuk Alp geçti. Bu da Kırşehir civarında Karahöyük’de öldü. Bunun yerine Gök Alp geçti. Bu da Şaraphane mevkiinde öldü. Bunun yerine Gündüz Alp geçerek Kayıları uç taraflarına yerleştirdi. Bu da Söğüt civarında öldü. Yerine oğlu Ertuğrul kabilesinin reisi oldu... Ancak Ertuğrul Gazi'nin babasının Gündüz Alp olduğu hala kesin olmadığından bugün kabul edilene göre Ertuğrul Gazi'nin babası Süleyman Şah'dır.
Osmanlı Devleti, Anadolu Selçuklu Devleti'nin devamı sayıldığından, Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah'a saygı ifadesi olarak bazı tarih kayıtlarında Osmanlılarının Atası Süleyman Şah'tır yazılmıştır.

Ertuğrul Gazi'nin annesi Hayme Hatun'dur. Boy içerisinde Hayme Ana deniliyordu. İç Anadolu'daki Haymana Yöresinin adı ondan gelmektedir. Ertuğrul Gazi'nin eşi Halime hatundur ve üç oğlu vardı: Saru Batu Savcı Bey, Gündüz Alp ve Osman Bey. Üçüncü oğluna öncelikle Otman adını vermiştir. Daha sonra İslam Dünyası'yla ilişkileri geliştirmek için Otman, Osman Bey olarak anılmaya başlamıştır.

Anadolu Selçuklu sultanı III. Alaeddin Keykubad, yerleşmesi için kendisine Ankara yakınlarındaki Karacadağ yöresini vermiştir. Sonradan, daha batıdaki Söğüt ve çevresi de Ertuğrul Gazi ve Kayı aşiretine verilmiştir.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen perlina; 18 Mayıs 2017 13:38
Sen sadece aynasin...
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
17 Mayıs 2017       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Ertugrul-Gazi-.jpg
Gösterim: 3430
Boyut:  61.5 KB

Ertuğrul Gazi (ö. 1281- ?)


Türk beyi, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babası. Osmanlı kaynaklarınca da kabul edilen rivayete göre, Oğuzların Bozok koluna bağlı Kayı boyundan Süleyman Şah’ın oğludur.

Moğolların baskıları nedeniyle Süleyman Şah’ın önderliğinde Anadolu’ya gelen Kayılar, daha sonra Halep’e göçe başladılar. Âma Süleyman Şah Fırat Irmağını geçerken boğularak öldü. Bunun üzerine dağılan aşiretin bir bölümünü toplayan Ertuğrul Gazi ve kardeşi Dündar Bey, Erzurum yakınlarında Pasinler Ovasına yerleştiler. Ama yeni bir Moğol saldırısı karşısında Orta Anadolu’ya göç ederek Ankara yakınlarında Karacadağ’a geldiler. Bir süre sonra da Domaniç ve Söğüt yakınlarını yurt edindiler. Ertuğrul Gazi, 1231’de Anadolu Selçuklu hükümdarı I. Alaeddin Keykubad’ın Nikaia (İznik) hükümdarı Theodoros Laskaris üzerine yaptığı seferde akıncı güçlerine komuta etti.

Daha sonra Karacahisar’ı alarak Bilecik tekfurunu vergiye bağladı. I. Alaeddin Keykubad da hizmetleri karşılığında kendisine Söğüt’ü verdi. Yazıcıoğlu Ali’nin Selçuknamesi'ne göre Ertuğrul Gazi 1279’da uç beyi olarak görev yapıyordu. İyice yaşlandığı bir dönemde yönetimi kardeşleri ile oğlu Osman’a bıraktı ve bir süre sonra da öldü. Ölüm tarihi bazı kaynaklarda 1287 ve 1289 olarak da gösterilir.

Kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 18 Mayıs 2017 10:42
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Mayıs 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
64064d1495102709 ertugrul gazi doneminde meydana gelen onemli olaylar nelerdir rtugrul azi 640x360

ERTUĞRUL GAZİ

Osmanlı devletinin kurucusu Osman Bey'in babası (XIII. yy )

XIV. yy. sonlarından önceki bizans ve İslam kaynaklarında adına rastlanmaz Daha sonraları, Bayezit l’in Timur'a yazdığı mektupla ibnülcezeri'nin Zarüş şıfa adlı yapıtında ondan söz edilir Osmanlı yapıtlarındaysa Ertuğrul Gazi'ye ilişkin söylentiler iki ayrı grupta toplanabilir Bunların ilkine göre Ertuğrul Gazi, Oğuzlar’ın Kayı boyundan olup, Gündüz Alp ve Gök Alp ile birlikte Konya Selçukluları sultanı Alaettın Keykubat'ın yanında Eskişehir yakınlarındaki Sultan höyüğü'ne kadar gelerek burada yapılan savaşlarda kendini gösterdi. Yine bu grupta ele alınan bir başka söylentiye göre, moğol istilasından sonra, 340 yandaşıyla birlikte Doğu dan Rum'a (Anadolu) geldi; önce Ankara'nın G.'indeki Karacadağ'a yerleşti, Eskişehir yakınlarındaki Karacahisar'ı aldı ve doksan üç yaşındayken öldü ikinci grup söylentiye göreyse, Kayılar'ın önderi Süleymanşah’ın Ertuğrul, Dündar, Sungurtekin ve Gündoğdu adlı dört oğlu vardı.

Süleyman şah, Caber kalesi yakınlarında suda boğulunca oğullarından ikisi D.’ya döndü, Ertuğrul ile Dündar 400 gadirlik bir grupla Pasinler ovasına geldiler Ertuğrul, daha sonra sultan Alaettin’den kışlak olarak Söğüt yöresini, yaylak olarak da Domaniç ve Ermenibelı tepelerini aldı; halkını elli yıl yönettikten sonra 1288'de öldü. Öteki kaynaklar, bu iki söylentiyi birleştirerek bunlara, Moğollar ile yaptığı bir savaşta Ertuğrul'un, Alaettin Keykubat'a yardım ettiğini eklerler. Osmanlı devleti, Bursa'nın bir sancağına onun anısına Ertuğrul sancağı adını verdi Söğüt’ün çıkışında, Bilecik yolu üzerinde bulunan türbesi Abdülhamit II tarafından yaptırıldı.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen perlina; 18 Mayıs 2017 13:20
SİLENTİUM EST AURUM
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
18 Mayıs 2017       Mesaj #5
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Ertuğrul Gazi


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
18 Mayıs 2017       Mesaj #6
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Ertuğrul Gazi Türbesi'nde Alp kıyafetli askerlerden ''Saygı'' nöbeti



Bilecik'in Söğüt İlçesindeki Ertuğrul Gazi Türbesi önünde 'Alp' kıyafetli, ellerinde balta ve kılıç olan askerler tarafından nöbet tutulmaya başlandı.

Bilecik Valiliği, Jandarma Genel Komutanlığı ve Bilecik'teki 2'nci Jandarma Er eğitim Tugay Komutanlığı'nın işbirliğiyle hazırlanan projede, Ertuğrul Gazi'ye olan saygının ifadesi olarak türbesinde askerler tarafından 'Saygı nöbeti' tutulması karalaştırıldı. Proje kapsamında Söğüt İlçe Jandarma Ulaştırma Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda görevli 9'u Jandarma Uzman Çavuş, 4'ü erbaş ve er olmak üzere toplam 13 asker nöbet ve nöbet değişim töreni için görevlendirildi. Bu askerlere Valilik tarafından temin edilen Alp kıyafetleri giydirildi, tarihi misyonuna uygun aksesuarlar ve malzemelerle donatıldı.

Söğüt İlçesindeki Ertuğrulgazi Türbesi önünde saygı nöbeti tutmaya başlayan Alp kıyafetli askerler, nöbet tutumu ve nöbet değişimini tarihsel seremonilerle sergilendi. Bıyıklı, sakallı olan ellerinde balta ve kılıç bulunan Alp kıyafetli askerlerin türbenin ziyaretçilere açık olduğu saatlerde her gün en az 2 kişi olmak üzere 2'şer saat süreyle dönüşümlü olarak nöbet tutacakları belirtildi.

Bilecik Valisi Süleyman Elban, Ertuğrul Gazi Türbesi'nde askerlerin yılın 365 günü saygı nöbeti tutacaklarını, nöbetlerin bir yıl ile sınırlı kalmayıp sürekli olacağını söyledi. Elban, "Askerlerimiz Alp kıyafetleriyle saygı nöbeti tutmaya bugünden itibaren başladı. Amacımız burada hem diriliş ve kuruluş ruhunun daha canlı yaşatılmasını, hem de gelen misafirlerimizin bu ruhu ve tarihi duyguyu daha fazla hissetmelerini sağlamaktır. Gençlerimize de bu tarih şuurunun daha anlamlı bir şekilde aşılanması ve aktarılmasını hedefliyoruz" dedi.

milliyet.com.tr



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

18 Mayıs 2017 / muroq123 Cevaplanmış
14 Eylül 2016 / _Yağmur_ Osmanlı İmparatorluğu
4 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Basın/Magazin tr
25 Kasım 2014 / _EKSELANS_ Spor tr
23 Ocak 2013 / Jumong Siyaset tr