Arama

Prof. Dr. Tayfun Aybek

Güncelleme: 13 Şubat 2007 Gösterim: 22.029 Cevap: 0
MaTTo - avatarı
MaTTo
Ziyaretçi
13 Şubat 2007       Mesaj #1
MaTTo - avatarı
Ziyaretçi
Dünyanın dört bir yanındaki Türk tıp uzmanları, Atatürk'ün yıllar önce söylediği "Beni Türk hekimlerine emanet ediniz" vecizesinin haklılığını ispatlıyorlar. Eskişehirli Prof. Dr. Tayfun Aybek bunların başında geliyor. Almanya’da ismi "Altın neşter"e çıkan Aybek, Frankfurt Goethe Üniversitesi Hastanesi'nde kendi yöntemiyle sayısız açık kalp ameliyatına imza attı.

Sponsorlu Bağlantılar
İki bin cerrah izledi
Prof. Dr. Aybek'in son operasyonunu ise yüzlerce doktor izledi. Kendine özgü yöntemiyle tıp operasyonlarının en zoru olan kalp ameliyatında yeni bir çığır açan genç profesörün yaptığı ameliyat, İspanya'nın Barselona kentinde Avrupa Kalp Cerrahi Konferansı'na katılan dünya çapında 2 bin cerrah tarafından naklen izlendi.

Atar damarını değiştirdi
Kalp ameliyatı sonrasında çıkan komplikasyon riskini yüzde 30'dan yüzde 5'e indiren yöntemini tanıtan Tayfun Aybek, 2.5 saat süren operasyonla İspanyol hastanın atar damarını değiştirdi.

Prof. Dr. Tayfun Aybek, 4 yıl önce dünyada robot ile gerçekleştirilen kalp ameliyatlarına imza atan ilk iki cerrahtan biri olarak tıp tarihine de geçmişti.

Türk Kalp Vakfı’nca gerçekleştirilecek “18. Kalp Haftası” etkinliklerine katılmak üzere Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Aybek, ekibiyle Almanya’da dünyada ilk kez robotla kalp deliğini dikme başarısı gösterdiklerini ifade ederek, bu yöntemin çok yeni ve pahalı olduğunu söyledi. Günde ortalama 4-5 ameliyat gerçekleştirdiğini, hastaların göğüs kafeslerini açtıklarını, bütün organlara ellerinin değdiğini anlatan Aybek, “Kalp kapağı değiştiriyoruz, tamir ediyoruz, by-pass yapabiliyoruz ama göğsü kapattıktan sonra yaptığımız işin kalitesini ölçmek için masraflı ve hastaya zarar veren yöntemler gerekiyor” dedi.

Bunu ortadan kaldırmak için 2.5 yıllık çalışmanın sonucunda bir çip geliştirdiklerini vurgulayan Aybek, şunları kaydetti:
“Boyutları 1.2-1.3 milimetre arasında olan bu çip, kalbin yüzeyine yapıştırılıyor. Basınç ölçme kabiliyetine sahip. Pilsiz çalışıyor. Vücudun dışından bir merkezden çipe mikro dalga gönderiliyor. Çip bu mikro dalgaları enerjiye dönüştürüyor. Enerji de bilgileri sensörlerden alıp hastanın saatine veya cep telefonuna iletiyor. Bu yöntemi ilk defa burada açıklıyorum.”

“HİÇBİR ZARARI YOK”
Kalbe takılan çipin insan sağlığına hiçbir zararı ve riski olmadığını ifade eden Aybek, “Bu çip damara değil, kalbin yüzeyine takılacak” dedi. Şu anda hayvan denekler üzerinde çalıştıklarını, ilk denemelerin başarılı olduğunu bildiren Aybek, bu yıl sonunda çipi kalp sorunu olaninsana da takmayı planladıklarını bildirdi.

Prof. Dr. Tayfun Aybek, “Kalp hastalarına ne tür bir avantaj sağlayacak?” sorusuna, karşılık şöyle konuştu:
“Kalp kapakçığı değişen veya bozulan hastaların kalp basıncı yükselir. Çip bunu hastaya bildirecek. Çünkü gönderilen dalgalar saniye saniye hastaya iletecek. Bu tür bir durumda saat ya da cep telefonu alarm verir. Bu alarma göre semptomlarda bir değişiklik varsahastaneye gider.”

Aybek, bu çiplerin hemen hemen bütün kalp hastalarında kullanılabileceğini belirterek, maliyet konusundaki bir soru üzerine, “Hızlı üretime geçilirse maliyet düşer. Şu anda ABD’li bir firma hakları satın almak istiyor. Bunu satışlar belirler, ancak bu ciplerinfiyatı 1 avrodan daha aşağı” dedi.

Çiplerin cerrahi müdahale sırasında basit bir yöntemle kalbe 2 dakikada takılabileceğini anlatan Aybek, çip içinde bulunan sensörlerin çok hassas olduğunu ve kalpteki en ufak değişimleri gösterdiğini vurguladı.

HASTAYA UZAKTAN TAKİP
Prof. Dr. Aybek, çipler sayesinde hastaların hastaneden de takip edilebileceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kalp krizini önceden belirleme şansımız olacak. Çünkü kalp krizi 20-30 dakika arasında sürer. Çip, basınç artmaya başladığı ilk saniyeden itibaren bunu bize haber verecek. O zaman insan efor sarfediyorsa kesebilir. İlacını alabilir, birini çağırabilir ya da hastaneye gidebilir. Ayrıca ani ölümleri de daha önceden haber verebilir. Ani ölümlerin önüne de bu sayede geçilebilir. Çiplerin ikinci faydası da, by-passların açık olup olmadığını gösterir. Kalp cerrahları by-passla takılan damarın ne kadar açık olduğunu bilemez. Bazıları 10, bazıları 15 yıl gider diyor. Bu çipleritaktıktan sonra by-passların açık olup olmadığını dakika dakika öğrenme şansımız olacak.”

Prof. Dr. Tayfun Aybek, hastanın durumuna göre kalbe bir veya dahafazla çipin takılabileceğini dile getirerek, cerrahi müdahale geçirmeyen hastalara bu çiplerin endoskopik olarak yerleştirilebileceğini bildirdi.

Çiplerin daha önce endüstri alanında kullanıldığını, ancak tıp alanına aktarılmadığını anlatan Aybek, ABD firmalarının bu konuda çalışma yaptığını, ancak yarım bıraktıklarını, kendilerinin bu çalışmaların üzerine çıktıklarını söyledi.

Prof. Dr. Aybek, insanda yapılacak ilk denemenin Frankfurt’ta gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi.

Kalp krizini haber veren elektronik çip ürettiAlmanya'da yaşayan dünyaca ünlü Türk kalp cerrahı Prof. Dr. Tayfun Aybek, kalp krizini önceden haber veren elektronik çip geliştirdi.cip
Hayvanlar üzerinde yapılan ilk deneylerden başarılı sonuç alan Aybek, sistemi insanlar üzerinde deneyecek. Tayfun Aybek, geliştirdiği çiplerin kalp basıncındaki en küçük değişimleri bile algılayabildiğini belirterek, "Kalbe takacağımız 1,2 milimlik çip, kalp krizi daha başlamadan cep telefonuna ya da bilgisayara uyarı mesajı gönderecek." dedi.
Türk Kalp Vakfı tarafından düzenlenen Kalp Haftası etkinlikleri çerçevesinde Türkiye'ye gelen Prof. Dr. Aybek, 2,5 yıldır üzerinde çalıştığı elektronik kalp çipi projesini tanıttı. Almanya'da Frankfurt Üniversitesi bünyesinde araştırmalar yaptığını bildiren Aybek, geliştirdiği çiplerin, pilsiz ve kablosuz çalıştığını söyledi. Aybek, çiplerin kalp basıncını çok hassas şekilde ölçebildiğini vurgulayarak, "Bunları kalbe ya da damarın içine takacağız. Hayvanlar üzerinde sürdürdüğümüz ilk deneylerden olumlu sonuçlar aldık. Sanırım bu yılın sonlarına doğru insanlar üzerinde de denemeye başlayacağız." diye konuştu. Aybek, çiplerin kalp krizi öncesi başlayan basınç yükselmesini anında hastanın saatine ya da cep telefonuna bildireceğini söyleyerek şu bilgileri verdi: "Bir kalp krizi yaklaşık 20-30 dakika sürüyor. Hasta ilk anda bu alarmı duyunca derhal hastaneye gidecek. Böylece hastanın kurtarılabilmesi için vakit kazanılacak." Doktor Aybek, sistemin daha da geliştirilmesiyle çipin hastanedeki bilgisayarlara da alarm gönderebileceğini ve böylece hastanın sürekli kontrol altında tutulabileceğini kaydetti. Elektronik çiplerin kalp krizleri dışında by-pass yapılan damarların açık olup olmadığına ilişkin de sinyal gönderebileceğini aktardı. Prof. Dr. Tayfun Aybek, deneysel çalışması süren kalp çipi sistemine bir Amerikan firmasının talip olduğunu açıkladı. Firmanın, patent hakkını almak istediğini anlatan Aybek, "Seri üretime geçilirse çipin maliyeti 1 Euro'ya inebilir." şeklinde konuştu.
Son düzenleyen MaTTo; 13 Şubat 2007 18:02 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
Biyografi Konusu: Prof. Dr. Tayfun Aybek nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

6 Eylül 2010 / best10 Müzik tr
28 Ekim 2012 / wolfmann Spor tr
3 Ocak 2011 / _Yağmur_ Sanat tr
13 Ekim 2010 / _Yağmur_ Basın/Magazin tr
27 Kasım 2009 / Alvarez Ocean Sinema ww