Arama

Cavid Erginsoy

Güncelleme: 23 Mart 2018 Gösterim: 10.759 Cevap: 2
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
20 Mayıs 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

Cavid Erginsoy

Ad:  cavit erginsoy.JPG
Gösterim: 851
Boyut:  56.4 KB

(d. 20 Mayıs 1924, Ankara - ö. 6 Aralık 1967, Ankara)
Sponsorlu Bağlantılar
yarıiletkenler konusunda çalışan ve yüklü parçacıkların kristallerde kanatlanmasına ilişkin bir kuram geliştiren fizikçi.

Londra Üniversitcsi’nde elektrik mühendisliği öğrenimi gördü (1946). 1952’de aynı üniversiteye bağlı Oueen Mary College’da fizik doktoru oldu. Türkiye’ye dönünce Sarıyar Hidroelektrik Santralı Projesi’nde görevlendirildi ve Etibank’ın Atom Enerjisi Etüd Dairesi.başkanlığına getirildi. 1957-58 ders yılında İstanbul Teknik Üniversitesinde (ITÜ) öğretim üyeliği yaptı. Daha sonra 1962’ye değin Viyana’daki Üluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nda (IAEA) uzman ve danışman olarak çalıştı. Aynı yıl, katilar fiziği alanında araştırmalar yapmak amacıyla ABD’deki Brookhaven Ülusal Laboratuvarı’na geçti. Üç yıl sonra, katilar fiziği araştırma grubunun üyesi olarak kuruluşun sürekli kadrosuna alındı. 1967’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) çağrısı üzerine konuk profesör olarak Türkiye’ye döndü. Öğretim üyeliği görevinin yanı sıra dekan yardımcılığına da getirildi. Öldüğü yıl, temel bilimler dalında yaptığı çalışmalardan dolayı kendisine TÜBİTAK Bilim Ödülü verildi.

Doktora çalışmasını yaniletkenlik konusunda yapan Erginsoy, germanyum ve silisyumun bu tür özelliklerine ilişkin deneysel çalışmalarını sürdürürken, konunun kuramsal yönüne de eğildi. Kuvantum mekaniğini, yarıiletkenlerdeki yük taşıyıcıların yabancı atomlardan saçılmasına uyguladı ve dünya fizik literatürüne Erginsoy adıyla geçen saçılım formülünü geliştirdi. Türkiye’ye döndükten sonra çalışmalarını atom enerjisi alanında yoğunlaştırarak, Türkiye’de kurulacak ilk araştırma reaktörünün hazırlıklarını gerçekleştirdi. Aynı dönemde İTÜ ve ODTU’de reaktör fiziği dersleri de verdi. Brookhaven Ulusal Laboratuvarı’nın araştırma ekibinde çalışırken yeniden katilar fiziğine yöneldi. Yüklü parçacıkların kristallerden geçerken gösterdiği özellikleri tam olarak açıklayan ve kendisine uluslararası ün kazandıran “kanallanma” kuramı oradaki araştırmalarından doğdu.

Kristalde kanallanan parçacık yörüngelerinin bu kuram yardımıyla tam olarak belirlenebilmesi, bir yandan kristal yapısının daha iyi anlaşılabilmesine, bir yandan da yabancı atomların varlığının ve yerlerinin kolayca saptanabilmesine olanak sağlayarak katilar fiziğinde yeni gelişmelere ortam hazırladı.

Eserleri
  1. Yarı İletkenlerde Direnç Teorisi
  2. Reaktör Fiziği
  3. Kristallerde Radyasyon Hasarı Teorisi
  4. Kristallerde Kanallaşma Olayı
kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 23 Mart 2018 01:34
Biyografi Konusu: Cavid Erginsoy nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀
Gece Prensesi - avatarı
Gece Prensesi
Ziyaretçi
20 Mayıs 2011       Mesaj #2
Gece Prensesi - avatarı
Ziyaretçi
CAVİD ERGİNSOY
Ad:  cavit erginsoy2.JPG
Gösterim: 958
Boyut:  19.6 KB

(1924-1967)
Sponsorlu Bağlantılar
“Cavid bir işin olmalı
Dikili bir taşın kalmalı”
( Bu beyit gençliğinde yapılmış bir konuşmadan alınmıştır)

Cavit Erginsoy’un hizmetleri Mühendislik,Bilim idareciliği,Kültür Faaliyetleri ve Fizikçilik olarak 4’e ayırabiliriz.
Cavit Erginsoy İngiltere’de doktorasını aldıktan sonra 4 yıl , 1958’e kadar Türkiye’de Mühendis olarak çalıştı.Teknoloji iki türlü olur:Normal Teknoloji ve Devrimci Teknoloji.Bu ayrmı elektrik enerjisi üretimine tatbik edersek 1.kategoriye Isı ve Baraj santralleri girer.Bunların temelleri daha önceki teknolojiye dayanıyor.
Doğrudan doğruya bilime dayanan Devrimci teknoloji ye ise Güç Reaktörlerini alabiliriz.İşte Erginsoy senelerce Sarıyer Barajı Projesinde çalıştıktan sonra Türkiye’nin geleceğini Devrimci teknolojide gördü ve bütün enerjisini reaktörler üzerinde yoğunlaştırdı.Oldukça önemli su kaynaklarına sahip olan Türkiye’de bilimin ilerleyişi sayesinde bir gün Reaktörler yoluyla elde edilen enerjinin daha ucuz ve daha pratik hale geleceğini düşünen , Cavit Erginsoy bu teknolojik atlamayı yapmak zorunda olan memleketimizin,şimdiden evvela tecrübi reaktörler yaparak , sonunda deneme mahiyetinde takat raektörleri kurarak yarına hazırlanması gerektiğine karar vermişti.

Bir taraftan Etibank’ta bir tarafta Atom Enerjisi Komisyonunda Nükleer Enerji üzerinde çalışırken, Teknik Üniversite’de ve yeni kurulan Orta doğu Teknik Üniversitesi’nde Reaktör Fiziği üzerine dersler vermek suretiyle gençleri bu devrimci teknolojik devir için yetiştirmeye başladı.
Cavit Erginsoy artık mühendislik yoluyla Bilim Dünyasına kaymak üzereydi.İkinci işi Bilim İdareciliği oldu.Atom Enerjisi Komisyonu ve NATO Bilim Konseyi olarak bu işte tecrübe edinmiştir.1958’de Viyana’daki Birleşmiş Millletlere bağlı Uluslar arası Atom Enerjisi Teşkilatında görev alarak profesyonel bir bilim ve teknoloji idarecisi oldu.

Viyana’da esas vazifesi , geri kalmış memleketleri devrimci teknolojiye atlama imkanları hazırlamaktı.Pakistan,Hindistan,Güney Amerikan gibi memleketlere sık sık seyehat ederk orada ilmi müşavirlik yaptı ve reaktörlerin gelişmesine büyük çapta yardım etti.
1962’den sonra Cavit Erginsoy kendini tamamıyle bilime verdi ve bir defa daha meslek değiştirerek profesyonel bir fizikçi oldu.Zaten Erginsoy fiziği hiçbir zaman bırakmış sayılmazdı.İngiltere’de doktorasını kısmen devrimci mühendislik kısmende (yarı iletkenler konusu sayesinde) Katıhal Fiziği üzerine idi.
Türkiye’de ve Viyana’da çalışırken bu defa Reaktörler yüzünden , Reaktör Fiziği ile meşgul olmuştur . Fakat son devresinde Brookhaven Ulusal Labaratuarının Fizik Bölümünde araştırmacı olarak çalışmaya başladıktan sonra , Cavit Erginsoy bütün gücünü Katıhal Fiziği üzerine verdi.Öncelikle Radyasyon Hasarı konusunda , sonrada Kanallaşma olayında ki araştırmalarıyla kendini tanıtarak uluslar arası bir şöhrete erişti.Kısa ömrünün son yılında Oratadoğu Teknik Üniversitesinde profesör olarak hocalık mesleğini de diğer işlerine eklemişti.


Cavit Erginsoy’un Bırakttığı Dikili taşlar:
1)YARI İLETKENLER:
Cavit Erginsoy Londra Üniversitesinde Elektrik Mühendisliğinde doktora yapmaya karar verdiği sene devrimci teknoloji yolunda büyük bir adım atılmıştı.Kuantum Mekaniğinin Katıhal fiziğine önemli bir tatbikatı olarak Amerikan Fizikçileri yarı iletkenlerin özelliklerini anlamışlar ve bu yeni bilgi sayesinde transistörleri keşfetmişlerdi. Cavit Erginsoy doktoasını bitirinceye kadar bu fizik buluşu teknolojiye geçti ve endüstride elektronik lambaların yerini alan transistörler teknolojide büyük bir devrim oluşturdu.Modern elektronik hesap makinaları transistörler sayesinde gelişti ve endüstride otomasyon çağı açıldı.Bugün transistörsüz bir uzay teknolojisi düşünülemez. Cavit Erginsoy bu kritik devrede transistörler fiziğine girdi ve katkılarda bulundu.Yarı iletkenlerde elektronlar , iletkenlerde olduğu gibi serbestçe dolşamazlar.Germenyum ,Silisyum gibi yarı iletkenler saf halde bulunsalar yalıtkan olurlar.Fakat bu cisimlerde yabancı atomlar bulunur.Onlar kristal içinde bazı normal atomların yerini alır.Mesela silisyumda yabancı fosfor atomları veya aleminyum atomları yeralabilir. Fosfor’un Silisyum’dan bir fazla aleminyum ise bir eksik elektronu vardır.İşte yabancı atomların fazla veya eksik elektronları kristal içinde dolaşabilirler ve bu sayede silisyumu yarıiletken hale getirirler.Transistörler ise bir madeni iletken ile yarıiletkenler arasında bir temas temin eden tertiplerden ibarettir.Fazla ve eksik elektronların bu temas yerinde akma tarzları tertibin bir radyasyon lambası gibi işlemesine yol açar.Neticede transistörler doğrultucu ve çoğaltıcı olarak çalışabilirler.
Erginsoy , elektronların akmasında yabancı elektronların eetkisi Kuantum Mekaniği kanunlarına göre çözdü ve hala kitaplarda zikredilen “Impurity Scattering”(Yabancı atomlardan dolayı sapma) formulünü buldu.Bu formül Erginsoy Formülü olarak literatüre geçti ve Cavit Erginsoy Cavit Erginsoy’un ilk dikili taşıdır.

2)REAKTÖR FİZİĞİ:
Yukarda bahsettiğimiz gibi Erginsoy, Mühendisliği sırasında Reaktör Fiziği üzerine çalıştı ve Uluslar arası barış için Atom Kongresinde nötron rezonans integrallerine dair yaptığı hesaplar hakkında tebliğler verdi.

3)RADYASYON HASARI:
Brookhavene geldikten sonra Cavit Erginsoy, oranın fizik bölüm başkanı Dr.Vineyard ile beraber kristallerde nötron veya X-Işınları bombardımanından husule gelen hasar üzerine çalışmaya başladı.Bu çalışmalarda hesaplarını elektronik beyinler yardımıyla bir hakimiyet kurdu ve Vineyard ile beraber önemli orijinal makaleler ve tarama makaleleri yazdı.

4) KANALLAŞMA OLAYI
İngiliz ve Amerikan labaratuarlarında bazı yüklü parçacıkların kristal şebekeleri geçişi esnasında doğruluya bağlı geçişler müşahede edilmişti. Cavid bu kanallaşma olayının kanunlarını bulmaya karar verdi.
Etrafına kabiliyetli birkaç genç toplayarak küçük birekip kurdu. Onlarla beraber kanallaşma tecrübelerini tekrar etti. 25 mikronluk ince silisyum kristal yapraklarını Brookhaven'deki Van de Graaf hızlandırıcısından elde edilen 3,5 MeV. Iik protonlarla bombardıman etti ve bu yüklü partiküllerin kristal tarafından absorplanmasının yöne bağlı olarak nasıl değiştiğini ölçtü. Daha evvelki araçtırmacıların neticelerini doğrulamakla kalmadı, İki yeni olay daha ortaya koydu.

Birinci netice şu : Diğer fizikçiler kristalin eksenleri boyunca protonların daha derine nufuz ettiğini (yani absorpsiyonun azaldığını) görmüşlerdi. Halbuki Cavid ve arkadaşları absorpsiyonun yalnız eksenler doğrultusunda değil, kristal düzinelerine paralel harekette de azaldığını keşfettiler. Birincisine eksen olayı, ikincisine düzlem olayı adı veriliyor.

İkinci yeni netice: Bazı yönlerde daha sık atom dizilerine rastlayan yüklü partiküller normalden fazla normalden fazla absorpsiyona uğruyorlar, yani kristale normalden daha fazla nüfuz edebiliyorlar.

Kanallaşmada bu iki yeni tecrübi buluştan sonra Cavid, olayın kantitatif teorisini kurmağa başladı. Evvela Klasik Mekaniği sonra Kuantum Mekaniğini uygulayan bilim adamımız, gelen partiküller ile kristaldeki atom elektronlarının kısa menzilli ve uzun menzilli olmak üzere iki türlü etkileşmesi olduğunu gösterdi ve bunlar için iki ayrı model uyguladı. Atoma yakın eleklronlar için İmpakt paremetresi modelinin, uzak elektronlar için de elektron gaz modelinin tecrübeye uygun neticeler verdiğini meydana çıkardı ve hesaplaarı ile kendinin ve diğer tecrübelerin neticelerini karşılaştırdı.

Cavid Erginsoy’un Eserleri
1)Yarı İletkenlerde Direnç Teorisi
C. Erginsoy, Phys. Rev. 79. 1013 (1950)
C. Erginsoy, Phys. Rev. 80, 1104 (1950)
C. Erginsoy, Phys. Rev. 88, 893 (1952)

Doktora çalışması : C. Erginsoy: Contribution to the Electron Theory of Semi-Conductors with Particular Reference to Silicon Csrbide (Lon­don University, April 1952).
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Mart 2018 01:36
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Mart 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

ERGİNSOY (Cavıt)


türk fizikçi
(Ankara 1924- ay. y. 1967)

Londra Üniversitesi elektrik mühendisliği bölümü'nü bitirdi (1946). Aynı üniversitede fizik dalında doktora verdi (1952). Katı hal fiziği konusunda uzmanlaştı. Türkiye'ye dönüşünde Etibank atom enerjisi etüt dairesi başkanlığı yaptı. Forum dergisi kurucularından ve yazarianndan biri oldu. Edebiyatla ilgili yazılar yayımladı. İstanbul Teknik üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı (1957-1958). Viyana'da Uluslararası atom enerjisi ajansı'nda danışman ve uzman olarak görev yaptı (1958-1962).

ABD’ye giderek Brookhaven national laboratory’de bilimsel çalışmalarda bulundu (1962 -1967). Ortadoğu teknik üniversitesi'nin çağrısı üzerine Türkiye'ye gelerek bu kurumda fizik profesörlüğüne atandı, ayrıca dekan yardımcılığı yaptı. Katı hal fiziği alanında ortaya koyduğu kanallaşma kuramı ile TÜBİTAK bilim ödülü’nü kazandı (1967).

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

26 Nisan 2010 / _Yağmur_ Tiyatro tr