Arama

Abdülhamid İbn Türk

Güncelleme: 11 Nisan 2018 Gösterim: 24.040 Cevap: 2
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
2 Ekim 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi

Abdülhamîd bin Vâsi bin Türk

Ad:  ait.JPG
Gösterim: 753
Boyut:  22.3 KB

Tarihte Türk lakabını taşıyan nadir Türk bilim adamlarındandır. Hârezmi'nin çağdaşıdır. Cebir konusunda yazmış olduğu kitabın ancak küçük bir bölümü bugün elimizde bulunmaktadır. Burada, özel tipler halinde gruplandırılmış ikinci derece denklemlerinin çözümleri, Hârizmi'ninkilerden daha ayrıntılı olarak verilmiştir.
Sponsorlu Bağlantılar

Mesela x² + c = bx denkleminin, diğer denklem tiplerinden farklı olarak iki çözümü olduğunu ayrı ayrı şekillerle göstermiş olduğu halde, Hârizmi bir tek şekil kullanmıştır; ayrıca Abdülhamid ibn Türk, c * (b/2)² durumunda çözümün imkansız olacağını da şekil vererek kanıtlamıştır. Bu nedenle İbn Türk'ün açıklamasının Hârizmi'ninkinden daha mükemmel olduğu söylenebilir.

İbn Türk'ün söz konusu cebir kitabı, Hârizmi'nin ilk cebir kitabı yazarı olma özelliğini şüpheli bir hale getirmektedir, buna rağmen Hârizmi'nin cebir tarihindeki etkisi tartışılamaz önemdedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Nisan 2018 00:22
Biyografi Konusu: Abdülhamid İbn Türk nereli hayatı kimdir.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
29 Haziran 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Ad:  ait1.JPG
Gösterim: 1176
Boyut:  99.2 KB
Abdülhamid İbn Türk

Abdülhamid İbn Türk, veya Abdülhamid İbni Vasi İbni Türk Ebu Fazl, (830) dokuzuncu yüzyılda yaşamış bir Türk Müslüman matematikçidir. Öz geçmişi hakkında çok az bilinmektedir. Onunla ilgili iki kayıt vardır, biri Farslı İbn el-Nedim ve diğeri İbn el-Kefti tarafından, fakat bilgiler aynı değildir. Ancak İbn el-Kefti onun adını ʿAbd al-Hamid ibn Wase ibn Türk Jili olarak bahseder. Jili, Gilan anlamına gelir. D. Pingree'ye göre, o Ḵottal (Amu Derya'nın kuzeyinde ve Badaḵšān batısındadır) veya Gilan doğumludur. Abū Barza Fażl b. Moḥammad b. ʿAbd-al-Ḥamīd b. Tork (ö. Bağdat, 27 Ṣafar 298 (4 Kasım 910))'un onun torunu olduğu görünür.
Sponsorlu Bağlantılar

Onuncu yüzyılda İbn el-Nedim, ʿAbd-al-Ḥamīd ile ilgili onun adının Abu'l-Fadl 'Abd al-Hamîd ibn Wâsi' ibn Turk al-Khuttalî (veya, al-Jîlî), soyadının Abû Muhammad olduğunu söyler ve iki eserini listeler:
  • Kitāb al-Jāmeʿ fi’l-ḥesāb ("Kapsamlı hesap kitabı") altı kitap halindedir; o kayıpdır, belki de, aşağıdaki dördüncü kitabın bir parçasıdır.
  • Kitāb al-Moʿāmalāt ("İşlemler kitabı") kayıptır. Bu başlıklı ve Kitāb al-Mesāḥa ("Ölçme kitabı") ile bir kitap daha İbn el-Nedīm tarafından Ebu Barza'ya atfedilir.
  • İbn el-Kefti ise, el-Fihrist, gibi birinci kitabı tekrarlar, ama ikinci kitap yerine, o aşağıdaki kitapları listeler:
  • Nawāder al-ḥesāb wa ḵawāṣṣ al-aʿdād (“Hesaplama ve Sayıların özellikleri çeşitleri kitabı”), kayıpdır.
  • Kitāb al-Jabr wa’l-moqābala (“Katışık Denklemlerde Mantıki Zaruretler”)
Aydın Sayılı'ya göre; Halife Al-Maʾmūn zamanında Maveraünnehir'de doğan 9. yüzyılın ilk yarısında yaşayan ibn Türk (Abdülhamid İbni Vasi İbni Türk Ebu Fazl) ( ? - 847) Ceyl kentinden olduğu için el-Ceyli veya matematikçi anlamına gelen el-Hasip de denmektedir. Adından da anlaşıldığı gibi Türk oğlu olan bu bilim adamı sayılar teorisi ve cebir konularında çalışmalar yapmıştır. Yapıtları "Kitab-ül Cami fi'l hisap" (altı kitap halindedir),"Kitab'ül muamelat", "Kitab'ül Mesaha" (Ölçme işleri)'dır.
Onun erken dokuzuncu yüzyılda Bağdat'ta yaşadığı ve çalıştığı ve matematik eserleri yayımladığı kesindir.
O cebir üzerine bir çalışma yazmış, "Katışık Denklemlerde Mantıki Zaruretler" olarak adlandırılan karesel (ikinci dereceden) denklemlerin çözümü üzerine sadece bir bölümü geriye kalabilmiştir.
Abdülhamid İbn Türk'ün, "Kitāb al-jabr wa al-mukābala" başlıklı el yazması, el-Harezmi'nin el-cebir (al-jabr)'ine çok benzer, aynı zamanda hatta belki ondan daha erken de yayımlanmış olabilir.
Son düzenleyen Safi; 11 Nisan 2018 01:46
In science we trust.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Nisan 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

ABDÜLHAMİT BİN VASİ BİN TÜRK


(Ebu'l-fazl Muhammet), İbn Türk de denir,
türk kökenli matematikçi
(Maveraünnehr. Hottal ?-? IX. yy.’ın ilk yarısı?)

Cebir konusunda çağının ilerisindeydi. Yapıtlarından büyük bir çoğunluğu günümüze kadar gelemedi. Adları bilinen yapıtları şunlardır: matematikle ilgili Kitâb ül-câmi' fi'l-hısâb (altı kitaptan oluşan bu yapıtın yalnızca Kltab ül-cebr ve 7- mukabele adını taşıyanı ve Aydın Sayılı tarafından Logıcal necessitıes in mixed eçuations by Abd al-Hamid ibn Türk and the algebra of his time [Ankara, 1967] adıyla yayımlandı); matematik işlemlerinden söz eden, Kitab ül-muâmelât; ölçümü içeren; Kitab ül-mesâha.
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

22 Mart 2013 / KisukE UraharA Felsefe ww
8 Ocak 2017 / kompetankedi Osmanlı İmparatorluğu
29 Nisan 2017 / perlina Sinema-TV
14 Ocak 2009 / Ziyaretçi Cevaplanmış