Arama

John Forbes Nash Jr.

Güncelleme: 16 Haziran 2009 Gösterim: 9.767 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ekim 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
John Forbes Nash Jr.
Ad:  180px-Nash.jpg
Gösterim: 524
Boyut:  6.4 KB
Doğumu, 13 Haziran 1928
Sponsorlu Bağlantılar
Oyun teorisi alanında çalışan, Nash Dengesi'nin yaratıcısı, 1994 yılı Nobel Ekonomi ödülü sahibi Amerikalı matematikçidir. Yıllardır şizofreni hastasıdır.
Lisans ve yüksek lisans eğitimini Carnegie Institute of Technology'de tamamladıktan sonra doktora yapmak için Princeton Üniversitesi'ne gitti.
21 yaşında hazırladığı doktora tezi, oyun teorisi, ona uzun yıllar sonra, 1994'te Nobel ödülü kazandırdı. Genç deha, John von Neumann'ın icadı olan oyun teorisindeki sorunları çözüp kullanılır hale getirdi. 30 yaşına kadar parlak fikirleri ve göze çarpan kişiliği sayesinde hızla yükselip matematik camiasının önde gelen isimlerinden oldu. MIT'de profesörlük yapmaya başladığında karısı Alicia Larde ile tanıştı. Larde o zamanlar daha bir fizik öğrencisiydi. Nash'in sorunları başlamadan kısa süre önce çiftin bir oğlu oldu.
Hastalığının ilk belirtileri 1958 yılında görülmeye başladı. Nash zaman zaman kendinin bir Japon samuray olduğuna, zaman zaman Antarktika'nın imparatoru olduğuna, bazen de uzaylılardan sadece kendisinin anlayabileceği metinler geldiğine inandı. Hatta bir keresinde yeni mezunlardan birine galaksilerarası ehliyet verip, gelip kendi devletinde yaşamasını teklif eder. Sık sık hastaneye girip çıkan Nash'i seven Alicia sonunda yedi yıllık evliliklerini bitirir. Ancak hiçbir zaman ilişkileri tamamen kesilmez. Aradan otuz yıl geçtikten sonra Nash aniden uykusundan uyandı. Hayatı bir kitabın bir de filmin konusu oldu. Alicia'yla yeniden evlendi. Yeniden öğretmenliğe başlayan Nash, artık kaçırdığı zamanı yakalamaya çalışıyor.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: John Forbes Nash Jr. nereli hayatı kimdir.
careless_WhispeR - avatarı
careless_WhispeR
VIP i Jυѕт ∂ιє∂ ιη уσυя αямѕ
16 Haziran 2009       Mesaj #2
careless_WhispeR - avatarı
VIP i Jυѕт ∂ιє∂ ιη уσυя αямѕ
John Forbes Nash (John Forbes Nash Kimdir? - John Forbes Nash Hakkında)


Sponsorlu Bağlantılar
John Forbes Nash
MsXLabs.Org


436px John f nash 20061102 3


John Forbes Nash Jr., (d. 13 Haziran 1928, Bluefield-Batı Virjinya). ABD'li matematikçi.
Lisans ve yüksek lisans eğitimini Carnegie Institute of Technology'de tamamladıktan sonra doktora yapmak için Princeton Üniversitesi'ne gitti. 21 yaşında hazırladığı doktora tezi, "Oyun Teorisi", ona uzun yıllar sonra, 1994'te Nobel Ekonomi Ödülünü kazandırdı. Genç deha, John von Neumann'ın icadı olan oyun teorisindeki sorunları çözüp kullanılır hale getirdi. 30 yaşına kadar parlak fikirleri ve göze çarpan kişiliği sayesinde hızla yükselip matematik camiasının önde gelen isimlerinden biri oldu. MIT'de profesörlük yapmaya başladığında karısı Alicia Larde ile tanıştı. Larde o zamanlar daha bir fizik öğrencisiydi. Nash'in şizofreni sorunları başlamadan kısa süre önce çiftin bir oğlu oldu.
Hastalığının ilk belirtileri 1958 yılında görülmeye başladı. Bir oda arkadaşı olmamasına rağmen bir oda arkaşından bahsedip etrafındakileri korkutmuş ve oda arkadaşıyla yaptığı hayali sohbetler onun şizofren olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Alicia Lopez- John Nash çifti 1963’te boşandı ve 1970’te tekrar biraraya geldi. Bu tarihten itibaren darılıp barışan çift, kendileri hakkında “aynı çatı altındaki iki yabancı” benzetmesini yapmıştı. Nash 1994’te Nobel Ödülü’nü kazandıktan sonra aralarını düzelttiler ve 1 Haziran 2001’de tekrar evlendiler.
Nash, 1945 ve 1996 yılları arasında 23 bilimsel çalışma yayınladı, ayrıca “Essays on Game Theory” (1996) ve “The Essential John Nash” isimli kitapları yazdı. Aynı zamanda “Hex” ve “So Long Sucker” adlı 2 popüler oyunun yaratıcıları arasında. Şu anda Princeton’da matematik üzerine çalışmalar yapmakta.
Yaşantısı, Akıl Oyunları adlı filme konu olmuştur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen careless_WhispeR; 27 Haziran 2009 01:51
http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic184255_2.gif

Benzer Konular

27 Ekim 2007 / estudiantes Spor ww
27 Kasım 2015 / KisukE UraharA Spor ww
24 Ekim 2015 / KisukE UraharA Müzik ww
9 Nisan 2008 / Misafir Taslak Konular
29 Kasım 2006 / KisukE UraharA Edebiyat ww