Arama

Carl Gustav Jung

Güncelleme: 23 Aralık 2016 Gösterim: 9.977 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Kasım 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Carl Gustav Jung. (d. 26 Temmuz 1875 Kesswil, Kanton Thurgau, İsviçre. ö. 6 Haziran 1961 Küsnacht ZH, Zürichsee). İsviçreli psikolog ve psikiyatrist, analitik psikolojinin kurucusu.
Jung İsviçreli bir papazın oğludur. 1895 yılında Basel de tıp eğitimi almaya başladı ve 1900 yılında Eugen Bleuler'in asistanı olarak Burghölzli'de psikiyatrist olarak hizmet verdi. Doktorasını 1902 yılında tamamladı. Konu okult (gizli,görünmeyen) fenomenler (etkiler) ve onların Psikoloji ile Patolojile bağlantıları. Paris'de 6 ay Pierre Janet ile bilgilerini derinleştirdi. 1903 yılında Emma Rauschenbach ile evlendi.
Sponsorlu Bağlantılar

Etkisi
Carl Gustav Jung sadece psikoterapi bilim dalını değil, aynı zamanda Psikoloji, Teoloji, Etnografi bilimi, Edebiyat ve güzel sanatları da etkiledi. Psikoloji bilim dalında kendisi tarafından bulunan ve yapılan kavramlar geniş şekilde kabul gördü. Örneğin; kompleks, introversion ve ekstraversion, gölge, arketipler (enerjikompleksler), kolektif (toplumsal) bilinçaltı, anima, animus.

Gölge
Gölge bilinç altı bir kompleks dir. Şuur ve benliğin karşıtı, tersi dir. Istenilmeyen kabul görünülmeyen tüm kişisel özelikler gölge kompleksinde dahil oluyorlar. Örnek olarak biri kendini nazik ve kibar olarak tanımlıyorsa onun gölgesi kaba ve katı dir. Acımasız birinin gölgesi çok naziktir. Kendini çirkin olarak tanımlayan kişilerin gölgeleri güzel olmaktadır.

Gölge ne zaruri iyi ne de zaruri kötüdür. Jung gölge dokunun varlığını bilinçaltından şuura kavuşturmanın önemini vurgulamaktadır. Bu yapılmadıkca kendi gölge kompleksimizi projeksiyon yaparak iletişim bozukluğuna ve ruhta derin yaralara yol açarız.

Eserleri
* Carl Gustav Jung - Psikoloji ve Din
* Carl Gustav Jung - Anılar, Düşler, Düşünceler
Biyografi Konusu: Carl Gustav Jung nereli hayatı kimdir.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Haziran 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Carl JUNG (1875 - 1961)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar
Carl Jung ünlü bir İsviçreli psikiyatrist ve psikologdur. Çağdaş psikiyatriye önemli katkılarda bulunan Jung, İsviçre'de Kesswil'de doğdu. Babası papazdı. Yalnız bir çocukluk geçirirken, gördüğü düş­lerden etkilenir, kafasında bir sürü soru can­lanırdı. Bilim, özellikle eskiçağ insanları ve din Jung'un büyük ölçüde ilgisini çekiyordu. Hem gözleme dayanan, hem de ruhsal nitelik­teki olayları incelemeye yöneldi.
Jung, Basel Üniversitesi'nde tıp öğrenimi görerek 1900'de bu okulu bitirdi. Başlangıçta, o dönemde önemi anlaşılmamış olan psikiyat­riye ilgi duymuyordu. Ne var ki, bu konuda okuduğu bir kitap onda büyük bir heyecan ve merak uyandırdı. Zürich yakınlarındaki bir akıl hastanesinde görev alarak, akıl hastalıklarının nedenlerini çözme­ye ve bir akıl hastasının zihninde neler olup bittiğini anlamaya çalıştı.
Jung 1907'de Avusturyalı psikiyatrist Simund Freud ile tanıştı. Ortak birçok yönleri olduğu için kısa süre içinde yakın arkadaş oldular. Jung, Freud'un psikanaliz kuramının izleyicisi oldu. Ama akıl hastalıklarının nedeni konusunda tümüyle ay­nı görüşte değildi. Freud, her şeyi erken çocukluk dönemindeki çatışmalara ve cinselli­ğe bağlarken, Jung hastalık anındaki çatışma­ların çözümlenmesinin yararı üzerinde duru­yordu. Freud ile Jung'un görüşleri "bilinçaltı" konusunda birleşiyordu. Bilinçaltı, yasaklan­mış yaşantıların, anı ve özlemlerin bütünüy­dü. Psikanalizin amacı bütün bilinçaltı dü­şünceleri bilince çıkarmaktı. Hasta, bastırdığı bu düşüncelerin bilincine vardığında iyileşme­ye başlayabilirdi. Jung bilinçaltını, insanın kendi bilinçaltıyla, atalarından ona kalan bilinçaltını (ortak bilinçaltı) kapsayacak bi­çimde tanımladı. Kolektif bilinçaltı da denen ortak bilinçaltı, insanların çağlar boyu yaşadı­ğı doğum, beslenme, eş bulma, ölüm gibi evrensel sürekliliği olan olayları kapsıyordu.
Freud ile Jung arasında görüş ayrılığı çık­tıktan sonra Jung'un ileri sürdüğü düşünceler analitik psikoloji dalının kurulmasına yol açtı. İnsanları önce içe ya da dışa dönük olmaları­na göre ikiye ayıran Jung düşünce, duygu, duyu ve sezi olmak üzere kişiliği oluşturan dört öğeden söz eder. Zihinsel bir işlev olan düşünce insanın kendini, doğayı ve çevresini anlamasını sağlar. Duygularıyla sevinci, kede­ri, korkuyu yaşar. Duyularıyla dokunur, gö­rür, işitir. Sezi yoluyla daha üstün değerlere erişir. Her insanda bu dört öğe farklı ağırlık­larda ortaya çıkar ve kişiliğinin oluşmasında rol oynar.
Çok gezen, çok okuyan ve psikolojinin yanı sıra çeşitli konularda yazılar yazan Jung yal­nızca psikologları değil, çağımızın sanatçıları­nı, yazarlarını ve tarihçilerini de derinden etkilemiştir.

Son düzenleyen Safi; 5 Aralık 2015 23:50
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
15 Ağustos 2012       Mesaj #3
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Carl Gustav Jung

(1875 Kesswyl-1961 Küssnacht), İsviçreli psikiyatrist. Analitik psikoloji sisteminin kurucusudur. Basel'de tıp, Zürih'te psikiyatri öğrenimi gördü. Janet, Bleuer ve Freud ile çalıştı. Önceleri Freud'un görüşlerini benimsediyse de 1912'de ondan uzaklaşarak kendi okulunu kurdu. 1935-1942 arasında Zürih, 1944-1945 yıllarında da Basel Üniversitesi'nde ders verdi. 1948'de Zürih'te kendi adıyla bir enstitü kurdu. Jung, Freud'un, zihinsel bozuklukların oluşumunda çocukluk çağı sarsıntılarının, daha sonraki problemlerden daha önemli olduğu ve temel içgüdülerin oluşumunda cinsel dürtülerin yaşama içgüdüsünden daha etkin olduğu şeklindeki görüşlerine karşı çıktı. Başta içedönüklük ve dışadönüklük olmak üzere, davranışların nedenini açıklamada kişisel özelliklerin önemini vurguladı. "Toplumsal bilinçdışı" kavramını ortaya attı ve bireyin bunu atalarından alıp kendi tecrübeleriyle değiştirdiğini belirtti. İnsanlığın ortak bilgi dağarcığı ile bilinçdışı arasındaki ilişkileri açığa çıkarmak amacıyla antropoloji, arkeoloji ve mitoloji üzerinde araştırmalar yaptı. Aralarında "Psychologische Typen" (Psikolojik Tipler, 1920), "Psychologie und Religion" (Psikoloji ve Din, 1939), "Über die Psychologie des Unbewussten" (Bilinçdışı Psikolojisi Üstüne, 1942) olmak üzere birçok kitap yazarak görüşlerini açıkladı.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Ekim 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Carl Gustav Jung

Ad:  Carl Gustav Jung.jpg
Gösterim: 449
Boyut:  37.4 KB
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Aralık 2016       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Carl (Gustav) Jung


Freud ile birlikte psikanalitik kuramının öncülerinden olan ve aynı zamanda Freud’un öğrenciliğini de yapmış olan Carl Jung, Freud’un teorilerine karşı sergilediği eleştirisel tavrı nedeniyle bir müddet sonra yollarını ayırdı. Kendi fikirlerinin peşinden giden Jung; falcılık, telepati, dinsel simgeler ve düşler gibi bilimin kuşkuyla baktığı alanlara yönelmiş ve bu yüzden çok fazla eleştiri almıştır.

Carl Jung’un İnsan Psikolojisi Üzerine Tespitleri!


  • Uzay yolculukları yalnızca bir kaçıştan, insanın kendisinden kaçmasından ibarettir, çünkü Mars’a ya da Ay’a gitmek insanın kendi varlığına nüfuz etmesinden daha kolaydır.
  • Bir şeyi kabul edene kadar onu değiştiremeyiz. Suçlamak özgürleştirmez, tahakküm eder.
  • İnsan anlamadığı kişiyi bir aptal olarak görmeye meyyaldir.
  • İnsanın zorluklara ihtiyacı vardır; onlar sağlık için gereklidir.
  • Kendi karanlığınızı bilmek, başkalarının karanlığıyla başa çıkmanın en iyi yöntemidir.
  • Ben başıma gelen şeylerin toplamı değilim, ben olmayı seçtiğim şeyim.
  • İnsanın bilinçdışı aklı, bilinçli akıl kör ve güçsüz olduğu zaman bile doğruyu görür.

Kaynak: Vikilist

Benzer Konular

14 Ekim 2015 / _Yağmur_ Bilim ww
13 Ağustos 2015 / _KleopatrA_ Sanat ww
3 Nisan 2009 / HipHopRocK Taslak Konular
9 Haziran 2013 / buz perisi Edebiyat
13 Ağustos 2015 / Safi Spor ww