Arama

Daniel Bernoulli

Güncelleme: 20 Mart 2018 Gösterim: 14.768 Cevap: 4
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
18 Mayıs 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Daniel Bernoulli (1700-1782)


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Danielbernoulli.jpg
Gösterim: 3211
Boyut:  18.3 KB
29 Ocak 1700,
Groningen Hollanda doğumludur.
Daniel Bernoulli, Johann Bernoulli'nin oğlu ve Jacob Bernoulli'nin yeğeni, Nicholaus Bernoulli'nin küçük kardeşidir. Nicholaus'un bulduğu olasılıklar kuramındaki bir problem "St. Petersburg problemi" ya da "paradoksu" olarak anılır.


Johann Bernoulli, Hollanda'daki Rijksuniversiteit Groningen'de matematik profesörüydü; karısı Dorothea'ysa soylu Daniel Faulkner'in kızıydı. Bu yaşam öyküsünün kahramanı, çiftin ikinci oğullan Daniel 8 Şubat 1700'de dünyaya geldi. Beş yıl sonra ağabeyi Jakob Universitât Basel'deki matematik profesörlüğü görevine getirilince Johann ailesiyle birlikte Bernoulli sülalesinin asıl merkezi Basel'e döndü. Jakob ve Johann kardeşler pek çok tartışmanın içinde yer aldı. Bunlardan en bilineni her iki tarafın birbirini yanlış anlamasıyla başlayan ve kısa sürede aleni bir çekişmeye dönüşen tartışmaydı. Her iki taraf birbirine meydan okuyor, diğerinin çalışmalarındaki hataları bulup çıkarıyor ve rakibinin çalışmasının ne denli değersiz olduğunu hem özel mektuplarında hem de eserlerinde ifade etmekten çekinmiyordu. 1699'da Bernoulli kardeşler aralarındaki anlaşmazlığı sona erdirmeleri kaydıyla Academie Royale des Sciences üyeliğine seçildiler.

Genç Daniel üniversitede mantık ve felsefe eğitimi görmüş, on altı yaşında yüksek lisans derecesini elde etmiş olağanüstü bir öğrenciydi. Daniel, babası Johann ve ağabeyi Nikolaus'un yardımlarıyla matematik öğrendi. Ne var ki Johann oğlunun ticaret alanında bir meslek edinmesi için ilgisini bu alana yönlendirmeye çalışsa da bundan bir sonuç elde edemeyince oğlunun öncelikle Basel'de, sonra Heidelberg'de ve Basel'e dönmeden son olarak da Stras-bourg'da tıp eğitimi almasına izin verdi.

Daniel Bernoulli solunum mekaniği üzerine yazdığı tezle 1721'de Universitât Basel'den mezun oldu. İsviçre'de kovaladığı öğrenim kadrosu işinden bir sonuç alamayınca (yeterli görünen adaylar arasında karara kura sonucu varılmıştı ve Daniel kurada kaybetmişti) Daniel ağabeyinin izinde ilerleyerek Venedik'e gitti. Burada doktorluk yaparak deneyim kazanan Daniel tıp çalışmalarına devam etmek üzere Padova'ya gideceği sırada ağır bir hastalık geçirdi.
Daniel aynı zamanda matematik araştırmalarına da devam ediyordu. Bu araştırmaların sonucunda Exercitationes quaedam matbematicae (Matematik Araştırmaları) adındaki ilk önemli eserini 1724'te Venedik'te yayımladı. Daniel bu eserinde olasılıktan akışkanlar mekaniğine dek geniş bir yelpazedeki bilimsel konulara değinmişti. Kitap büyük bir dikkat çekince Daniel'e Sen Petersburg Akademisi'nden hocalık teklifi geldi.Babası (Johann) ve amcası (Jacob) bayağı (adi) diferansiyel denklemler kuramında, Daniel ise kısmi diferansiyel denklemler alanında öncü sayılmaktadır.

Akışkanların dinamiği konusundaki ilk çalışmaların sahibidir. O zamana kadar akan bir akışkanın enerjisi hakkında hiçbir şey bilinmezken; Daniel Bernoulli, akan akışkanların kinetik, basınç ve potansiyel enerjilerine sahip olduğunu ve bu enerjilerin birbirine dönüşebildiğini göstermiştir. Geliştirdiği formüller halen akışkanlar mekaniğinin temelini oluşturmaktadır.

Daniel, Basel Üniversitesi'nde profesörlük yapmış olup, verimli çalışmalarının çoğu astronomi, fizik ve hidrodinamikle ilgilidir. "Hydrodinamica" adlı kitabında hidrolik basınçla ilgili teoremlerini ve gazların kinetik kuramını açıklamıştır.
Ayrıca, bir tıp doktoru olan Bernoulli, kan basıncını ölçen ilk aletide akışkanlar hakkında yaptığı çalışmalardan yararlanarak tasarlamıştır. Geliştirdiği yöntem 18 yüzyılın sonlarına kadar kullanılmıştır.

Daniel Bernoulli matematiksel görüşlerini doğa olaylarını anlamak için de kullanmıştı. Örneğin sesin yapısını incelerken ses dalgalarının şekillerinde bariz matematiksel düzenler keşfetmiş, bu bilgiyi kullanarak bir dizi müzik aletinin doğal frekanslarını hesaplamıştı.

Bernoulli'nin akustik alanında temel niteliğindeki çalışması Fourier'nin harmonik analizinde olduğu gibi on dokuzuncu yüzyıl matematiğindeki büyük buluşların habercisiydi. Bernoulli'nin sezgisel olarak inandığı şeyi, sesin trigonometrik bir fonksiyon olarak ifade edilebileceğini Fourier matematiksel olarak göstermişti.

Özellikle deneysel fizik üzerine yaptığı konuşmalarla hayli tanınan bir konuşmacı olan Daniel Bernoulli 1776'da emekli olana dek doğa felsefesi profesörü olarak görev yaptı. Altı yıl sonra 17 Mart 1782'de seksen iki yaşındayken Basel'de yaşamını yitirince Peterskirche'de defnedildi.
Derlemedir


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 12 Temmuz 2016 17:20 Sebep: Sayfa düzeni,moderatör ekleri.
Biyografi Konusu: Daniel Bernoulli nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
12 Temmuz 2016       Mesaj #2
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Bu aile şüphesiz birçok şeyler başarmışlar ve seçtikleri hedefe en iyi bir biçimde varmışlardır” diyen Jean Bernoulli, Bernoulli ailesinin neler yaptıklarını belirtmek istemektedir.
Ad:  bernoulli.jpg
Gösterim: 2539
Boyut:  69.8 KB
Üstün zekalı soylarının geçmişleri uzun uzun genetikçiler tarafından incelenmiştir. Son olarak, Mendel kanunlarıyla kalıtsal özelliklerin sonuçları matematiksel ifadelere bağlanmıştır. Yine bu incelemelere göre, üstün zekalı kimseler istenerek veya bilinmeyen terslikler yüzünden yardım görmezse onların da yok olup gitmeleri çok kolaydır. Buna en iyi örnekler matematik tarihinde görülür. Bunlar da Bernoulli ailesidir. Üç veya dört nesilde sekiz on tane üstün zekalı matematikçi veren Bernoulli ailesi incelemeye değer.
Sponsorlu Bağlantılar

Yalnız bir noktayı daha belirtmede yarar vardır. Evde piyano yoksa, bu evden Chopen veya Motzart’ın çıkması beklenemez. Bu nedenle, dahi kimselerin ortam bulup filizlerini sürmesi koşulu ilk planda gelir. Yoksa yeşeremez. Matematik dışında belki de bambaşka bir insan olurlar.

Bernoulli soyunun zamanımıza kadar gelen döllerinin hemen hemen yarısı bu biçimde üstün zekalı kimseler olarak çıkmışlardır. Yine matematikçi Bernoulli’lerin torunlarının tam yüz yirmi tanesi atıldıkları alanlarda, büyük izler bırakmışlar ve çok başarılı olmuşlardır. İçlerinden birçoğu hukukta, bilginlikte, edebiyatta, serbest mesleklerde, idari alanlarda ve görevlerde ve sanatta gerçek bir üstünlük göstermişlerdir.

Bernoulli soyunun bireylerinden hiç birinin başarısız olduğu görülmemiştir. Matematik alanında daha çok Bernoulli soyunun ikinci ve üçüncü kuşakta sivrildiğini görmekteyiz. Bunların çoğu matematik mesleğini kendileri seçmemelerine karşın, matematik onları çekmiş ve kendisine hizmet ettirmiştir.

Bernoulli ailesi, diferansiyel ve integral hesabın gelişmesinde, uygulanmaya konulmasında ve tüm Avrupa’ya yayılmasında en önde yer almışlardır. Gerçekten, Bernoulli’ler ile Euler diğerlerini bastırarak integral ve türevi çok ileriye götürmüşlerdir.
Gerek bu ailenin kalabalık oluşu gerekse yaptıkları çalışmaların çok sayıda olması bu aileyi ve bu ailenin tüm fertlerinin tanıtılmasını olanaksız kılar.

Bernoulli’ler, Saint-Barthelemy toplu öldürmelerinde olduğu gibi, Hügnoların Katolikler tarafından toplu öldürmelerinden kurtulmak için 1583 yılında Anvers’ten kaçan bir ailenin soyudur. Hatırlanacağı üzere, Fransa’da IX. Charles zamanında 24 Ağustos 1572 günü Protestanlar toplu olarak öldürülmüştü. Bernoulli ailesi ilk kez Frankfurt’a Sığındı. Daha sonra İsviçre’ye gidip orada Bale kentine yerleşti.
Bernoulli soyunun kurucusu, Bale’in en eski ailelerinden biri ile birleşip büyük bir tüccar oldu. Eski Nicolas da, büyük babası ve dedesi gibi büyük bir tüccar oldu. Tüm bu adamlar hep tüccar kızlarıyla evlendiler ve dededen başka hepsi de zengin oldular. Yalnız bir tek Bernoulli bu geleneği doktor olarak değiştirdi. Bu tüccar ailede kuşaklar boyu gizli kalmış olan matematik deha birden ortaya çıktı.

Şimdi, bu aileden sekiz matematikçinin önemli ilmi çalışmalarını sırasıyla kısaca verelim.
1. Jacques, Leibniz tarafından ortaya atılan diferansiyel ve integral hesabın şeklini inceledi. 1687 yılından ölümü olan 1705 yılına kadar Bale’de matematik profesörlüğü yaptı. 1. Jacques, Newton ve Leibniz’in bıraktığı bu hesabı daha ileri götürerek, onu zor ve önemli uygulamalarına yönlendirenlerin başında gelir. Analitik geometri, olasılıklar kuramı ve değişimler hesabına ait buluşları çok değerlidir.
Bu değişimlerle ilgili problemlerin üzerinde daha sonra, Euler, Lagrange ve Hamilton da durmuştur. Fermat’ın “minimum zaman” problemi bu değişimle çözülebilen türlerden biridir.

Aslında, değişim probleminin doğuşu çok eskidir. Söylentiye göre, Kartaca şehri kurulduğu zaman adam başına bir sabanın bir günde sürebileceği kadar alanda toprak verilmişti. Adamın bir günde sürebileceği çizginin uzunluğu bilindiğine göre en büyük alanı elde etmek için sabanın izinin şekli ne olmalıdır? Ya da, matematik bir dille söylersek, çevre uzunlukları aynı olan şekillerden maksimum alanlısı hangisidir? Yanıtı hemen çemberle çevrili bir dairedir. Bu da, Analizde ünlü maksimum ve minimum problemidir.
İşte, 1. Jacques, bu problemi çözdü ve genelleştirdi. Sikloidin en çabuk iniş eğrisi olduğu, 1. Jacques ve 1. Jean kardeşler tarafından 1697 yılında, başka bilginlerle hemen hemen aynı zamanda bulundu. Birçok problem, bu maksimum ve minimum yöntemi ile kolayca çözülebilir. 1. Jacques’in ölümünden sonra 1713 yılında olasılıklar kuramında “Ars Conjectandi” adlı büyük eseri yayınlandı.
1. Jacques Bernoulli, diferansiyel ve integeral hesaba ait birçok çalışmasında çok ileri sonuçlar bulmuştur. Libniz’in yaptığı çalışmalar üzerinde devam ederek, zincir eğrisi problemi ile uğraşmıştır. Bu problem, bugün için geçerli olan asma köprüler, telefon telleri ve yüksek gerilim telleri problemidir. O devirde yeni ve zor olan bu problem, şimdi oldukça kolay ve çok uygulaması olan bir mekanik problemidir.
1. Jacques ile 1. Jean kardeşler beraber çalışsalar da, bu kardeşlerin arası her zaman da iyi olmamıştır. Özellikle 1. Jean çok kavgacıydı. Bernoulli’ler matematiği çok ciddiye alıyor ve bu yüzden aralarında sürekli tartışmalar oluyordu. Bu konuda yazılan mektupları, kaba küfürlerle doludur.
Özellikle 1. Jean, kardeşinin fikirlerini ve düşüncelerini çalmakla kalmadı, oğlu ile beraber Fransız ilimler Akademisinin düzenlediği yarışma sınavına katıldı. Birinci gelen ve yarışmadaki ödülü alan kendi oğlunu bile evinden kovdu.
Ayrıca, 1. Jacques’in mistik yönüyle biraz da davranış bozuklukları vardı. Bu ailede bu mistik davranış bozukluğu daha sonraki Bernoulli’lerde de biraz görülür. 1. Jacques’in bir saplantısı da, üzerinde çok çalıştığı ve birçok yönlerini keşfettiği, geometrik dönüşümlerin çoğu ile yine kendine benzer şekle giren logaritmik ya da eşit açılı bir yaya hayran kalmıştı. Mezarına bile bu yayın resminin çizilmesini ve “Aynı kalarak değişirim” yazısının yazılmasını vasiyet etti. 1705 yılında öldü.

1. Jacques’in kardeşi olan 1. Jean’ın ilk mesleği doktorluktu. Kendisine matematik öğreten kardeşi 1. Jacques’le sürekli tartışır ve kavga ederdi. Leibniz ve Euler’e tapar fakat rakibi olduğundan Newton’dan nefret ederdi. Eski Nicolas, 1. Jacques’in ilahiyatçı olmasını istiyordu. Fakat o bu mesleği istemedi. Babası, 1. Jean’ı da aile mesleğine sokmak için çok uğraştı. O da ağabeyine uyarak isyan etti. Soydan gelen matematik yeteneğini farketmeden tıbba çalıştı. On sekiz yaşında doktor oldu. Fakat, kısa zamanda hatasını anlayıp kendisini matematik çalışmalarına verdi. İlk kez, 1695 yılında Groningen’e matematik profesörü oldu. 1705 yılında kardeşi 1. Jacques ölünce onun yerine geçti.

l. Jean, matematikte kardeşinden daha çok eser verdi. Özellikle, diferansiyel ve integral hesabın Avrupa’ya yayılmasında çok hizmet etti. Matematikten başka, fizik, kimya ve astronomi üzerine çalışmaları da vardır. Uygulamalı ilimlerde optiğe çok çalıştı. Gelgit olayları kuramı ve gemilerin yelkenlerinin matematik incelemesi ile uğraştı. Mekanikte sonsuz küçük yer değiştirmeler kuralını ifade etti. Matematik tarihinde çok az görülen bir fizik ve zihni, güce sahip bir adamdı. Ölümünden birkaç gün öncesine kadar matematik çalışmaları gösterdi. 1748 yılında seksen yaşında öldü.

1. Nicolas’ta, kardeşleri gibi matematikçi yaratılmıştı. O da, diğer Bernoulli’ler gibi hayata yanlış yoldan başladı. On altı yaşında Bale Üniversitesinden felsefe doktoru ünvanını ve yirmi yaşında hukuktan en yüksek rütbeyi aldı. Saint Petersburg Akademisine matematik okutmadan önce, Berne’de hukuk profesörü oldu. 1716 yılında öldüğünde, ünü çok büyüktü. Bu nedenle, imparatoriçe Katerina devlet hesabına bir cenaze töreni yaptırdı.

Bernoulli’lerin bu kalıtsal özelliği, ikinci kuşaklarda da garip bir biçimde görülür. 1. Jean’ın ikinci oğlu Daniel (1700- 1782), iş alemine sokulmak, istendi. Fakat O, kendisinin doktorluğa daha yatkın olduğunu düşündü. Matematikçi oluncaya kadar da doktorluk yaptı. On altı yaşından itibaren, kendisinden beş yaş büyük olan kardeşi III. Nicolas’tan (1695 – 1726) matematik dersleri almaya başladı. Daniel ve büyük Euler çok içten dosttular. Bazen de aralarında arkadaşça yarışıyorlardı. Euler gibi Daniel Bernoulli de Paris İlimler Akademisi ödülünü tam on kez kazandı. Bazen de ödül birkaç kişi arasında bölünüyordu. Daniel’in çok sayıda eseri vardır. Bu eserlerinden en ünlüsü, sıvılar dinamiğine aittir. O, bunları yalnız enerjinin korunması ilkesinden hareket ederek bulmuştur. Bugün, sıvıların hareketleriyle doğrudan doğruya veya uygulamalı alanda uğraşan herkes, Daniel’in adını bilir.

Daniel, yirmi beş yaşındayken Saint Petersburg’a 1725 yılında matematik profesörü olarak atandı. Fakat, oradaki barbar yaşantıdan o kadar iğrendi ki, sekiz yıl sonra ilk fırsatta Bale’ye döndü. Anatomi, botanik ve fizik dersleri okuttu. Matematikte çok eser verdi.
Diferansiyel ve integral hesap, olasılıklar kuramı, titreşen teller kuramı, gazların kinetiği kuramı ve uygulamalı matematiğin birçok problemi üzerinde çalıştı. Daha ileri, Daniel Bernoulli’ye, fiziğin kurucusu denilmiştir. Bazı Bernoulli’ler gibi Daniel de dini konular ve felsefeye eğilmiştir.

Bernoulli’lerin ikinci kuşaktan olan üçüncü matematikçi III. Nicolas ile, Daniel’in kardeşi II. Jean da hayata yine yanlış yoldan başladı. Asıl mesleğine kalıtsal özellikten veya kardeşinin etkisi ile girdi. Önce hukuk öğrenimi gören III. Nicolas, matematik kürsüsünde babasının yerine geçinceye kadar Bale’ de hukuk dersleri verdi. Fiziğe çok çalıştı. Elde ettiği sonuçlar, Paris İlimler Akademisi ödülünü üç kez kazandıracak kadar parlaktı.

II. Jean’ın oğlu III. Jean da, ailesinin geleneğine uyarak başlangıçta o da yanlış yola saptı. O da babası gibi işe hukukla başladı. On dokuz yaşında asıl işini buldu. Berlin’de, Prusya Kralının astronomu olarak atandı. Astronomi, coğrafya ve matematikle uğraştı.

II. Jean’ın diğer oğlu II. Jacques’te (1759 -1789), atalarının hatasını işledi. İlk olarak hukuk öğrenimi gördü. Yirmi bir yaşında deneysel fizik öğrenmeye başladı. Bu sıralarda matematikle de uğraştı. Saint Petersburg Akademisi matematik ve fizik kısmına yarım gün üyesi oldu. Bir kaza sonucu boğuldu. Ümitle dolu hayatı otuz yaşında 1789 yılında söndü. II. Jacques’in matematiğe neler yapabileceği bu nedenle bilinmiyor. Aynı zamanda Euler’in torunlarından biri ile evliydi. Matematikçi Bernouli’lerin ailesinin bu öz öyküleri II. Jacquesle de bitmez. Bu soyun yetenekleri, bitmek ve tükenmekten çok uzaktı.

Bernoulli’ler hakkında birçok öyküler ve söylentiler de vardır. Şüphesiz, bu kadar geniş hizmetler veren ailenin bu kadar iz bırakacağı da doğaldır. Bugün bile Bernoulli’lerin soy ağacının devamı araştırılırsa, yine birçok matematikçinin bulunabileceği şüphe götürmez.
Yazar : Notdelisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
12 Temmuz 2016       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Bernoulli ailesi.jpg
Gösterim: 2912
Boyut:  246.3 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 12 Temmuz 2016 17:18
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Temmuz 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Bernoulli, Daniel

Ad:  Bernoulli, Daniel.jpg
Gösterim: 2943
Boyut:  27.1 KB

(d. 8 Şubat 1700, Groningen, Felemenk - ö. 17 Mart 1782, Basel, İsviçre), birçok değerli matematikçi yetiştiren İsviçreli Bernoulli ailesinin ikinci kuşağının en seçkin üyesi.

Matematiğin yanı sıra tıp, biyoloji, fizyoloji, mekanik, fizik, astronomi ve denizbilim alanlarında da araştırmalar yapmış, kendi adıyla anılan matematik teoremini geliştirmiştir (Bernoulli teoremi).

Daniel Bernoulli, Johann Bernoulli’nin ikinci oğluydu. İlk matematik derslerini babasından aldı. Heidelberg, Strasbourg ve Basel üniversitelerinde felsefe, mantık ve tıp öğrenimi gördükten sonra 1721’de hekim oldu. 1723-24’te yazdığı diferansiyel denklemler ve su akış fiziğine ilişkin yapıtı Exercitationes quaedam Mathematicae, Rusya’daki Petersburg Bilim ve Sanat Akademisine girmesini sağladı. 1732’ye değin burada tıp, mekanik ve fizik dersleri verdi; titreşen ve dönen cisimlerin özelliklerini araştırdı ve olasılık kuramına katkıda bulundu. 1732’de Basel’e dönerek anatomi ve botanik kürsüsündeki görevi kabul etti. Artık Avrupa’nın her yerindeki bilim adamlarının saygısını ve kamuoyunun hayranlığını kazanmıştı.

1738’de yayımladığı Hydrodynamicd'da sıvı akışının temel özelliklerini, özellikle basınç, yoğunluk ve hız sorunlarını inceledi ve bunlar arasındaki temel ilişkileri kurdu. Bugün Bernoulli ilkesi olarak bilinen ve bir akışkanın hızı arttıkça, sıvıdaki basıncın azaldığını belirten ilişkiyi buldu. Ayrıca, basıncın, moleküllerin bir yüzey üzerindeki çarpma etkisiyle açıklanabileceğini ve moleküllerin hareketinin sabit ve rasgele olduğu varsayıldığında, basıncın ve hareketin sıcaklıkla arttığını göstererek kinetik gaz ve ısı kuramının temelini kurdu. Kendisiyle rekabet halindeki babası, 1738’de Hydraulica adlı yapıtını yayımlayarak, bu alandaki öncülüğü oğlunun elinden almak istedi.

Daniel, 1725-49 arasında astronomi, kütle- çekimi, gelgit, magnetizma, okyanus akıntıları ve gemilerin denizdeki hareketi alanlarındaki çalışmalarıyla Fransız Bilimler Akademisinin 10 ödülünü kazandı. Ayrıca olasılıklar kuramına önemli katkılarda bulundu. 1735’te gezegenlerin yörüngelerine ilişkin olarak yaptığı çalışmalar nedeniyle verilen ödülü babasıyla paylaştı. Ödülün yalnız kendisine ait olması gerektiğine inanan babasının Daniel’i evden kovduğu söylenir.

Daniel’in ödül kazanan çalışmaları, bilimin araştırma gerektiren alanlarındaki başarısını ve dikkatli bir kamuoyu önünde günün bilimsel sorunlarını açıkça ortaya koymaktaki yeteneğini gösterir. 1732’de Basel Üniversitesinde botanik ve anatomi, 1743’te fizyoloji ve 1750’de fizik kürsüsünde görev almıştır.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Mart 2018       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Daniel Bernoulli (1700-1782)!


Akışkanların hızlı aktığı noktalarda basıncın düştüğünü fark edip kendi adıyla bilinen ilkeyi açıklayan İsviçreli bilim insanı Daniel Bernoulli'dir. Akışkanlar dinamiği konusunda çalışma yapan ilk bilim insanı Bernoulli'nin ispatladığı ve Bernoulli İlkesi olarak anılan ilke, akışkanın düzgün akması, türbülans yapmaması ve sıkışmaz olması koşuluyla geçerlidir.

Benzer Konular

20 Mart 2018 / ThinkerBeLL Fizik
16 Ağustos 2009 / ThinkerBeLL Bilim ww
20 Kasım 2008 / KisukE UraharA Sinema ww
1 Ocak 2012 / Jumong Bilim ww
9 Ağustos 2010 / *TeoDora* Müzik ww