Arama

Alessandro Volta

Güncelleme: 19 Mart 2018 Gösterim: 60.006 Cevap: 6
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
8 Şubat 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Alessandro Volta

Sponsorlu Bağlantılar
Alessandro Volta
Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta, (d. 18 Şubat 1745 – ö. 5 Mart 1827). İtalyan fizikçi.

Günümüzden yaklaşık 2.000 yıl önce, eski Yunan bilgini Thales, bir kumaş parçasını fosil ağaç reçinesinden oluşmuş sarı bir kayaç türü olan kehribara sürterek, küçük elektrik kıvılcımları elde etmişti. Ama insanların bu gücü denetim altına alarak, düzenli bir elektrik akımı sağlayan pili üretmeyi başarmaları için aradan çok uzun bir zaman geçmesi gerekliydi.
1800'de Alessandro Volta, yaptığı ilk pile ilişkin ayrıntıları yayınladı. Volta pili belirli çözeltiler ile metal elektrotlar arasındaki kimyasal tepkimeden yararlanma yoluyla elektrik üretiyordu. John Frederick Daniell (1790-1845) gibi başka bilim adamları, elektrot yapımında farklı gereçler kullanarak Volta'nın tasarımını geliştirdiler. Günümüzün pilleri de aynı temel tasarıma dayanmakta, ama yapımlarında modern gereçler kullanılmaktadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 22:08
Biyografi Konusu: Alessandro Volta nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Haziran 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Alessandro Volta (1745 Como-1827 Como),

Sponsorlu Bağlantılar

İtalyan fizikçi. Como Krallık Okulu'nda dersler verdi ve profesör oldu.

1775'te elektronu ve yoğunlaştırıcı elektroskopu buldu. Bir yıl sonra bataklık gazlarının cinsi ve bileşimi üzerine çalışmalar yaptı; sonucunda ödyometre ve elektrik tabancasını gerçekleştirdi. Büyük bir ün kazanan Volta, 1779'da Pavia Üniversitesi fizik profesörlüğüne atandı. Fransa, Hollanda, Almanya ve İngiltere'ye gitti; Lavoisier ve Laplace ile birlikte atmosfer elektriği konusunda araştırmalar yaptı. 1791'de Galvani'nin uyarılmış hareketleri inceleyen kurbağa deneyi üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda 1800'de elektrik pilinin yapımını gerçekleştirdi. 1801'de Napoléon, onu Paris'e çağırarak aylık bağladı ve İtalyan Krallığı kontu ve senatörü unvanlarını verdi. 1819'da Como'ya çekilerek ömrünün sonuna kadar orada yaşadı.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
16 Şubat 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kont Alessandro Volta (1745 – 1827)
İtalyan fizikçi Alessandro Volta, statik elektrik ve elektrik akımı çalışmalarına yaptığı önemli katkılarıyla dünya çapında ün kazanmıştır. Volta ayrıca çok önemli iki buluş yapmıştır: Biri, statik elektrik yükünü depolamak için yeni bir teknik, öbürü de bugün pil diye bilinen, elektrik akımı üreten ilk âlettir.

Volta, İtalya’da Como’da doğdu. Kent lisesinde fizik öğretmenliği yaparken elektrikle ilgili ilk ciddi araştırmalarına başladı. XVIII. yüzyılda bilim çoğunlukla acı ve gizemli sonuçları olan olağanüstü bir olayın, elektrikle ilgili araştırmaların egemenliğindeydi. 1775 yılında, endüksiyon yoluyla elektrik toplamaya yarayan aleti, elektroforus’u icat etti. Kısa sürede, devrinin en çok kullanılan toplama yöntemi olan Leyden Kavanozu’nu çok geride bıraktı. Elektroforus, ebonit denen sert kauçuk maddesiyle kaplı metal levha, bir de yalıtılmış bir tutamağı olan ikinci bir madeni levhadan oluşmaktaydı. Uzun yıllardan beri ebonitin, kuru bir bezle ovulduğunda eksi yükle yüklendiği biliniyordu. Yalıtkan tutamaklı madeni levhayı, yüklü ebonitin üzerinde tuttuğunda, Volta, ebonitteki eksi yükün levhadaki artı yükleri alt yüze çektiğini ve üst yüzde yalnızca eksi yükün kaldığını buldu. Volta, ayrıca bu artı yükün, levhanın üst yüzeyini toprağa bağlayan metal tel yardımıyla da boşalacağını ve levhayı baştanbaşa artı yükle dolu bırakacağını da buldu. Bu işlemi yineleyerek büyük ölçüde artı yük elde etmeyi başardı.


Kısa sürede elektroforus, elektrik yükü depolamak için tek yöntem oldu ve günümüzde, elektrik devrelerinde elektrik depolamakta kullanılan kondansatörün ana ilkesini oluşturdu.

Elektroforus keşfi, Volta’yı üne kavuşturdu. 1794 yılında da en iyi bilinen buluşunu gerçekleştirdi. Bu, günümüzde pil olarak bilinen, sürekli akım sağlayan bir aletti. Birkaç yıldır Volta, İtalyan anatomi bilgini Luigi Galvani’nin deneylerini ilgiyle izlemekteydi. Galvani iki değişik metalin, hayvan kası önünde birbirlerine dokundurulduklarında, bir elektrik akımının oluştuğunu ortaya çıkarmıştı. Ancak Galvani bir yanılgıya düşmüştü. Onun düşüncesine göre, elde edilen akım bir çeşit “hayvansal elektrik” ‘ti ve bu elektrik hayvanın kas dokusunda vardı ve metallerin dokunuşu ile ortaya çıkıyordu. Volta ise, kas dokusu olmadan da akım üretilebilineceğini inanıyordu ve bu hipotezini sınamak için bir dizi deneye girişti.

1800 yılında Volta bu denemelerinde başarılı oldu. İki ayrı cinsten metal bir tuz eriyiği içinde birbirine tuzlu eriyik olan birkaç kap kullanıyordu. Kaplara batırılmış teller, kaplar arasındaki bağlantıyı sağlıyordu. Telin bir ucu bakırdı, öbürü de çinko ve bunlar birbirlerine değdirildiğinde bir akım oluşuyordu.



Volta, küçük yuvarlak bakır ve çinko levhalar kullanarak, bu bir bakıma hantal aleti daha kullanşlı duruma getirdi. Tuz eriyiği içindeki ayrı cinsten metal levhalar aralarına konan kartonla birbirinden ayrılıyordu.



Volta’nın bu maden levha ve kartondan oluşan kulesi sonradan “volta pili” yada “galvano pili” adını aldı. Gerçekte bunlar ilk kullanışlı elektrikli akım kaynaklarıydılar. Bunlar olağanüstü bir buluş olan elektrolizin bulunuşuna yol açtı ve elektrik konusunu yöneten yasaların ortaya çıkarılışını hızlandıran gelişmelere neden oldu.

Volta, yaptığı işler için sayısız ödül aldı. Napolyon ona olan saygısını belirtmek için Volta’yı kont ünvanıyla Lejyon d’Honneur nişanı verdi. Belki de Volta’nın en uzun ömürlü ödülü, elektrik gerilimi birimi olan Volt’a onun adı verilişidir. Böylece ondan sonra gelen kuşaklar, onun adını her gün kullanır oldular.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 22:09
In science we trust.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Temmuz 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  Alessandro_Volta.jpeg
Gösterim: 459
Boyut:  31.5 KB

VOLTA
(Alessandro), İtalyan fizikçi (Como 1745 - ay. y. 1827). Como Krallık okulu'nda öğretmenlik yaptı, burada fizik profesörlüğüne atandı, elektrik alanında araştırmalar yaptı ve elektroforla (1774) yoğuşturucu elektroskopu (1782) tasarladı. Daha sonra bataklık gazlarının yapısı ve bileşimi üstüne araştırmaları ödiyometriyi icadında esin kaynağı oldu. 1777 yılında Bern’de Haller’i, Cenevre’de Saussure’ü, Ferney'de Voltaire'i ziyaret etti ve patatesin İtalya’da tanınmasını sağladı. 1779'da Pavia’da bir fizik kürsüsü kuruldu; Vblta buraya çağnldı ve 1819’a dek bu kürsünün başında kaldı. 1780'den 1782’ye dek, Fransa, Almanya, Hollanda ve İngiltere’de dolaştı, Lavoisier ve Lap lace'ın atmosfer elektriği üstünde yaptığı bir incelemeye katıldı. Galvani'nin derisi yüzülmüş bir kurbağanın kol ve bacaklarında, gövdenin iki farklı bölümü arasına metal bir ark yerleştirerek gerçekleştirdiği hareketler üstüne gözlemlerini araştırmaya başladı (1792). 1793’te metallere bir dizi "gerilim” uyguladı ve bu araştırmalar sonunda 1800’de elektrik pilini icat etti. 1801'de Volta’yı Paris'e çağıran Bona- parte, ona aylık bağladı ve onu İtalya krallığının kontu ve senatörü ilan etti. Volta 1819’da doğduğu kente çekildi.

Kaynak: Büyük Larousse
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Ocak 2017       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Alessandro Volta


Ad:  içerik.jpg
Gösterim: 648
Boyut:  38.4 KB
(Doğum: 1745, Ölüm: 1827 İtalya Como)
Kendi adıyla tanınan pilin icadını gerçekleştiren İtalyan Fizikçi ve Mucit.

Alessandro Volta, 18 Şubat 1745’de İtalya Como’da doğdu. Yine aynı yerde 5 Mart 1827’de 82 yaşında iken öldü. Küçük yaşlarda fiziğe ilgi duydu. 1769’da elektrikle ilgili ilk eserini yayımladı. 1774′ te Como Lisesi’nin yöneticiliğine getirildi.

Alessandro Volta Pili!


Ad:  alessandro-volta-pili.jpg
Gösterim: 459
Boyut:  31.7 KB

1800’de en büyük buluşu olan elektrik pilini gerçekleştirdi. 1782’de Fransız Bilimler Akademisi’nin, 1791’de Royal Society’ nin üyeliğine seçildi. 1881’de elektrik potansiyel farkı birimi onun anısına volt olarak adlandırıldı. Tuzlu su içine batırdığı bakır ve çinko elektrotlardan oluşan pille ilk kez sürekli elektrik akımı sağlayan bir üreteç geliştirdi.

1801’de Napolyon tarafından ödenek bağlanan Alessandro Volta Paris’e çağrıldı. İtalya Krallığı’nın kontu ve senatörü unvanını aldı. 1775’te elektrofor adını verdiği elektrik üretip saklayabilen aracı yaptı. 1776’da metan gazını buldu. 1799’da Pavia Üniversitesi’nde deneysel fizik profesörlüğüne getirildi.

Kaynak: Bilimnet
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Mart 2018       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Volta'nın İlk Keşifleri!


Boş zamanlarında bol bol deney yapan Volta, 1775 yılına doğru ilk keşiflerini açıkladı. Sürekli olarak elektrik yükü elde etmeye yarayan bir cihaz olan elektroforu oluşturdu. Bunu bir elektroskop ve gaz niteliğindeki cisimlerin analiz ile sentezini yapmaya yarayan başka bir cihaz izledi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Mart 2018       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

Volta ve Galvani!


Galvani'nin deneylerine benzer deneyler yapan Alessandro Volta kurbağa bacağı kasılmalarının farklı 2 metalden kaynaklandığını ispatlayıp, Galvani'nin görüşlerine katılmadığını belirtir. Kurbağa bacağının uyarılması birbirine benzemeyen 2 farklı metalden ve hücrelerin sıvı içermesinden kaynaklanıyordu. Bu bağlamda elektrik eldesi için 2 farklı metale ve sıvıya ihtiyaç olmalıydı. Bundan yararlanıp, bakır ve çinko metallerinin arasına tuzlu suya batırılmış süngerler yerleştiren Volta, elektrik akımını elde etmeyi başardı ve Volta pili olarak anılan pili bulmuş oldu.

Volta, böylece Galvani'nin deneylerinin sonucu olan Hayvansal Elektrik Teorisi'ni ortadan kaldırmış oldu. Çalışmalarından ötürü Napolyon, Volta'yı ödüllendirdi ve Avusturya İmparatoru, onu Padua Üniversitesi'nde Felsefe Fakültesi Başkanlığı'na getirdi. Ölümünden yıllar sonra Volta'nın anısına saygı olarak Volt adı elektriksel potansiyel birimi olarak kullanılmaya başlandı.

Volta'nın bulduğu pil daha sonraları John Frederic Daniell tarafından geliştirilmiş ve diğer bilim adamlarının da katkılarıyla günümüze kadar ulaşmıştır.

Benzer Konular

22 Ağustos 2013 / KisukE UraharA Edebiyat ww
9 Temmuz 2015 / Misafir X-Sözlük
7 Temmuz 2015 / Safi Edebiyat ww