Arama

Charles-Augustin de Coulomb

Güncelleme: 2 Mart 2018 Gösterim: 9.324 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
25 Ocak 2007       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Charles Augustin de Coulomb
200px Coulomb
Charles Augustin de Coulomb, (d. 14 Haziran 1736, Angoulême-Fransa– ö. 23 Ağustos 1806, Paris). Fransız fizikçi.
Sponsorlu Bağlantılar

Elektriksel iki yük arasındaki kuvvetin, yüklerin çarpımı ile doğru, yüklerin arasındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olduğunu belirleyen Coulomb kanununu geliştirmiştir. Coulomb, kendi adıyla anılan kanunu, İngiliz meslektaşı Joseph Priestly'nin başlattığı çalışmaları sonucunda geliştirmiştir.

Coulomb, mekanik, elektrik, ve manyetizma'nın tarihinde önemli bir isimdir. 1779'da sürtünme yasalarına ilişkin bir araştırmasını (Théorie des machines simples, en ayant égard au frottement de leurs parties et à la roideur des cordages), 20 yıl sonra da viskozite üzerine bir çalışmasını yayımladı.

1785'te, elektrik ve manyetizma üzerine üç rapor sundu. Coulomb, elektrik yükleri ve manyetik kutupların birbirlerini çekme ve itme kanunlarını açıkladıysa da iki kavram arasında bir ilişki bulamadı. Çekme ve itmenin farklı akışkanlar nedeniyle olduğunu düşünüyordu.

SI sisteminde yükün birimi coulomb, ve Coulomb kanunu, onun adına ithafen verilmiştir.
Batı Hint adalarında dokuz yıl askeri mühendis olarak çalışan Coulomb, sağlığının bozulması üzerine Fransa'ya döndü. Fransız devrimi patlak verince Blois'da küçük bir malikhaneye çekilerek tüm zamanını bilimsel araştırmalara ayırdı. 1802 'de halk eğitimi müfettişliğine getirildi.

Coulomb, kendi adıyla anılan yasayı, Ingiliz fizikçi Joseph Priestley'nin elektrik yüklerinin birbirini itmesine ilişkin bulgularını incelemek amacıyla başlattığı çalışmaları sonucunda geliştirdi. Bu amaca yönelik olarak, Priestley yasasında belirtilen elektrik kuvvetlerini ölçmeye yarayan duyarlı aygıtlar yaptı ve elde ettiği sonuçları 1785-1789 arasında yayımladı. Ayrıca benzer ve zıt kutupların birbirini itmesi ve çekmesine ilişkin ters kare yasasını buldu. Bu yasa Siméon-Denis Poisson'u geliştirdiği matematiksel magnetik kuvvetler kuramının temelini oluşturdu. Coulomb, makinelerdeki sürtünmeye, yeldeğirmenlerine, metal ve ipek elyafların esnekliğine ilişkin araştırmalarda yaptı.
Kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 22 Nisan 2009 19:46
Biyografi Konusu: Charles-Augustin de Coulomb nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
10 Mayıs 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Charles Augustin de Coulomb
(1736 Angouleme-1806 Paris), Fransız fizikçisi. İlk yapıtı "Recherches sur la Meilleure Manière de Fabriquer les Aiguilles Aimantées"de (Mıknatıslı İğne Yapımında En İyi Yol Üzerine Araştırmalar) mıknatıslığı giderici bir alanın varlığını açıkladı. (1777). "Elektrik yüklü cisimcikler, aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak birbirini iter ya da çeker" biçiminde tanımlanan ve kendi adıyla anılan yasayı buldu. İletkenlerdeki elektriklenme ve Dünya'nın manyetik alanının mıknatıs iğnesine etkisi konularında da çalışmaları vardır. 1781'de Fen Akademisi üyeliğine seçildi.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Mart 2018       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Charles Augustin Coulomb'un Çalışmaları!


Coulomb'un bilime en büyük katkısı elektrostatik ve manyetizma alanında olmuştur. Yaşamı boyunca malzemelerin dayanıklılıklarını inceledi ve kirişlerdeki cisimlere etkiyen kuvvetleri belirledi. Bu bağlamda yapı mekaniği alanına büyük katkıları oldu.

Ergonomi alanındaki araştırması, insanların çalışmalarını en iyi şekilde yapabilme yollarının temelini anlamasını sağladı. Ayrıca Coulomb, elektrik yüklerinin birbirine etkisini de kendi adıyla anılan bir yasa biçiminde ifade etmiştir.

Benzer Konular

10 Temmuz 2018 / KisukE UraharA Fizik
14 Ekim 2015 / Mystic@L Bilim ww
13 Ağustos 2015 / Safi Dünyadan
15 Eylül 2015 / Safi Edebiyat ww
15 Eylül 2015 / Safi Bilim ww