Arama

Herman Rorschach

Güncelleme: 6 Aralık 2015 Gösterim: 6.203 Cevap: 4
peaceful - avatarı
peaceful
Ziyaretçi
26 Eylül 2008       Mesaj #1
peaceful - avatarı
Ziyaretçi
HERMAN RORSCHAC

Sponsorlu Bağlantılar
Hermann Rorschach 8 Kasım 1884’de İsviçre’nin Zürih kentinde dünyaya geldi. Babası ressamdı; Hermann Rorschach da babası gibi sanatçı olmayı düşünürken tıbbı seçti ve psikiyatri eğitimi aldı. İsviçre’de ve bir çok bilimsel bağlantısının bulunduğu Rusya’da çalıştı. Kendisi de doktor olan karısı Olga, Rus asıllıydı.
Henüz genç bir çocukken mürekkep lekelerini kullanarak resim yapmayı çok sevdiği için, arkadaşları tarafından “kleck” (mürekkep lekesi) takma adıyla çağrılırdı. 1912’de Zürih Üniversitesi'nden doktora derecesi aldı. Bir yıl kadar Rusya’da çalıştı, daha sonra hastanelerde çalışmak üzere Zürih’e döndü. Araştırmalarına bu dönemde başladı. 300 hastayı ve 100 “normal” kişiyi inceledi. Bu araştırmaların sonuçlarından oluşan ünlü “Psikodiagnostic” adlı yapıtını 1921’de yayınladı. Bugün bu eseri Psikiyatri ve Psikoloji’nin en önemli klasik eserleri arasında sayılır ancak Hermann Rorschach bu kitabıyla, yaşarken hiçbir başarı elde edememiştir. Bu yapıt, yöntemlerinin ve mürekkep lekelerinin bilinçaltını araştırmada nasıl kullanıldığinı açıklıyordu. Mürekkep lekeleriyle ilk çalısan kişi o değildi, ondan önce bu alanda çalışan ünlü kişiler arasında Leonardo da Vinci, Justinus Kerner, Syzman Hens sayılabilir.
Psikanalize yönelik ilgisi yıllarca sürdü. O yıllarda Freud psikanaliz kuramını geliştiriyordu, Carl Jung da çalışmalarıyla ön plana çıkıyordu. Bu şartlar Rorschach’yı kendi fikirlerini araştırmaya yöneltti. Bir arkadaşıyla birlikte okul çocuklarına mürekkep lekeleri göstererek işe başladı, onların tepkilerini inceledi. Sanatta başarılı olan çocukların mürekkep lekelerini yorumlamada daha yaratıcı olup olmadıklarını görmek istiyordu. Analitik bakış açısıyla mürekkep lekelerini kullanması ilk bu deneyimle olmuştur. Maalesef bu testlerin sonuçları ve kullanılan mürekkep lekeleri kaybolmuştur. Hermann Rorschach 1919’da İsviçre Psikanaliz Topluluğu'nun başkanı seçilmiştir.
Ciddi olarak iltihaplanan apandisti Hermann Rorschach’in ölümüne sebep oldu. 2 Nisan 1922’de, henüz 38 yaşındayken Horasan’da vefat etti

Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 22:58 Sebep: kırık link kaldırıldı
Biyografi Konusu: Herman Rorschach nereli hayatı kimdir.
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
28 Şubat 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Rorschach Testi
Rorschach Testi 10 adet, mürekkep lekelerinden oluşmuş kart içermektedir. Bu 10 kart, Hermann Rorschach’nın yüzlerce kart içerisinden son olarak tayin ettiği 10 karttır. Bu seçimlerdeki temel hedefi ise kartların hem çok somut hem de tam olarak ne olduklarını göstermemesidir. Her kart kendi içerisinde şekil, renk, hareket ve gölge içermektedir. 1, 4, 5, 6, 7 numaralı kartlar koyu renkli, siyah ve beyaz, 2 ve 3 numaralı kartlar siyah ve kırmızı renklerden oluşmaktadırlar. Buna karşılık 8, 9 ve 10 numaralı kartlar renklidir. Her kartın ortak özelliği simetrik ve bir eksen etrafında oluşmasıdır. Bu eksen, 1, 4, 5, 6 ve 9 numaralı kartlarda çok açıktır. Bunun dışındaki 2, 3, 7 ve 8 numaralı kartlarda simetrinin daha çok ayna veya tekrar şeklinde çok belirgin olduğunu görmekteyiz. Tabii ki bir bütün olarak yoğun diyeceğimiz kartlarda beden imgesine gönderme yapmakta, diğer ayna şeklindeki kartlarda nesne ilişkilerine ve daha sonra detaylı şekilde açıklanacak olan kişiler arası tasarımlara gönderme yapmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
Rorschach Testi, psikiyatrik sınıflamalara uygun olarak bilgi vermekten ziyade, yapısal yaklaşımı benimsemektedir. Hiçbir hastanın birbirine benzemeyeceğini düşünerek herkesi aynı sınıflama altında görmek yerine, tek vakalarla olan zenginliği hesaba katmalıyız. Bir başka nokta da, kişilerin değerlendirilmesinde tek bir testin yeterli olmadığıdır. Rorschach Testi ile tercihen birlikte verilmesi gereken TAT kişileri geniş bir perspektifte değerlendirmede çok yararlıdır. Rorschach Testi çeşitli 7’den 70’e tüm yaş gruplarına uygulanabilen bir testtir. Hasta popülasyonunun yanısıra çok çeşitli alanlarda da, pedopsikiyatri, geriatri, nöroloji, adli psikiyatri ve hatta orduda, bu testin kullanıldığını bilmekteyiz.
Rorschach Testi ile ilgili unutulmaması gereken en önemli noktalardan bir tanesi de bu testle ortaya çıkacak teşhisin anlamının kişilik yapısını değerlendirme olup, etiketleme olmadığıdır. Kişiden elde edilecek test bilgileri onun terapötik çalışmasında önemli bir malzeme olacaktır.

Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
28 Şubat 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Rorschach Testi ( Mürekkep Lekelerinin Yorumlanması )

Hermann Rorschach daha önce denenmemiş bir psikolojik test uyguladı.
1910'lu yıllarda. testin isim babası oldu ve test Rorschach Testi olarak anıldı.
Bu testin yapılış şekli; katlanmış kağıt arasında kalan mürekkep lekelerinin yorumlanması.

Kendisine bu test uygulanan kişinin yorumlarına göre kişinin psikolojik sağlığı analiz ediliyor.
Mürekkep lekelerinin herhangi bir şekli yok, yani kalıp cevaplar vermek gerekmiyor bu teste.
Kişi kendi içsel dinamiklerine göre mürekkep desenlerini inceliyor ve cevaplıyor.

Eğer kişi "burada bir katil var, minik bir kızı kovalıyor" şeklinde olumsuzluk içeren yorumlar yaparsa o kişinin şiddete yatkınlığı, "Bu resimde mutlu bir aile var, çocuklar salıncakta sallanıyorlar." şeklinde olumlu içerikliyse o kişinin sorunsuz olduğu sonucuna ulaşılıyor.

Tabii ki her psikolojik testte olduğu gibi bu testte %100 gerçeklik içermiyor. bu test psikolojik testler arasında en az güvenilir olan testlerden biri ama yine de uygulanış bakımından en ilginç testlerden biri olma özelliğini koruyor.

Son düzenleyen _EKSELANS_; 8 Kasım 2013 08:04 Sebep: kırık link kaldırıldı
Quo vadis?
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
8 Kasım 2013       Mesaj #4
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Hermann Rorschach kimdir?
MsXLabs.org

Ünlü İsviçreli psikolog. (D: 8 Kasım 1884 - Ö: 1 Nisan 1922)
Psiko-patolojik davranışların teşhisinde kullanılan bir yöntem. İsviçreli psikiyatrist Hermann Rorschach tarafından geliştirildi. Test, belirli şekillerin kişi tarafından yorumlanışına dayanır. Testin uygulanışında, her biri belirli mürekkep lekeleri içeren 10 tane kart kullanılır. Kartların 5 tanesinde renkli, 5 tanesinde de siyah mürekkep lekesi bulunur. Lekelerin biçimi her türlü yoruma açıktır. İnsanlara, hayvanlara vb. benzetilebilir. Kendisine test uygulanan kişiden, kartlardaki lekelere bakarak bunların neye benzediğini söylemesi ya da çizmesi istenir. Test sonuçlarının yorumlanması belli bir uzmanlık ister ve bu uzmanlığın kazanılması uzun yıllar alır. Yaygın olarak kullanılmakla birlikte Rorschach testi, sonuçlarının yeteri kadar kesin olmadığı, teşhiste yetersiz kalabileceği ve yanıltıcı olabileceği gerekçesiyle eleştirilmektedir.
Hermann Rorschach 8 Kasım 1884'de İsviçre'nin Zürih kentinde dünyaya geldi. Babası ressamdı; Hermann Rorschach da babası gibi sanatçı olmayı düşünürken tıbbı seçti ve psikiyatri eğitimi aldı. İsviçre'de ve bir çok bilimsel bağlantısının bulunduğu Rusya'da çalıştı. Kendisi de doktor olan karısı Olga, Rus asıllıydı.
Henüz genç bir çocukken mürekkep lekelerini kullanarak resim yapmayı çok sevdiği için, arkadaşları tarafından "kleck" (mürekkep lekesi) takma adıyla çağrılırdı. 1912'de Zürih Üniversitesi'nden doktora derecesi aldı. Bir yıl kadar Rusya'da çalıştı, daha sonra hastanelerde çalışmak üzere Zürih'e döndü. Araştırmalarına bu dönemde başladı. 300 hastayı ve 100 "normal" kişiyi inceledi. Bu araştırmaların sonuçlarından oluşan ünlü "Psikodiagnostic" adlı yapıtını 1921'de yayınladı. Bugün bu eseri Psikiyatri ve Psikoloji'nin en önemli klasik eserleri arasında sayılır ancak Hermann Rorschach bu kitabıyla, yaşarken hiçbir başarı elde edememiştir. Bu yapıt, yöntemlerinin ve mürekkep lekelerinin bilinçaltını araştırmada nasıl kullanıldığinı açıklıyordu. Mürekkep lekeleriyle ilk çalısan kişi o değildi, ondan önce bu alanda çalışan ünlü kişiler arasında Leonardo da Vinci, Justinus Kerner, Syzman Hens sayılabilir.
Psikanalize yönelik ilgisi yıllarca sürdü. O yıllarda Freud psikanaliz kuramını geliştiriyordu, Carl Jung da çalışmalarıyla ön plana çıkıyordu. Bu şartlar Rorschach'yı kendi fikirlerini araştırmaya yöneltti. Bir arkadaşıyla birlikte okul çocuklarına mürekkep lekeleri göstererek işe başladı, onların tepkilerini inceledi. Sanatta başarılı olan çocukların mürekkep lekelerini yorumlamada daha yaratıcı olup olmadıklarını görmek istiyordu. Analitik bakış açısıyla mürekkep lekelerini kullanması ilk bu deneyimle olmuştur. Maalesef bu testlerin sonuçları ve kullanılan mürekkep lekeleri kaybolmuştur. Hermann Rorschach 1919'da İsviçre Psikanaliz Topluluğu'nun başkanı seçilmiştir.

Ciddi olarak iltihaplanan apandisti Hermann Rorschach'in ölümüne sebep oldu. 2 Nisan 1922'de, henüz 38 yaşındayken Horasan'da vefat etti.

RORSCHACH TESTİ

Rorschach testi (Rorschach mürekkep lekesi testi, Rorschach tekniği, mürekkep lekesi testi olarak da bilinir), deneklerin algılarını mürekkep lekelerini kullanarak analiz eden psikolojik bir testtir. Bazı psikologlar, bir kişinin kişilik özellikleri ve duygusal işleyişini incelemek için bu testi kullanır . Özellikle hastalar kendi düşünme süreçlerini açıkça anlatmak için isteksiz olduğu durumlarda altta yatan düşünce bozukluğu tespit etmek için kullanılır. Test ismini yaratıcısı İsviçreli psikolog Hermann Rorschach'dan almıştır.
Rorschach testi 1960'lı yıllarda en yaygın kullanılan projektif testtir . ABD'de ulusal bir araştırmada Rorschach testi ayaktan tedavide ruh sağlığı tesislerinde kullanılan psikolojik testler arasında sekizinci sırada yer aldı ve Kişilik Değerlendirme Derneği üyeleri tarafından ikinci en yaygın olarak kullanılan test bulundu. Adli tıp değerlendirmesi vakalarında da psikiyatristler tarafından % 25 oranında istenmiştir.

Kaynak: haber7.com
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Ekim 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Herman Rorschach

Ad:  Herman Rorschach.JPG
Gösterim: 467
Boyut:  33.6 KB

Benzer Konular

28 Şubat 2009 / halilsözüer Soru-Cevap
10 Aralık 2011 / RuffRyders Hayali Karakterler
23 Mart 2010 / _KleopatrA_ Bilim ww
14 Ekim 2015 / buz perisi Bilim ww
31 Temmuz 2015 / Safi Edebiyat ww