Arama

Joseph Alois Schumpeter

Güncelleme: 13 Ocak 2017 Gösterim: 4.218 Cevap: 3
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
18 Şubat 2007       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi

Schumpeter Joseph Alois

Ad:  Schumpeter Joseph Alois1.jpg
Gösterim: 463
Boyut:  44.3 KB

(d. 8 Şubat 1883, Triesch, Moravya - ö. 8 Ocak 1950, Taconic, Connecticut, ABD)
Sponsorlu Bağlantılar
Moravya asıllı ABD’li iktisatçı ve sosyolog.

Kapitalist gelişmeye ve iktisadi dalgalanmalara ilişkin kuramlarıyla tanınır.
Çernovtsi, Graz ve Bonn üniversitelerinde ders verdi. 1919’da kısa bir süre Avusturya hükümetinde maliye bakanı olarak görev yaptı. ABD’ye gittikten sonra Harvard’da öğretim üyesi olarak çalıştı (1932-50). Capitalism, Socialism and Democracy (1942; Kapitalizm, Sosyalizm ve Demokrasi, 1966, 1981) adlı yapıtında, kapitalizmin kendi dinamiklerinden kaynaklanan sorunlar yüzünden yok olacağını ve yerini bir tür kamu denetimine ya da sosyalizme bırakacağını savundu.

History of Economic Analysis (1954, yb 1966; İktisadi Analizin Tarihi) adlı yapıtı iktisatta analitik yöntemlerin gelişimine ilişkin kapsamlı bir çalışmadır. Öbür yapıtları arasında Theorie der Wirtschaftlichen Entwicklung (1912; İktisadi Gelişme Kuramı) ve Business Cycles: A Theoretical, Historical and Statistical Analysis of the Capitalist Process (1939, 2 cilt, yb 1964; İktisadi Dalgalanmalar: Kapitalist Sürecin Kuramsal, Tarihsel ve İstatistiksel Bir Analizi) sayılabilir.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 13 Ocak 2017 18:41
Biyografi Konusu: Joseph Alois Schumpeter nereli hayatı kimdir.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
5 Eylül 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Joseph Alois Schumpeter
Ad:  Schumpeter Joseph Alois2.jpg
Gösterim: 537
Boyut:  40.9 KB

(1883 Triesch / Moravya-1950 Taconic/Connecticut)
Sponsorlu Bağlantılar
Avusturya asıllı Amerikalı ekonomist ve toplumbilimci.

"Kapitalist gelişme" kuramlarıyla tanınır. Öğrenimini Viyana'da tamamladıktan sonra Czernowitz, Graz, Bonn ve Harvard üniversitelerinde akademik kariyer yaptı. 1919 yılında, kısa bir süre için Avusturya hükümetinde finansman bakanlığı görevinde bulundu. 1932'den ölümüne dek de, Harvard Üniversitesi'nde ders verdi.

Ekonomik kuram alanında önemli etkileri oldu. "Capitalism, Socialism and Democracy" (Kapitalizm, Sosyalizm ve Demokrasi, 1950) adlı yapıtında; kapitalizmin giderek kendi kendine ortadan kalkacağını, yerini bir tür toplumsal denetime ya da sosyalizme bırakacağını savundu. Ölümünden sonra yayımlanan "History of Economic Analysis" (Ekonomik Analizin Tarihi, 1954), ekonomide analitik yöntemlerin gelişimi üzerine oldukça kapsamlı bir çalışmaydı. Diğer yapıtları arasında, "Theorie der Wirtschaftlichen Entwicklung" (Ekonomik Gelişme Kuramı, 1934) ve "Business Cycles: A Theoretical, Historical and Statistical Analysis of the Capitalist Proces" (İş Çevreleri: Kapitalist Sürecin Kuramsal, Tarihsel ve İstatistiksel Analizi, 1939) sayılabilir.

MsXLabs.Org &Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 13 Ocak 2017 18:42
Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Eylül 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  JosephSchumpeter.jpg
Gösterim: 311
Boyut:  32.3 KB

SCHUMPETER Joseph Alois

avusturyalı iktisatçı
(Trest,' Moravya, 1883 - Salisbury, Connecticut, 1950).

Von Wiezer ve Böhm-Bawerk'in öğrencisiydi; Czernowitz (1909) ve Graz'da (1911) ders verdi; Maliye bakanlığı (1919) ve bankerlik yaptı. Bonn’da (1925) ve daha sonra 1932'den başlayarak ABD'de Harvard’da iktisat pra fesörüydü. Birçok yapıtı vardır. En önemlileri: Theorie der wirtschaftlichen Entwicklung (iktisadi evrim kuramı) [1912], Business Cycles (iş yaşamındaki çevrimler) [1939] ve Kapitalismus, Sozialismus und Demokratie (Kapitalizm, sosyalizm ve demokrasi) [1942], Bunlardan İkincisinde, kapitalist ekonominin evrim sürecini kuramsal tarihsel ve istatistik açıdan inceler ve üst üste gelen üç çevrimin (uzun vade, orta vade, kısa vade) etkileşimine dayandırır.

Üçüncüsünde ise, kaçınılması olanaksız ama ona göre üzücü bir şey olan sosyalist düzen ile demokratik yönetim yöntemleri arasındaki ilişkileri saptamaya çalışır. Ölümünden sonra, Histoıy ot Economic Analysis (iktisadi çözümlemenin tarihi) [1954] de yayımladı. Schumpeter’in en önemli katkısı, ekonomik büyüme sürecinde yenilikler yapan girişimcinin rolünü göz önüne sermesidir.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 13 Ocak 2017 18:30
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Ocak 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Joseph A. Schumpeter


Schumpeter, 1883-1950 yılları arasında yaşamış Avusturyalı, İktisat Profesörü'dür. Sosyolog ve Tarihçi yönünün iktisadi düşüncelerine derinlik ve enginlik kattığı pek çok düşünür tarafından kabul edilen Schumpeter’in temel ilgi alanı kapitalist endüstriyel toplumun gelişme sorunudur. Schumpeter, bu gelişme sorununu ele alırken, kendi kendini yenileyen statik bir akım tablosu yerine dinamik bir gelişme modeline yoğunlaşmıştır. Gelişmeyi denge çizgisinin aşılması ve yeni bir denge çizgisine yönelmek olarak tanımlayan Schumpeter’ göre, bunu başarabilecek olan tek faktör vardır ki o da girişimcidir.

Schumpeter’in yaklaşımları ile ayrı bir önem kazanan girişimci, üretim faktörlerinin içeriğinde yenilik (inovasyon) yaparak (statik ve atıl) girişimcileri de harekete geçirmektedir. Diğer bir ifadeyle, yeniliklere öncülük edenler dinamik girişimcilerdir. Üretim tekniğine ve içeriğine hemen uygulanabilecek olan yenilikler, üretim faktörlerinin bileşimine değişiklik getiren ve bu sayede girişimci kârını artıran faaliyetler olarak tamamlanmaktadır. Schumpeter ünlü eseri Business Cylcles’da yeniliği özetle, üretim fonksiyonunda değişiklik olarak tanımlamaktadır.Yenilik konusundaki düşüncelerini, 1942 yılında kaleme aldığı Capitalism, Socialism and Democracy adlı eserinde yaratıcı yıkım yaklaşımı çerçevesinde ele alan Schumpeter’in yaratıcı yıkım tezine Marx’ın artı değer kuramı kaynaklık etmiştir.

Schumpeter’e göre, “…kapitalist mekanizmayı çalıştıran ve çalışmasını devam ettiren; yeni tüketim maddeleri, yeni üretim metotları, yeni ulaşım metotları, yeni pazarlar, yeni endüstriyel örgütlenme tipleri, çeşitleridir ve bütün bunlar kapitalist teşebbüs tarafından oluşturulmuşlardır...Yeni milli pazarların veya dış piyasaların açılması; el sanatları atölyelerinden, yoğun ve büyük işletmelere geçiş, kapitalist sistemi durmadan, yorulmadan içinden bir ihtilal, yenilenme havasında tutmakta; bütün bu elemanlar gene devamlı olarak eski faktörleri yok etmekte, yenilerini oluşturmaktadır. Bu ‘Yaratıcı Yıkım Gelişimi’ kapitalizmin esas temelidir; ister istemez her kapitalist teşebbüs er geç bu gelişime ayak uydurmak zorundadır…”

Yaratıcı Yıkım yaklaşımına göre, yenilik yapmayan, yenilikçi ol(a)mayan girişimci özelinde firmaların ve ekonomilerin rekabetçi gücü azalmaktadır. Schumpeter’e göre yenilikler, tüketicinin tanımadığı yeni bir malın veya kalitenin üretimi, yeni bir üretim metodunun uygulanması, yeni bir piyasanın açılması, yeni hammadde ve yarı mamul kaynaklarının elde edilmesi ve yeni bir organizasyonun gerçekleştirilmesi olmak üzere beş noktada ortaya çıkmaktadır.

Ekonomik aktivitelerin her aşamasında ortaya çıkan ve bilgi üretimine (ar-ge faaliyetlerine) bağlı olan yenilikleri –legal veya illegal- yollardan edinemeyen firma ve/veya ekonomilerin geleceğinin (parlak) olamayacağı 1900’lü yılların başlarından beri dile getirilmekte iken, kriz dönemlerinde ilk terk edilen faaliyetlerin yenilik üretmeye yönelik faaliyetler olması gerçek bir krizin öncüsü olarak alınmalıdır.

Kaynak: İktisadiyat (Sabri F. Ülgener, Makaleler, Derin Yayınları)

Benzer Konular

1 Temmuz 2011 / KisukE UraharA Bilim ww
11 Ekim 2015 / AndThe_BlackSky Asker ww
13 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Asker ww
27 Ekim 2015 / _Yağmur_ Siyaset ww
22 Ekim 2015 / Safi Müzik ww