Arama

Robert Falcon Scott

Güncelleme: 6 Aralık 2015 Gösterim: 4.927 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Kasım 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Robert Falcon SCOTT (1868 - 1912)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Robert_Falcon_Scott.jpg
Gösterim: 901
Boyut:  80.5 KB

Ünlü İngiliz kutup kâşifi Robert Falcon Scott 12 yaşındayken İngiliz donanmasına katıldı. Küçüklüğünden beri Güney Kutbu'nu keşfet­meyi çok isteyen Scott, 1897'de üsteğmen olduktan sonra 1901-04 yıllarında Discovery gemisinin komutanı olarak Antarktika'ya bir keşif gezisine çıktı. Ocak 1902'de Ross Denizi'ne ulaştı. Bilim adamları gözlemlerde bulu­nurken, Scott büyük buz kütlelerinin üzerin­den güneye doğru uzun bir kızak yolculuğu düzenledi (bak. Antarktika).
Scott'ın yol arkadaşları, daha sonra güney magnetik kutbunu keşfedecek olan Ernest Shackleton ile doktor, doğa bilimci ve sanatçı Edward Wilson'du (bak. Magnetik Kutuplar). Güney Kutbu'nu çevreleyen büyük buzulu keşfettikten sonra, kendilerinden önce gelen­lerden biraz daha güneye indiler. Yiyecekleri azalmaya başlayınca üslerine geri döndüler. Scott ayrıca, yere bağlı bir araştırma balonuy­la ilk kez havadan gözlemlerde bulundu. 3.000 metrelik Ferrar Buzulu'na çıktı; iki denizciyle birlikte 59 günde kızakla 1.000 kilometrenin üzerinde yol aldı. Başarılı geçen seferde haritalar yapıldı ve keşiflerin yanı sıra bilimsel çalışmalar yürütüldü.
Eylül 1904'te İngiltere'ye dönen Scott ulu­sal bir kahraman olarak karşılandı ve rütbesi yükseltildi. Tarihsel Discovery gemisi bugün İskoçya'nın Dundee limanında görülebilir.
Scott ne zamandır tasarladığı yeni sefere Terra Nova adlı bir balina gemisiyle çıktı ve 1911'in başlarında Ross Adası kıyısında 11 arkadaşıyla bir üs kurdu. Antarktika'da kışın başlangıcı olan nisan gelmeden önce yiyecek ve yakıt depoladılar. Kutup seferi 1 Kasım'da başladı. Ekipte köpeklerin çektiği kızaklar­dan başka motorlu kızaklar ve midilliler de bulunuyordu. Ama birkaç gün sonra motorlar bozuldu. Hava koşullarına dayanamayan mi­dilliler öldü. Köpekleri de üsse geri gönder­mek zorunda kaldılar. Havanın aşırı soğuklu­ğu ve tipi yüzünden sefer birkaç kez ertelendi. Ekipten yedi kişi üsse döndü. Scott, kalan dört arkadaşıyla birlikte çektiği kızakla, keşfin kutupta noktalanacak son aşamasını ger­çekleştirmek kararlılığıyla 4 Ocak 1912'de yeniden yola çıktı. Buz gibi soğuk rüzgâra karşı yürüdükleri için ilerlemekte güçlük çeki­yorlardı.
16 Ocak günü kutba birkaç kilometre kala bir Norveç bayrağı ve köpek izleri gördüler, sonraki gün de kutba ulaştılar. Ne var ki, Norveçli Roald Amundsen kutba onlardan bir aydan fazla bir zaman önce ulaşmıştı (bak. Roald Amundsen). Düş kırıklığına uğrayarak geri döndüler; kuzeye doğru uzun ve zorlu bir yolculuk başladı. En yakın depodan yaklaşık 1.150 km, üslerinden ise 1.400 km uzaktaydı­lar. Hava gittikçe kötüleşiyordu. Yiyecekleri azalmıştı ve donma tehlikesiyle karşı karşıyaydılar.
Bir ay sonra en yakın depoya bir günlük yürüyüş uzaklığındaki bir yerde son kez kamp kurdular. Korkunç bir tipi vardı. Yakıtları ve yiyecekleri tükenmişti. 29 Mart'ta gerçekleşe­cek acı son yaklaşırken Scott günlüğüne şunları yazıyordu:
"Dört gündür çadırdan dışarı çıkamadık. Fırtına çevremizde uğulduyor. Güçsüzüz, yazmak zor, ama kendi adıma bu sefere çıktığıma pişman değilim."
Scott günlüğüne son satırları 29 Mart günü yazdı:
"Sonuna kadar dayanacağız, ama gücü­müz gittikçe tükeniyor, sonumuz yakın görünüyor.. Ne yazık ki, daha fazla yazamaya­cağım."
12 Kasım günü üsten gelen bir araştırma grubu onların donmuş cesetlerini, Scott'ın mektuplarını ve günlüğünü buldu. Scott'ın ilk kutup gezisini anlattığı The Voyage of the "Discovery" (Discovery'nin Yolculuğu) 1905'te yayımlandı. Ölümünden sonra yayım­lanan Scott's Last Expedition (Scott'ın Son Seferi) ise günlüğünü ve gezi notlarını içeri­yordu. Scott'ın anısını yaşatmak için Londra' da Scott Kutup Araştırmaları Enstitüsü ku­rulmuştur.
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 23:01
Biyografi Konusu: Robert Falcon Scott nereli hayatı kimdir.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Ağustos 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Keşifte Batan Gemi 100 Yıl Sonra Bulundu

Sponsorlu Bağlantılar
Antarktika'ya keşif amaçlı yaptığı yolculuktan dönerken batan “Terra Nova” isimli geminin enkazı 100 yıl sonra bulundu.Amerikan araştırma şirketi Schmidt Ocean Institute, yaydığı ses sinyali ile su derinliğini ölçen cihazını test etmek için yaptığı çalışmalar sırasında Grönland açıklarında tanımlanamayan bir cisimle karşılaştı. Sonar görüntüleme sistemini kullanan ekip, cismin 57 metre uzunluğunda bir gemi olduğunu belirledi. Sualtına gönderilen kameralar, deniz tabanındaki enkazın Antarktika'yı keşfe çıkan İngiliz Kraliyet Donanması kaşifi Robert Falcon Scott'un ünlü gemisi Terra Nova'ya ait olduğunu gösterdi.


Geminin inşa edildiği İskoçya'nın Dundee kentinde bulunan Discovery Point Müzesi yetkililerinden Brian Kelly, tarihteki en meşhur gemilerden biri olan Terra Nova'nın batığının 100 yıl sonra bulunmasının önemine dikkati çekti ve duyduğu heyecanı dile getirdi. İngiliz Kraliyet Donanması kaşifi Kaptan Scott, 1910 yılında Güney Kutbu'na ulaşan ilk ekip olmak üzere Cardiff'ten yola çıkmıştı.

Ocak 1912'de Antarktika'ya ulaşan ekip, Norveçli kaşif Roald Amundsen'in beyaz kıtaya kendilerinden önce ulaşması üzerine hüzünlü bir geri dönüş yolculuğuna çıkmıştı. Talihsizliklerin peşini bırakmadığı Kaptan Scott ve 5 kişilik ekibi, yakalandıkları kar fırtınası sonucu donarak yaşamlarını yitirmişlerdi. Kaptan Scott ve ekibinin cesetleri, ancak 8 ay sonra bulunmuştu. Kaptanının kötü kaderini paylaşan Terra Nova gemisi ise, yıllarca buzulların arasında terk edilmiş halde kaldıktan sonra 1943'de sulara gömülmüştü.


Kaynak : BBC / AA (17 Ağustos 2012,14:59)

Son düzenleyen nötrino; 30 Eylül 2015 19:47
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
6 Eylül 2012       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Robert Falcon Scott (1868 Devonport-1912 Antarktika)
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

İngiliz Denizci ve Kâşif. 1901-1904 yılları arasında Discovery adlı gemisiyle Güney Kutbu'na bir sefer düzenledi. 1910 yılında Terra Nova gemisiyle Antarktika'ya ikinci bir yolculuk yaptı. Güney Kutbu'na ulaşmayı amaçlayan Scott, 77° enleminde üs kurdu ve arkadaşlarıyla birlikte motorlu kızaklar, midilli atları ve köpeklerle yola çıktı (24 Ekim 1911). Kısa bir süre sonra kızakların motorları bozuldu; atları vurmak, köpekli kızakları geri göndermek ve yola kendilerinin ittikleri kızaklarla devam etmek zorunda kaldılar. 31 Aralık'ta, sefere katılanlardan yedisi üsse geri döndü. 81 günlük bir yolculuktan sonra, Scott kalan dört arkadaşıyla birlikte kutup noktasına ulaştı (17 Ocak 1912), ama Roald Amundsen ondan önce 14 Aralık'ta kutba varmıştı. Scott kutupta Norveçli kâşifin başarısının kanıtı olan tutanağı buldu. Dönüş yolunda, 17 Şubat'ta arkadaşı Evans öldü. Scott ve üç arkadaşı, yiyecek depo ettikleri yere 18 km. kala bir kar fırtınasına yakalandılar ve çadırlarında açlıktan öldüler.
Son düzenleyen nötrino; 1 Ekim 2015 23:14 Sebep: Yazım yanlışı!
Sen sadece aynasin...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Eylül 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  robert.falcon.scott.jpg
Gösterim: 1682
Boyut:  133.2 KB

SCOTT
(Robert Falcon), İngiliz Kâşif (Devonport 1868 - Antarktika 1912). Deniz subayıydı ve 1901’de Antarktika'ya bir keşif seferi düzenlemekle görevlendirildi; 1902’de Ross adasıyla kara arasında kışladı. Victoria arazisinde yaptığı bir inceleme, manyetik kutbu belirlemesine olanak verdi (1903). 1910'da Güney Kutbu'nu fethetmekle görevli bir seferi yönetti. Şubat 1911 'de Amundsen'in keşif heyetiyle karşılaşması, sefere çetin bir rekabet özelliği kazandırdı. Scott, 1 Kasım 1911'de onbeş adamıyla hareket etti. Ama Norveçliye göre on gün gecikmişti. 4 Ocak 1912’den itibaren, güç koşullarda, dört arkadaşıyla birlikte platosunda ilerlemeye başladı 17 ocak 1912'de kutup noktasına ulaşıldı, ama Amundsen aynı yere İngilizlerden bir ay önce varmıştı. Sefer, tüm heyet üyelerinin dönüş yolculuğu sırasında ölmeleriyle sona erdi. Cesetleri, sekiz ay sonra bulundu.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen nötrino; 1 Ekim 2015 23:11 Sebep: Yazım yanlışı!

Benzer Konular

29 Eylül 2015 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
21 Şubat 2007 / MaKaLeLe Hayali Karakterler
19 Temmuz 2008 / recruit87 Sinema ww
19 Kasım 2015 / _KleopatrA_ Sinema ww