Arama

Ernest Orlando Lawrence

Güncelleme: 8 Ocak 2018 Gösterim: 3.341 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
24 Şubat 2007       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Ernest Orlando Lawrence(1901-1958)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ernest Orlando Lawrence 8 Ağustos 1901'de güney dakota Canton'da doğdu. Annesi ve babası Norveç göçmeni Carl Gustavus ve Gunda Lawrence idi. Ilk öğrenimini Canton lisesi'nde, sonra St. Olaf College de tamamladı. 1919'da Güney Dakota Universite'sinden kimya diploması, bir yıl sonrada Minnesota üniversite' sinden M.A aldı. Chicago Universite'sinde bir yıl fizik çalıştı. 1925'de Yale Universitesi'nden Ph.d ile ödüllendirildi.

Sonraki iki yılında ulusal araştırma üyesi ,bir yılında asistan olarak Yale Universite'sinde çalışmaya devam etti. 1928'de associate profesör olarak, Berkeley California Universite'sine atandı Iki yıl sonra Berkeley'in en genç profesörü oldu. 1936'da ölünceye kadar sürdüreceği üniversitenin radyasyon labaratuar şefliğine atandı.

II. dünya savaşı sırasında atom bombası çalışmalarında bir çok görev alarak hayati katkılarda bulundu. Savaş yıllarından sonra 1958'de ki Cenova konferansında Amerika'nın delegesi olarak atom bombası testlerinin durdurulması için antlaşma sağlanmasına çalıştı.

Lawrance'in çalışmaları Nükleer Fizik üzerine olmuştur. Ilk olarak iyonlaşma ve metal buharının iyonlaşma potansiyeli konularında çalıştı. 1929'da düşük voltajlarda nükleer parçacıkları çok yüksek hızlara çıkarabilecek Cyclotron'u keşfetti.Bu hızlı parçacıklar çeşitli elementlerin atomlarına bombardıman edilerek, atomların ayrışmasına ve bazen farklı bir elementin doğmasına neden oluyordu. Bilinen elementlarin yüzlerce izotopu keşfedildi. Üniversitenin tıbbi fizik laboratuvar şefi olan kardeşi Dr John Lawrence ile birlikte Cyclotron'un tıp ve biyoloji alanlarındaki uygulamalarında işbirliği yaptı. Sonra Columbia Universite'si kanser araştırmaları enstütüsü danışmanı oldu.

Lawrance, Cyclotron'un daha büyük ve güçlü modellerini geliştirdi. 1941' de Cyclotron, kozmik parçacık meson'un yapay olarak üretilmesinde kullanıldı. Daha sonra çalışmalarını antiparçacıklar üzerine genişletti.
Lawrance iyi bir yazardı. 1924'le 1940 arasında 56 yayıma imza attı.Elektrik yükü boşaltılmasıyle saniyenin milyarda biri zamanı ölçen bir yöntem geliştirdi. Bundan başka evrenin temel sabitlerinden biri olan e/m oranını çok kesin olarak veren bir method buldu.Çalışmalarının çoğunu The Physical Review ve the Proceedings of the National Academy of Sciences kitaplarında topladı.Aldığı biçok ödülden bazıları; Franklin Institute'un the Elliott Cresson Madalyası , National Academy of Sciences in the Comstock Prize ödülü ,Royal Society'nin The Hughes Madalyası, Royal Physical Society'nin Duddell Madalyası ,Faraday Madalyası, ve The Enrico Fermi ödülüdür. Ayrıca Liyakat madalyası ile onurlandırıldı Onüç Amerikan ve ingiliz üniversitesinden(Glasgow) onursal doktora aldı.Birçok Amerikan ve yabancı derneğinde üyesiydi.
Lawrence, Mary Kimberly Blumer ile 1932 de evlendi. Altı çocukları oldu. Tekne, tenis,buzpateni ve müzik boş zamanlarında ilgi alanlarındandı.

27 ağustos 1958'de California palo alto'da öldü.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 20:31 Sebep: Sayfa düzeni
Biyografi Konusu: Ernest Orlando Lawrence nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Ekim 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ErnestLawrence

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Ernest Lawrence.gif
Gösterim: 501
Boyut:  161.5 KB

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Ocak 2018       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

E. O. Lawrence!


Orlando Lawrence, Siklotron diye adlandırılan hızlandırıcıyı keşfi ve bu hızlandırıcı ile yapılan nükleer fizik deneylerinde pek çok yapay radyoaktif elementin bulunmasına yaptığı katkıları nedeniyle Nobel ile ödüllendirilen bir bilim adamıdır.

Elementler tablosundaki 103 numaralı element Lawrensiyum da Lawrence'ın keşfettiği bir element olarak elementlerin yer aldığı periyodik tabloya geçmiştir. Siklotron, yüklü parçacıkları dairesel yörüngelerde hızlandırılan önemli bir nükleer fizik ve araştırma deney düzeneğidir.

Benzer Konular

10 Nisan 2011 / recruit87 Sinema ww
3 Eylül 2009 / Daisy-BT Turizm
14 Ağustos 2015 / Jumong Taslak Konular