Arama

Pieter Zeeman

Güncelleme: 13 Ekim 2015 Gösterim: 3.901 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
25 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Pieter Zeeman
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Doğum: 25 Mayıs 1865, Zonnemaire, Hollanda
Ölüm: 9 Ekim 1943, Amsterdam, Hollanda
Milliyeti: Hollandalı
Dalı: Fizik
Çalıştığı yerler: Amsterdam Üniversitesi
Alma Mater: Leiden Üniversitesi
Öğretmenleri: Heike Kamerlingh Onnes
Önemli başarıları: Zeeman efekti
Aldığı ödüller: Nobel Fizik Ödülü (1902)
Pieter Zeeman (d. Zonnemaire, 25 Mayıs 1865 - ö. 9 Ekim 1943), 1902 yılında Hendrik Lorentz ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ni kazanmış, Zeeman efektinin teorisyeni, Hollandalı bilimadamıdır.

Çocukluğu ve Gençliği
Pieter Zeeman Schouwen-Duiveland şehrinin küçük bir kasabası olan Zonnemaire'ta 1865te doğdu. Babası Catharinus Forandinus Zeeman, Hollanda Reform Kilisesi'nin başkanı idi. Erken yaşlarda fizikle ilgilenmeye başladı. 1883 yılında Kutup Işıkları belirgin bir şekilde Hollanda'da görüldü. Zeeman bu olaydan etkilendi ve astonomiye, dolaylı olarakta fiziğe olan ilgisi artmaya başladı.
Lisedeyken fizikle ilgili bir konuda yazdığı yazıyı Nature dergisine yolladı. Dergi editörünün Lise öğrencisi Profesör Zeeman övgüsünü kazandı.
1883 yılında liseyi bitirdikten sonra üniversite öncesi klasik dilleri öğrenmek için Delf'e gitti. Burada Dr. J.W. Lely'nin evinde misafir olarak kaldı. Delft'te okurken, tezlerinde kendisine önerilerde bulunacak olan Heike Kamerlingh Onnes ile tanıştı.


Eğitim ve İlk Kariyer Dönemi
1885'te eleme sınavlarını geçen Zeeman Leiden Üniversitesi'nde Kamerlingh Onnes ve Hendrik Lorentz'in öğrencisi olarak fizik okumaya başladı. 1890 yılında bitirme tezini vermek üzere iken Lorentz'in asistanı oldu. Bu olay manyeto-optik Kerr efekti üzerinde çalışmasını sağladı. 1893 yılında doktora çalışmasını Kerr efekti üzerine verdi. Doktorasından sonra 6 ay Strazburg'taki F. Kohlrausch enstitüsünde çalıştı. 1895 yılında Strazburg'tan döndükten sonra Leiden'de matematik ve fizik üzerine ders vermeye başladı. Aynı yıl Elisabeth Lebret (1873-1962) ile evlendi ve ilerleyen yıllarda üç kız ve bir erkek çocukları dünyaya geldi.
Zeeman'ın kendi adını verdiği efekt


1896 yılında, tezini verdikten üç yıl sonra Zeeman efekti adı ile bilinen kuramı geliştirdi. Lorentz bu gelişmeyi duyunca 31 Ekim 1896 yılında Zeeman ile buluşmak amacı ile Hollanda Kraliyet Sanat ve Bilim Akademisi'ne Amsterdam'a gitti. Ertesi pazartesi Loerntz Zeeman'ı bu buluşu ve elektromanyetik radyasyon teroisi hakkında konuşmak amacı ile ofisine çağırdı. Zeeman'ın buluşunun çok büyük bir buluş olduğu açık bir şekilde görülüyordu.

Amsterdam'da Profesörlük Süreci
Einstein ve arkadaşı Ehrenfest Amsterdam'da Zeeman'ı ziyaret ederken (1920)


Zeeman'ın buluşundan sonra Zeeman'a 1897 yılında doktorluk verildi. Daha sonra 1900
yılında Amsterdam Üniversitesi'nde profesörlüğe yükseldi. 1902 yılında Lorentz ile birlikte Zeeman efekti üzerine yaptığı çalışmalardan ötürü Nobel Fizik Ödülü verildi. Beş yıl sonra, yani 1908 yılında Amsterdam Üniversitesi'nde fizik bölümü başkanlığına yükseldi.
1923 yılında Amsterdam'da yeni bir laboratuvar kurdu. Bu laboratuvara 1940 yılında kendi adı verildi.
Zeeman kendi bulduğu Zeeman efekti dışında manyeto-optik konusunda da çalışmalarrda bulundu.

Son Yılları ve Ölümü
1898 yılında Zeeman Hollanda Sanat ve Bilim Kraliyet Akademisi'ne seçildi. Burada 1921 ve 1920 yılları arasında genel sekreterlik görevinde bulundu. 1921 yılında Henry Draper Madalyası'nı kazandı.
Zeeman 9 Ekim 1943 yılında Amsterdam'da öldü ve Haarlem'de defnedildi.


Ödülleri
  • Nobel Fizik Ödülü (1902)
  • Matteucci Madalyası (1912)
  • Henry Draper Madalyası (1921)
  • Rumford Madalyası (1922)
  • Ayrıca Ay üzerindeki bir kratere Zeeman Krateri ismi verildi.

Son düzenleyen Safi; 13 Ekim 2015 20:56
Biyografi Konusu: Pieter Zeeman nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Haziran 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZEEMAN (Pieter), hollandalı fizikçi (Zon- nemaire, Zeeland, 1865 - Amsterdam 1943). Amsterdamda profesör oldu, 1896 da kendi adını taşıyan etkiyi bulma sıyla tanınır (bk. bir sonraki mad ). Bu buluş, bir yandan elektrik kuramını doğrularken. bir yandan da optik ve astrofizik alanlarında çok önemli gelişmelere neden oldu Zeeman, 1915 ten 1918 e dek, Doppler Fızeau olayını doğrulamak için devingen ortamlarda ışığın yayılmasını inceledi; bu araştırmaların sonuçları, görelilik kuramlarını doğruladı. (Lorentz ile birlikte 1902 Nobel fizik ödülü.)

Sponsorlu Bağlantılar
Zeeman etkis
i, bir atomun elektronla rımn enerji düzeylerinde manyetik alan et kışı altında gözlenen tedirginlik, bu olay incelenen maddenin yayım çizgileri tayfı nın değişmesiyle kendim gösterir Zeeman 1896 da sodyum buharının yaydığı tayf çizgilerim incelerken, içinde buhar bulunan bir ampule bir manyetik alan uyguladığında çizgilerden kimilerinin çoğaldığını gözlemledi Çizgilerin çoğal ması, manyetik alan olmadığında atomun uyarılmış düzeylerine özgü bir yozlaşma nın "artmasına" denk düşer Gerçekten de bir atomdaki bir elektronun enerpsı. manyetik alan olmadığında açısal J mo menfinin" yönüne göre değişmez, J = ||jf| normu, yalnızca, atom elektronunun ener |isı ifadesinde sozkoruısudur. bu da man yetik alan olmadığında uzayın ızotropluk özelliklerim, yanı sistemin dönmeye bağlı olarak değişmezliğim gösterir. Atomun bir manyetik alan etkisindeki bir uzay bölgesinde yer alması durumunda aynı şey söz- konusu değildir bu durumda manyetik alan ayrıcalıklı bir doğrultu oluşturur; böy- lece sistemin kendi çevresinde dönmesi ne bağlı olarak ortaya çıkan değişmezliğe de geçerliliğini yitirir. Elektronun açısal J momentinin, manyetik alamnkıne göre yönü, bu durumda buyuk bir önem kazanır ve elektronun enerjisi bu ıkı yönün kendi aralarında oluşturduğu açıya bağlıdır Oy sa kuvantum kuramında Tmn herhangi bir doğrultuya göre yönü (dolayısıyla özellikle uygulanan alanın yönü), kuvan talanmıştır. Manyetik alanla etkileşim ha İmde bulunan elektronun enerjisi de aynı şekilde kuvantalanır. Örneğin açısal momenti J=l değeriyle ifade edilen bir elek tronun durumu ele alındığında, J vektö rü, belirli bir doğrultu boyunca bileşeni nın +1, 0 ve - 1 değerlerine denk düşen üç ayrı yönünü de alabileceğinden bu du rum üç çeşit yozlaşma gösterir. Ancak sözkonusu düzey manyetik alan etkisi al tında üç ayrı yöne denk düşen 3 "altdü zey"e bölünür. Bu durumda atom tayfın da ve eleme kuralları da göz önüne alın dığında 3 tayf çizgisi ortaya çıkar, oysa bu rada manyetik alan etkisi altında ancak bir tayf çizgisi görünür. Zeeman altdüzeylerı nın varlığı, ayrıca manyetik rezonans ola yıyla da kendini gösterir.
Zeeman etkisi görüldüğü gibi bir bakı şım özelliğine bağlı yozlaşma durumunun (dönmeye bağlı değişmezlik), bu bakışım bozulduğunda (özel yönün, yanı uygula nan manyetik alan yönünün ayrıcalıklı duruma getirilmesi) ortadan kalkmasının tipik bir örneğini oluşturur.

Kaynak: Büyük Larousse

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Ekim 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZEEMAN (Pieter)

Ad:  PieterZeeman.jpg
Gösterim: 344
Boyut:  9.5 KB

Benzer Konular

30 Eylül 2018 / ThinkerBeLL Sanat ww
14 Eylül 2015 / Safi Sanat ww
18 Kasım 2015 / _Yağmur_ Sanat ww
24 Ağustos 2015 / Safi Siyaset ww