Arama

Pieter Bruegel

Güncelleme: 30 Eylül 2018 Gösterim: 21.378 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
18 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Pieter BRUEGEL (yaklaşık 1525–1569)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Portresi
Sponsorlu Bağlantılar
portraitofpieterbruegel

16. yüzyılın ünlü Flaman ressamı Pieter Bruegel bugünkü Belçika sınırları içinde doğdu. Re­sim sanatına ünlü ressam, heykelci ve mimar Pieter Coecke van Aelst'in yanında çıraklıkla adım attı. 1551'de Anvers yakınlarındaki res­samlar loncasına giren Bruegel 1553 dolayla­rında Roma'ya gitti. İtalya'da bulunma nedeninin genellikle ressamların yaptığı gibi kla­sik temaları ve Rönesans dönemi yapıtlarını incelemek değil, manzara resminde deneyimi­ni artırmak olduğu söylenebilir.
Bruegel Roma'dan döndükten sonraki 10 yıl içinde Flaman köylülerinin yaşantısını resimledi. Bu tablolarda, düğünlerde dans eden, tarlalarda yan gelip uyuyan, oburca yiyip içen neşeli, canlı, kaba saba köylüler yer alır. Resimlerin tümünde çarpıcı bir hare­ketlilik gözlenir. Bruegel 1563'te ilk ustası Coecke'un kızıyla evlenerek Brüksel'e yerleşti. Ömrünün geri kalan yıllarını geçirdiği Brük­sel'de manzara resimlerine yöneldi ve bu alanda kendini çok geliştirdi. Bu dönemde, ayları simgeleyen bir dizi resim de yaptı. Or­taçağ sanatında çok sık kullanılan bu temayı, doğadaki değişime yepyeni duygular katarak yorumladı.
Bruegel en önemli resimlerini 44 yıllık yaşamının son yıllarında yaptı. Bu resimlerde her zaman ilgi duyduğu din konusunu ve Düğün Dansı'nda (1566) olduğu gibi, kırsal yaşamı işledi. Dinsel yapıtlarından Müneccim Kralların Tapınması (1564) Londra'da Ulu­sal Galeri'dedir. Son dönem resimleri dünya­ya bakışını, doğanın bağımsızlığı karşısında insanoğlunun güçsüzlüğünü, kimi kez de acı­masızlığını ve ahmaklığını yansıtır. Buna kar­şın, yapıtlarında umutsuzluk yoktur. Bu da Bruegel'in doğal güzelliğin her biçimine duy­duğu hayranlıktan ve dünyaya alaycı bir gözle bakabilmesinden kaynaklanır.
Bruegel'in oğulları Pieter ve Jan da ressam­dı. Küçük oğlu Jan (1568–1625) ünlü resim ustası Peter Paul Rubens'le birlikte çalıştı. Baba Peter Brue­gel'in soyundan gelen ressamlar sonraki üç yüzyıl boyunca adını sürdürdüler.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Pieter Bruegel nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
22 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Pieter Brueghel
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bruegel'in 1565 tarihli The Painter and The Connoisseur adlı eseri. Kendi portresi olduğu düşünülmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar
bruegelportrait

Tam ismi: Pieter Brueghel
Doğumu: 1525 Breda, günümüz Hollanda'sı ya da Bree, günümüz Belçika'sı
Ölümü: 9 Eylül 1569 Brüksel, Brabant Düklüğü
Milliyeti: Flemen
Alanı: Resim, Baskı
Akımı: Rönesans
Meşhur eserleri:
  • Dulle Griet (c. 1562)
  • The Peasant Wedding (1568)
Etkilendikleri: Hieronymus Bosch
Pieter Brueghel ya da Brueghel (1525 - 9 Eylül 1569) peyzaj çalışmaları ve rençper betimlemeleriyle ünlü Hollandalı Rönesans ressamıdır. 1559'dan sonra soyadındaki "h" 'yi atmış ve eserlerini Bruegel şeklinde imzalamaya başlamıştır.

Yaşamı
Breda, Hollanda' da doğduğuna ilişkin kayıtlar mevcut olmasına karşın, Hollanda kenti Breda' da mı yoksa Latince' de Breda şeklinde anılan Belçika kenti Bree' de mi doğduğuna ilişkin bir çelişki vardır. Daha sonra kızı Mayken' le evleneceği Pieter Coecke van Aelst' in çırağıydı. Fransa ve İtalya' da bulunduktan sonra 1551'de ressam loncasına "usta" olarak kabul edileceği Antwerp' e geçti. Hemen ardından İtalya' ya bir seyahat gerçekleştiren Bruegel, yaklaşık on yıl sonra Brüksel' e kalıcı olarak yerleşmek üzere ayrılacağı Antwerp'e döndü. 9 Eylül 1569'da Brüksel' de öldü. Her ikisi de daha sonra ressam olan iki oğlu vardır. Ancak babaları öldüğünde çok küçük olduklarından ondan eğitim alamamışlardır.

Resimlerindeki İçerik
Sanatçının eserlerinde sıkça rastlanan tema savaslar, yıkımlar, perişan insanlar ve bu dönemlerdeki dayanışma çabalarıdır. "Ölümün zaferi"yle insanlığa ve olup bitene tepkisini koyarken, neredeyse hepimizin aynı çocuk oyunlarıyla büyüdüğümüzü anımsatan olgunluk dönemi resimlerinden "Çocuk oyunları" bizi ortak saflığa davet eder.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Eylül 2018       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Ölümün Zaferi!


Ad:  77fae848thetriumphofdeath.jpg
Gösterim: 274
Boyut:  178.5 KB
Ölümün Zaferi, Flaman ressam Pieter Bruegel tarafından çizilmiş bir tablodur. Yaklaşık 1562'de, ahşap üzerine yağlı boya ile çizilmiştir. 117 x 162 cm boyutlarındaki tablo Madrid Prado Müzesi'nde sergilenmektedir!

Benzer Konular

13 Ekim 2015 / ThinkerBeLL Bilim ww
1 Ocak 2007 / KisukE UraharA Sanat ww
14 Eylül 2015 / Safi Sanat ww
18 Kasım 2015 / _Yağmur_ Sanat ww
24 Ağustos 2015 / Safi Siyaset ww