Arama

Neil Armstrong

Güncelleme: 6 Aralık 2015 Gösterim: 15.092 Cevap: 7
MeLL - avatarı
MeLL
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #1
MeLL - avatarı
Ziyaretçi
Ay'a ilk ayak basan insan olan astronot Neil Armstrong ile "Apollo 11" adlı uzay aracı' nın personeli Aldrin' in, 20-27 santimetre boyutlarındaki 16 sayfalık not defterinde, aracın manevra yapmasına imkan sağlamak için kritik veri değerlerinin kayıtlarını tuttuklarını söyledi. Satürn-5 roketiyle uzaya gönderilen Apollo 11 aracı, üç günlük yolculuktan sonra, 20 Temmuz 1969'da, Ay Modülü Kartal'ı Ay'a indirmişti. Araç personelinden Michael Collins, Ay yörüngesinde kalırken, Armstrong ve Aldrin Ay'a ayak basan ilk insanlar olmuşlardı.

Sponsorlu Bağlantılar

Biyografi Konusu: Neil Armstrong nereli hayatı kimdir.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Neil Armstrong
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  471px-Neil_Armstrong_pose.jpg
Gösterim: 925
Boyut:  46.6 KB

Neil Alden Armstrong (d. 5 Ağustos 1930), ABD'li astronot ve Ay'a ilk ayak basan insandır.
Neil Armstrong, 5 Ağustos 1930'da Wapakoneta, Ohio'da dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğrenimi sırasında izcilik yapmıştır. 16 Temmuz 1969 tarihinde Apollo 11 ile yaptığı ay yolculuğunda aya ilk ayak basan insan unvanını kazanmıştır.
Ay'a ayak bastığında ilk söylediği tarihi cümle şudur:
That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind.
[Bir] insan için küçük, insanlık için büyük bir adım.

Bu cümlede "bir" (İngilizce: "a") kelimesi duyulmaz, Armstrong konuşurken unutmuş veya parazit nedeniyle silinmiş olabilir.
Armstrong, Ay üzerindeki yürüyüşünden döndüğünde, Ay Örümceği içinde
Ad:  589px-Neil_Armstrong.jpg
Gösterim: 867
Boyut:  44.1 KB

Kore üzerinde Deniz Kuvvetleri Pilotu olarak 78 saat uçuş yapan Armstrong, 1971 yılında NASA'dan ayrılarak Cincinnati Üniversitesi'nde çalışmaya başladı. 1979 yılına kadar uzay mühendisliği bölümünde profesör olarak çalışmıştır. 1985'ten 1986'ya kadar Uluslararası Uzay Komisyonu'nda hizmet vermiştir. 1986 yılında Challenger kazasının araştırma komisyonuna başkan yardımcısı olarak atanmıştır.
Armstrong evli ve iki çocuk babasıdır. Şu anda Ohio'da yaşamakta ve hastalığıyla mücadele etmektedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Mayıs 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Neil Armstrong

(1930 Ohio)
Amerikalı astronot ve Ay'a ilk ayak basan insan.

1949-1952 yılları arasında, ABD deniz kuvvetlerinde pilotluk yaptı, Kore Savaşı'na katıldı. 15 Temmuz 1969 günü Cape Kennedy uzay üssünden Satürn - 5 roketiyle fırlatılan Apollo-II uzay aracında Collins ve Aldrin'le birlikte Ay'a gitmek üzere uzay yolculuğuna çıktı. 21 Temmuz 1969'da Ay yüzeyine ayak bastı.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
26 Ağustos 2012       Mesaj #4
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Neil Armstrong öldü

Ay'a ayak basan ilk insan olan tarihe geçen ABD'li astronot ve bilim insanı Armstrong yaşamını yitirdi.
Ay'a ilk ayak basan insan olarak tarihe geçen ABD'li astronot ve bilim insanı Neil Armstrong, 82 yaşında yaşamını yitirdi.
Armstrong'un ailesi tarafından yapılan açıklamada ağustos ayı başında kalp ameliyatı geçiren astronotun bazı komplikasyonlar nedeniyle öldüğü belirtildi.
Armstrong, Ay'a 20 Temmuz 1969'da giden Apollo 11 uzay aracı ekibinin komutanıydı.
Ay'a ilk ayak basışı sırasında Dünya'dan kendisini dinleyenlere telsizden söylediği ''Benim için küçük, insanlık için dev bir adım'' sözleriyle hatırlanan Armstrong, bu sözlerin ardından diğer bir astronot olan Edvin 'Buzz' Aldrin ile Ay yüzeyinde üç saat dolaşmıştı.



Armstrong'un aya ilk atak basışını dünya çapında yarım milyon kişi TV ekranlarından izlemişti.
Apollo 11 Armstrong'un son görevi oldu.
1971 yılında uzay mühendisliğiyle eğitimi vermek için NASA'dan ayrıldı.
Eşi Carol ile 1999'da evlenen ve Cincinnati kentininin India Hill banliyösünde yaşayan Armstrong, son yıllarda genellikle gözlerden uzak bir hayat sürüyordu.
spacer
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 5 Aralık 2015 19:13
Sen sadece aynasin...
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Eylül 2012       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Neil Armstrong’un Eldivenleri ve Kaskı Sergileniyor

Neil Armstrong 20 Temmuz 1969 tarihinde Ay’ın yüzeyine atlarken, merdivenleri bu eldivenlerle kavramıştı. Armstrong yolunu hissedebilsin diye parmak uçları mavi silikon kauçuktan yapıldı, bu eldivenler deneyler yaptı, aletlere ve Ay’ın tozuna dokundu. Onlar, Ay‘da yürürken kullanılan ilk eldivenlerdi. On yıldan uzun süredir koruma altındaydılar. Ama şimdi -en azından önümüzdeki iki hafta boyunca- ,Washington’daki Smithsonian Annex hava alanında özel bir kabinde tutuluyorlar. Uluslararası Hava ve Uzay Müzesi Steven F. Udvar-Hazy Merkezi, onları 25 Ağustos’ta 82 yaşında ölen Armstrong anısına halka sunuyor.

Ayrıca Neil Armstrong’un Ay’ın yüzeyini milyonlarca şuuru tutulmuş izleyiciye, canlı yayında anlatmak için kullandığı kaskını da görebilirsiniz.(Altın kaplamalı güneşlik, zarar görmesine karşın duyulan endişeden dolayı indirilmedi; ama kaskın içinde.)

Armstrong: “Evet, yüzeyi ince ve tozlu. Kolaylıkla ayak parmağımla kaldırabilirim. İnce tabakalar halinde, tozlaştırılmış kömür gibi, botlarımın tabanında ve yanlarında ayrılıyor. Hemen hemen 2,5 cm iz bıraktım, ama botlarımın izini ve kumsu parçacıklarda kalan izleri görebiliyorum.”

Muhtemelen bu eserleri yakalamak için son şans, en azından 2017’den önce. Armstrong’un uzay giysisi, zarardan korunmak için 2001’den beri sıcaklığı ve nemi kontrol edilebilen bir tesiste tutuluyordu. Müzenin eserleri yeniden sergilemek adına temkinli planları var; eserlerin Washington merkezindeki ana müze binasında, Apollo galerisinin yenilenmesinin ardından sergilenmesi düşünülüyor. Armstrong’un mürettebat arkadaşı Buzz Aldrin’in uzay giysisi de şuan orda bulunuyor.

Kaynak : Unıverse Today (06 Eylül 2012)
Son düzenleyen nötrino; 25 Eylül 2014 14:39
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Ocak 2013       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
'Ay'daki İlk Sözler' Doğaçlama Olmayabilir

Ay'a ilk ayak basan astronot Neil Armstrong'un ilk adımı attığında söylediği unutulmaz sözün doğaçlama olmayabileceği iddia edildi.Armstrong'un kardeşi Dean Armstrong, BBC 2 televizyonunda yayımlanan "Neil Armstrong - Ay'daki ilk adam" adlı belgeselde, Neil Armstrong'un, ''Benim için küçük, insanlık için dev bir adım" sözünü, Apollo astronotları Edvin Buzz Aldrin ve Michael Collins ile Temmuz 1969'da Ay'a gitmeden önce yazdığını belirtti.Dean Armstrong, Ay'a gitmeden kısa süre önce bir gece ağabeyinin bu sözlerin yazılı olduğu bir kağıt uzattığını ifade etti.CollectSpace.com sitesinin sahibi Robert Pearlman ise Dean Armstrong'un bu açıklamayı yapma zamanının tuhaf olduğunu vurguladı.

Pearlman, yaptığı açıklamada, ''Neden ağabeyi ölene kadar bekledi. 2002'de Neil'in biyografisi için mülakat yapıldı, Neil ailesine ve arkadaşlarına her şeyi açık açık konuşmaları izni vermesine rağmen neden bu hikayeden hiç bahsetmedi'' dedi.''Ay'da bir adam'' adlı kitabın yazarı Andrew Chaikin de Neil Armstrong'a birçok kez bu sözün doğaçlama olup olmadığının sorulduğunu ve Armstrong'un ''evet doğaçlama'' yanıtını verdiğini belirtti.Neil Armstrong, geçen yıl Ağustos'ta, 82 yaşında hayata veda etmişti.

Kaynak : AA (05 Ocak 2013,14:18)
Son düzenleyen nötrino; 25 Eylül 2014 14:39
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Eylül 2014       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Neil Alden Armstrong, (d5 Ağustos 1930) Amerikalı test pilotu ve ilk Ay astronotu Ay'a ilk ayak basan insan. 32 yıl önce, iki Amerikalı astronot, Neil Armstrong ve Edwin Buzz Aldrin, Kartal adlı Apollo Ay Modülü’nü, Sukünet Denizi’ne indirdiler ve altı saat sonra da modülden çıkarak Ay’a ayak bastılar. Neil Armstrong, Ay’a ilk ayak basan insan olarak tarihe geçmiş sözlerini orada etti, İnsan için küçük ama insanlık için büyük bir adım. Armstrong ve Aldrin, Ay’da yürürken, ekibin üçüncü astronotu Michael Collins, Columbia adlı ana gemide Ay’n yörüngesi etrafında turluyordu. Bu yolculuğa o da katılmış, ama Ay’a ayak basmak ona nasip olamamıştı.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
6 Aralık 2015       Mesaj #8
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ARMSTRONG (Neil), Amerikalı astronot (Wapakoneta, Ohlo, 1930). Uçak mühendisliği öğreniminden sonra deniz kuvvetlerinde pilot oldu (1949-1952) ve Kore savaşı’na katıldı. 1955’te National Advisory Committee for Aeronautics'e (NACA) girdi —1958'de bu kuruluşun yerini NASA aldı— ve X-15 füze-uçağıyla 60 km yükseltide, özellikle saatte 6 000 km'yi aşan bir hızla uçarak dünyanın en iyi deneme pilotlarından biri oldu. 1962’de astronot kadrosuna seçildi; 1966’da, Gemini 8 uçuşuna komutan olarak katıldı ve bu uçuşta iki uzay aracının kenetlenmesi ilk kez gerçekleştirildi. Apollo 11 uzay gemisiyle yaptığı ikinci uzay uçuşunda Ay'a ulaştı ve 21 temmuz 1969'da Ay’a ayak basan ilk insan oldu. 1970’te, NASA’nın havacılık etkinliklerinin sorumluluğunu üstlendi; ama ertesi yıl Cincinnati üniversite- si’nde mühendislik profesörü olmak için bu örgütten ayrıldı.

MsXLabs.org & Büyük L.
🌘 🚀

Benzer Konular

6 Kasım 2012 / KisukE UraharA Spor ww
5 Aralık 2015 / KisukE UraharA Müzik ww
8 Aralık 2015 / Jumong Bilim ww
17 Ağustos 2015 / _AERYU_ Taslak Konular
3 Aralık 2015 / Jumong Edebiyat ww