Arama

Maria Sibylla Merian

Güncelleme: 8 Aralık 2015 Gösterim: 2.618 Cevap: 2
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
2 Nisan 2013       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Maria Sibylla Merian
MsxLabs.org2 Nisan 1647 – 13 Ocak 1717 tarihleri arasında yaşamını sürdürmüş olan Maria Sibylla Merian, bitki ve böcekleri ayrıntılı bir biçimde gözlemleyerek resimler çizmiş bir doğa bilimci ve bilimsel illüstratördür.
Sponsorlu Bağlantılar

Almanya’nın Frankfurt kentinde hayata gözlerini açan Maria Sibylla Merian, botanik ressam olarak görev yapmıştır. 1675,1677 ve 1680 yıllarında bitki gravürlerinden meydana gelen üç koleksiyon yayınlamıştır. Böceklerle yaptığı çalışmaların akabinde kendine sakladığı örnekleri incelemiş ve böceklerin yumurta, larva, pupa ve yetişkinlik dönemlerini bir diğer deyişle metamorfozlarını gösteren çizimler yapmıştır. Maria Sibylla Merian, 186 böcek türünün hayat döngüsünü tanımlamıştır. Bu tanımların entomoloji yani böcek bilimine katkısı oldukça fazladır.

Maria Sibylla Merian’in ortaya koyduğu eseri Der Raupen wunderbare Verwandlung und sonderbare Blumennahrung – Tırtılın İnanılmaz Dönüşümü ve Garip Besin Bitkileri yüksek sosyetenin hoşuna gitse de ana dil olarak yalnızca Latinceyi benimseyen bilim çevrelerince pek rağbet edilmemiştir. Merian, incelediği böceklerin yaşam döngülerini de ayrıntılı bir biçimde incelemiştir. Tırtılın nasıl kelebeğe dönüştüğünü ve dönüşümü sırasında yediği farklı besinleri kaydetmiştir. Maria Sibylla Merian’in vefatından çok kısa süre sonra eserleri Amsterdam’da Büyük Petro tarafından görülmüş ve büyük bölümü St. Petersburg’da bulunan akademik koleksiyonlara dahil edilmiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2015 21:46
Biyografi Konusu: Maria Sibylla Merian nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
2 Nisan 2013       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
2 Nisan 1647 - 13 Ocak 1717 tarihleri arasında yaşamış olan Maria Sibylla Merian, bitki ve böcekleri detaylı bir şekilde inceleyerek resimler yapmış bir doğa bilimci ve bilimsel illüstratördür.

Sponsorlu Bağlantılar


Almanya'nın Frankfurt şehrinde dünyaya gelen Maria Sibylla Merian, botanik ressam olarak çalışmıştır. 1675,1677 ve 1680 yıllarında bitki gravürlerinden oluşan üç koleksiyon yayınlamıştır. Böceklerle yaptığı çalışmalardan sonra kendine sakladığı örnekleri incelemiş ve böceklerin yumurta, larva, pupa ve yetişkinlik evrelerini yani metamorfozlarını gösteren çizimler yapmıştır. Merian, 186 böcek türünün yaşam döngüsünü tanımlamıştır. Bu tanımların entomoloji yani böcek bilimine katkısı büyüktür.

Maria Sibylla Merian'in eseri Der Raupen wunderbare Verwandlung und sonderbare Blumennahrung - Tırtılın İnanılmaz Dönüşümü ve Garip Besin Btkileri yüksek sosyete tarafından beğenilse de ana dil olarak sadece Latinceyi benimseyen bilim çevrelerince pek kabul görmemiştir.

Merian, gözlemlediği böceklerin yaşam döngülerini de detaylı bir şekilde incelemiştir. Tırtılın kelebeğe nasıl dönüştüğünü ve dönüşümü esnasında yediği farklı besinleri kayıt altına almıştır.

Merian'in bitki, kurbağa, yılan, örümcek ve iguana gibi tropik hayvan çizimleri bugün dünyanın dört bir tarafındaki amatörler tarafından toplanmaktadır.

Almancası Vogelspinne olan kuş örümceğinin Maria Sibylla Merian tarafından tanımlandığı kabul edilmektedir. Surinam'da çizimler yaptığı esnada büyük bir örümceğin bir kuşu yakaladığını gören Merian bunu gravürlerine ekler. Aynı gravürde ve devamındaki metinde Merian, asker ve yaprak yiyen karıncaları da tanımlamıştır.

Merian'in ölümünden çok kısa süre sonra eserleri Amsterdam'da Büyük Petro tarafından görülmüş ve büyük bölümü St. Petersburg'da bulunan akademik koleksiyonlara eklenmiştir.

milliyet.com.tr/



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 8 Aralık 2015 21:46
🌘 🚀
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Aralık 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Maria Sibylla Merian

Ad:  Maria Sibylla Merian.jpg
Gösterim: 692
Boyut:  37.9 KB

Ad:  Maria Sibylla Merianr.jpg
Gösterim: 316
Boyut:  40.1 KB

Benzer Konular

2 Aralık 2013 / _KleopatrA_ Müzik ww
12 Şubat 2011 / Daisy-BT Müzik ww
18 Şubat 2012 / BrookLyn Mitoloji
19 Mart 2010 / _KleopatrA_ Spor ww
1 Kasım 2015 / Safi X-Sözlük