Arama

Kenneth Joseph Arrow

Güncelleme: 21 Mart 2017 Gösterim: 2.270 Cevap: 2
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
16 Haziran 2016       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Kenneth_Arrow,_Stanford_University.jpg
Gösterim: 2730
Boyut:  32.0 KB

ARROW

(Kenneth Joseph), Amerikalı iktisatçı (New York 1921). Harvard üniversitesi'nde profesörlük yaptı. Kolektif tercihlerin incelenmesi ve kolektif refah kuramı konularında uzmandır. 1972 Nobel iktisat ödülünü İngiliz sir John R. Hicks ile paylaştı. Başlıca yapıtları: Social Choices and individual va/ues(1951) [bu yapıtında, bazı demokratik gerekleri karşılayacak anayasal usullerin var olamayacağını gösterir); Essays in the Theory of Risk-bearing (1972); The Limits ol Organization (1973).

Sponsorlu Bağlantılar
Neoklasik ekonominin temelini oluşturan pek çok kuramda Arrow'un izlerini bulmak mümkündür. Bugün genel denge teorisinin üzerine oturduğu şablon Arrow-Debreu dengesi olarak adlandırılmaktadır. Arrow'un imkânsızlık teoremi, Arrow-Pratt katsayısı gibi önemli kavramlar yine onun ve arkadaşlarının ellerinde meydana getirilmiştir.

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Kenneth Joseph Arrow nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
16 Haziran 2016       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ABD’li iktisatçı. “Refah ekonomisi” konusunda önemli çalışmalar yap­mıştır. New York’ta doğdu. 1940’ta, New York’taki City College’in Sosyal Bilimler Fakültesi’nde mate­matik dalında lisans eğitimini tamamladıktan sonra, 194l’de Columbia Üniversitesi Matematik Bölümü’nden lisansüstü diploması aldı. 1942-1946 arasın­da Amerikan Hava Kuvvetleri’nde hava subayı olarak görev yaptı. 1947-1949 arasında iktisadi araştırmalar yapan Cowles Komisyonu’nda araştırmacı olarak çalıştı. 1948’den sonra birer yıl süreyle önce Chicago Üniversitesi’nde, sonra da Stanford Üniversitesi’nde iktisat ve istatistik asistanlığı yaptı. 195l’de Columbia Üniversitesi iktisat Bölümü’nden doktorasını aldık­tan sonra, Stanford Üniversitesi’ne öğretim üyesi oldu. 1953’te profesörlüğe yükseldi ve 1953-1956 arasında iktisat bölümü başkanlığını yürüttü. 1962’de ABD Hükümeti iktisadi Danışma Konseyi’nde görev yaptı. 1968-1974 arasında Harvard Üniversitesi’nde ders verdi, daha sonra Stanford Üniversitesi’ne dön­dü. Çalışmalarını Stanford Üniversitesi’nde sürdür­mektedir. 1972’de John Hicks’le birlikte iktisat dalında Nobel Ödülü’nü alan Arrow’un, yayımlanmış on iki kitabı ve yüz ellinin üzerinde makalesi vardır. Daha çok “refah ekonomisi” konusundaki çalışmalarıyla tanınmaktadır. 195l’de yayımlanan Social Choice and Individual Values (“Toplumsal Seçenek ve Bireysel Değerler”) adlı kitabında kişisel tercihlerle doğrusal ilişkili bir sosyal refah fonksiyonu çizmenin olanak­sızlığını matematiksel olarak kanıtlamıştır. Genel denge çözümlemesi için gerekli matematiksel koşullar konusunda çalışmalar yapmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar
New York’ta doğan Kenneth Arrow, toplu seçmeler konusunda uzmanlaştı ve Social choices and individual Values (Toplumsal Seçmeler ve Bireysel Değerleri) [1951] adlı yapıtında bir yandan görüşlerini açıklarken, bir yandan da «olanaklar teoremi»ni ortaya attı; Ulaşılabilecek en elverişli toplumsal durum tepedeninme biçimde getirilme-misşe, bireysel seçmelerden yola çıkılarak toplu bir rahatlığa varma olanağı yoktur.

Derlemedir...

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
🌘 🚀
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Mart 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Arrow, Kenneth Joseph


(23 Ağustos 1921 / 21 Şubat 2017)
ABD'li İktisatçı.Özgün bir düşünür olarak kabul edilen Arrow, kusursuz bir demokratik seçim yapma sisteminin ilke olarak olanaksızlığını ileri süren Olanaksızlık Kuramı'nı geliştirdi. Kaliforniya'da iken Berkeley Üniversitesi'nden Gerard Debreu ile çalıştı ve birlikte 'Arrow-Debreu Teoremi' olarak anılan bilimsel çalışmayı oluşturdular. 1972 yılında ekonomi kuramına (Genel Denge Teorisi, Refah Teorisi) katkıları nedeniyle verilen Nobel Ekonomi Ödülü'nü Sir John R. Hicks'le paylaştı.

Kaynak: Grolıer Internatıonal Amerıcana

Benzer Konular

30 Kasım 2012 / berkceyhan Soru-Cevap
23 Kasım 2015 / Jumong Sanat ww
4 Ağustos 2009 / ThinkerBeLL Sanat ww