Arama

Nükleobazlar (Nükleotit Bazları)

Güncelleme: 13 Haziran 2016 Gösterim: 13.401 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ocak 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Nükleobazlar


(veya nükleotit bazları)
Sponsorlu Bağlantılar
RNA ve DNA'nın yapısını oluşturan nükletid içinde bulunan azot içeren baz. RNA ve DNA yapısında Adenin, Guanin, Sitozin, Timin ve Urasil nükleobaz'ları bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla A, G, C, T ve U olarak kısaltılır. Genetikte bunlara genelde baz olarak değinilir.
Ad:  baz1.JPG
Gösterim: 2537
Boyut:  22.3 KB
DNA ve RNA’lar oluşturan nükleotidler, aromatik heterosiklik bileşikler olan pürin ve pirimidinlerin birer türevidirler. Konsantrasyon bakımından hücrede daha yoğun bulunmasından dolayı birçok kitapta bunlar nükleobaz olarak da adlandırılmaktadır.

Pürin ve pirimidinler planar konfigürasyonda bulunan moleküllerdir. Azot içeren bu heterosiklik moleküllerin numaralandırılması oldukça önemli olup pürinlerde saat yönünün tersi ve pirimidinlerde saat yönüne doğru yapılır. Pürin ve pirimidin bazları hidrofobik ve nötral pH’da suda çözünemeyen bir karaktere sahiptirler. Alkali pH’da pürin ve pirimidinler yüklü hale geçmekte ve sudaki çözünürlüğü artmaktadır. Hidrofobik karakterlerinden dolayı bunların düzlemsel yapılarının üst üste yığılması (para yığını gibi) van der Waals ve dipol-dipol etkileşimleri sonucu meydan gelir. Baz yığılmaları ile ortaya çıkan etkileşimler su ile teması azaltmaktadır ve bu nükleik asitlerin 3- boyutlu yapısının stabilizasyonunda oldukça önemlidir Sahip oldukları heterosiklik yapılarından dolayı pürin ve pirimidin bazları 260 nm’deki ışığı absorblama özelliği de gösterirler.

Bir DNA dizisi RNA'ya kopyalandığında timinin yerine urasil alır. Bu iki baz birbirine çok benzer, timinin 5' konumundaki metil grubu urasilde eksiktir. Adenin ve guanin, pürin olarak adlandırılan çift halkalı bazlar sınıfına aittirler, sitozin, timin ve urasil ise pirimidin olarak adlandırılan tel halkalı bazlar sınıfına aittir. DNA ve RNA dizilerinde pürinler R, pirimidinler Y harfi ile gösterilebilir.
Bir riboz veya deoksiriboz şekerinin 1' karbonuna bağlı bir baz nükleozit olarak adlandırılır. Bir nükleozitin 5' karbonuna bir veya daha fazla fosfat grubu bağlanmış hali nükleotit olarak adlandırılır.
Adenin ( A), guanin ( G), sitozin ( C), timin ve urasil ( U) bazlarını taşıyan nükleozitler, sırası ile, adenozin, guanozin, sitidin, timidin ve uridin olarak adlandırılır.

DNA ve RNA sentezlendikten sonra yukarıda sayılan bazların bazıları, belli enzimlerin etkisiyle kimyasal değişime uğrayabilirler. DNA'da bulunan tek değişik baz, 5-metilsitozin (m5C)'dir. RNA'da pekçok değişim görmüş baz vardır, bu bazların ait oldukları nükleozitler ların arasında psödouridin (Ψ), dihidrouridin , inosin , ribotimidin (rT) ve 7-metilguanozin (m7G) sayılabilir.
Hipoksantin ve ksantin, mutagen etkisiyle meydana gelen pekçok bazdan ikidisir, her ikisi de deaminasyon (bir amin grubunun hidroksil grubu ile değişmesi) ürünleridir. Hipoksantin adeninden, ksantin ise guaninden meydana gelir. Benzer şekilde, sitozinin deaminasyonundan urasil oluşur.
Son düzenleyen Safi; 13 Haziran 2016 03:14
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
4 Mayıs 2009       Mesaj #2
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
DNA’nın yapı taşları
DNA’nın en küçük yapı birimine nükleotit denir.
Sponsorlu Bağlantılar
Nükleotitler DNA`nın temel yapı birimleridir. Bir nükleotidin yapısında aşağıdaki gibi fosfat, seker ve organik baz bulunur.
50362d1465479120 dna deoksiribo nukleik asit dna1
Organik bazlar adenin (A), timin (T), sitozin (C) ve guanin (G)`dir. Nükleotidler hangi organik bazı içeriyorlarsa o bazın ismiyle adlandırılırlar.
50363d1465479311 dna deoksiribo nukleik asit dna2
a) Azotlu organik baz: Halka sayısına göre ikiye ayrılır:
Pürinler: İki halkalı bir yapıya sahiptir. Adenin ( A ), Guanin ( G ).
Primidinler: Tek halkalı bir yapıya sahiptir. Sitozin ( C ), Timin ( T ), Urasil ( U ).
b) Beş karbonlu şeker: Nükleik asitlerde riboz (C5H10O5) ve deoksiriboz (C5H10O4) olmak üzere iki çeşit şeker bulunur.
c) Fosforik asit (H3PO4): Fosforik asit diğer bir moleküle bağlanırken OH- gruplarından birini kaybeder ve fosfat grubu adını alır.

DEVAMI DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)
Son düzenleyen Safi; 13 Haziran 2016 00:12 Sebep: Sayfa Düzeni
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Haziran 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

DNA Bazları Hakkında Genel Bilgi


Nükleik asitler 5 majör heterosiklik bazdan meydana gelirler. Buradaki majör ve minör kavramları bazların fizyolojik önemlerine göre değil hücre içerisindeki kullanışlarına bağlıdır. RNA ve DNA polinükleotidleri için kullanılan majör heterosiklik bazlar pürinlerinden adenin ve guanin, pirimidinlerden ise sitozin, timin, urasil’dir.
Prokaryot ve ökaryotlarda bir de minör bazlar bulunur. 5-metilsitozin hem bakteriyel hem de insan DNA’sında bulunur. Bakteriyofaj DNA’sında yer alan hidroksimetilsitozin aynı zamanda bazı bakteri ve virüslerde bulunmaktadır.
Ad:  baz2.JPG
Gösterim: 6917
Boyut:  22.8 KB

Nükleobazların Biyolojik Önemi


Pürin ve pirimidin bazları antitümör ajanlarıdır. Özellikle pürin ve pirimidin anologları kullanılmaktadır. Kimyasal olarak sentezlenen pürin ve pirimidin anologları, klinik ve tıbbi araştırmalarda oldukça önemlidir. Heterosiklik halkada veya şeker kısmında değişiklik yapılıp canlılara uygulandığında hücrenin spesifik bir yerine yerleşmesi halinde toksik etki göstermektedir. Böyle bir etki iki şekilde ortaya çıkar:
1) Özellikle nükleik asit sentezinde yer alan spesifik enzimlerin sentetik pürin veya pirimidin analogları tarafından inhibisyonu veya,
2) Sentetik pürin veya pirimidin analoglarının, metobolitlerin nükleik asitlerinin içine yerleşmesi ve burada baz çiftini bozarak genetik bilgi aktarımını etkilemesi.Bu tür analoglar özellikle onkologların ilgilerini çekmektedir. Bunlar içerisinde 5- floro veya 5-iyodo bileşiklerin urasil veya deoksiüridin türevleri, timin veya timidin anologları olarak çalışırlar.
Pürin anologlarından 4-hidroksipirazolopirimidin (allopurinol) gut tedavisinde kullanılmakta olup pürin biyosentezini ve ksantin oksidaz aktivitesini inhibe eder. Azotiyoprin, 6-merkaptopürine katabolize olmakta ve immünolojik rejeksiyonu baskılaması için organ transplantasyonlarında kullanılmaktadır. Bir başka pürin analoğu olan teofilinin anti-kanser etkinliğinde değişik mekanizmaların rol alması mümkündür. Teofilin kanser tedavisi dışında astım bronşit kronik akciğer hastalıkları ve kalp yetmezliği tedavisinde tıpta önemli bir yere sahiptir.

Ad:  adenin.JPG
Gösterim: 889
Boyut:  14.4 KB

ADENİN


Nükleik asitlerin bileşimine giren Ad:  a.JPG
Gösterim: 648
Boyut:  8.2 KB formülünde pürin baz. Adenin canlı hücrenin temel bileşenidir; biyokimyasal rolleri çok önemli olan adenozinin ve dezoksıadenozinin oluşumunda görev alır. Nükleik Asit ve benzeri biyolojik önemi olan bir çok Maddede bağlanmış olarak bulunur.1897'de Alman kimyacı Emil Fischer tarafından sentez yoluyla üretildi. Biyokimyasal rolleri çok önemli olan adenozinin ve deoksiadenozinin oluşumunda görev alır. Adenin bileşikleri arasında öldürücü Kansızlığa karşı etkili olan B12 vitamini , adenozin trifosfat ve başka koenzimler vardır. Adenin, toplam iki tane olan pürin bazlarından biridir. DNA ve RNA nükleik asitlerinin nükleotidlerinde bulunur. Adenin, DNA’da timine, RNA’da ise urasile Hidrojen bağlarıyla bağlanarak içinde bulunduğu nükleik asidin yapısını sabitleştirir. Adenin, riboz’a bağlandığında bir nükleosit olan adenozin’i, deoksiriboz’a bağlandığında deoksiadenozin’i oluşturur. Adenozine üç fosfat grubu bağlanınca adenozin trifosfat (ATP) oluşur. ATP, hücre metabolizmasında tepkimeler arasında enerji taşınmasını sağlayan temel yöntemlerden biri olarak kullanılır. Geçmişte adenin, literatürde bazen vitamin B4 olarak adlandırılmaktaydı, ancak artık gerçek bir vitamin olarak düşünülmemektedir.

Ad:  timin.JPG
Gösterim: 839
Boyut:  11.3 KB

TİMİN


Formülü Ad:  t.JPG
Gösterim: 644
Boyut:  8.4 KBolan pirimidinsel baz; ( 2-oksi-4-oksi-5-metilpirimidin, 2,4-dioksi-5-metilpirimidin, 5-metilurasil), DNA'daki nükleik asitlerin bazlarından birisidir. Adenin ile bir baz çifti oluşturabilir. Adenin ile aralarında 2 adet zayıf Hidrojen bağı bulunur.
Timin, deoksiriboz ile birleşince bir nükleosit olan timidin'i oluşturur. Timidin, bir, iki ya da üç fosforik asit grubuyla birleşerek sırasıyla TMP, TDP ve TTP'yi (timidin monofosfat, timidin difosfat ve timidin trifosfat) oluşturur. RNA'da timin yerine urasil bulunur.
Timin, dezoksiribonükleik asidin (DNA) yapısında bulunan pirimidin grubundan organik bileşik. Nükleik asitlerin içerdiği öbür azotlu bileşikler gibi timin, dezoksiriboz türü bir şeker molekülüne bağlanarak timidin adlı nükleoziti oluşturur. Buna ek olarak, timidinin fosfat esteri olan timidinik asit adlı nükleotitin bileşiminde de bulunur. Bu bileşiklerin tümü seçici hidroliz teknikleri kullanılarak DNA’dan elde edilebilir.

Ad:  guanin.JPG
Gösterim: 1000
Boyut:  13.3 KB

GUANİN


Org. kim. ve Biyokim. Formülü Ad:  g.JPG
Gösterim: 658
Boyut:  8.2 KB (2-amino-6-oksipürin) olan dört asıl azotlu bazlardan biridir; purinin bir türevi olan bu bileşik, adını aldığı guanoda bulundu. Guanin, ribo- ve dezoksiribo- nükleik asitlerin (DNA, RNA) bileşiminde bulunur; ikili DNA sarmalında sitozinin karşısında yer alır. Bir pürin çeşidi olan guanin, Watson-Crick baz eşleşmesinde sitozin ile hidrojen bağı kurar. Bu nükleoside guanozin denir. En etkin biyolojik biçimi, trifosfat nükleozittir (G.T.P). Guanin özellikle örümceğimsilerde görülen azotlu bir dışkıdır, ûte ki türlerde, özellikle balık ve sürüngenlerde, altderide beyazımsı kristaller halinde birikerek ışık kırınımı ya da girişimle "fiziksel renklenmelere" yol açar.
Guanin ayrıca bazı balıkların pullarında, memelilerin karaciğer ve pankreasında ve kuş pisliğinde bulunan beyaz, şekilsiz bir maddenin de ismidir. İspanyolcada guano adı verilen deniz kuşu pisliklerinden ilk defa saflaştırıldığından dolayı bu bileşiğe guanin adı verilmiştir.

Ad:  sitozin.JPG
Gösterim: 619
Boyut:  10.6 KB

SİTOZİN (CİTOZİN)


Org. kim. ve Biyokim. Sitozin (C), pirimidinden türeyen ve nükleik asitlerin temel bileşenini oluşturan bazik bileşik. (Guaninin tamamlayıcısıdır.) Kimyasal formülü Ad:  s.JPG
Gösterim: 531
Boyut:  8.3 KB. Bir heterosiklik aromatik halka ve iki substituentten (4. pozisyona bağlanmış bir amin ve 2. pozisyona bağlanmış keton) oluşan bir pirimidin türevidir. Sitozin'in nükleosidi sitidin'dir ve Watson-Crick baz eşleşmesine göre guanin ile 3 hidrojen bağı ile bağlanmış baz çifti kurar. Sitozin Albrecht Kossel tarafından 1894 yılında, buzağının timüs dokusundan hidrolize edilerek keşfedilmiştir. 1903 yılında yapısı bulunmuş ve aynı yıl içinde laboratuvarda sentezlenmiştir. Sitozin son zamanlarda kuantum ölçümlerinde kullanım bulmuştur. Molekülün kuantum mekanik özelliklerinden yararlanılarak ilk kez bilginin kullanılması, 1 Ağustos 1998'de, Oxford Üniversitesinden araştırmacılar, David Deutsch'ın algoritmasını, 2 qubit'lik NMRQC (Nükleer Manyetik Rezonans Kuantum Bilgisayarı)'nda sitozin molekülüne dayanarak uyguladığında başarılmıştır. Sitozin DNA, RNA ya da bir nükleotidin parçası olarak bulunabilir. Sitidin Trifosfat (CTP) olarak bazı enzimlerin kofaktörü olabilir ve Adenozin Difosfat (ADP) molekülüne bir fosfat aktararak Adenozin Trifosfat (ATP)'ye dönüşmesini sağlayabilir.

Ad:  urasil.JPG
Gösterim: 640
Boyut:  9.9 KB

URASİL


Kimyasal formülü Ad:  u.JPG
Gösterim: 530
Boyut:  8.1 KB. Canlıların kalıtsal özelliklerini belirleyen kimyasal yapılara gen denir. Hücrelerde bulunan genler DNA ya da RNA üzerinde dizilidir. DNA ve RNAyı oluşturan 5 temel organik baz vardır. Urasil bu bazlardan biridir; ancak yalnızca RNAda bulunur. 1901 yılında izole edilen urasil renksiz, kristal yapıda bir baz molekülüdür.
Urasilda tautomeri vardır. Tautomeri, birbirine dönüşebilen bileşiklerin dengede bulunmasına verilen addır. Bileşiklere tautomer denir.
Ad:  urasil tautomeri.JPG
Gösterim: 695
Boyut:  14.7 KB
DNA'da urasil yerine timin kullanılır. Timin gibi, urasil de adenin ile iki hidrojen bağı kullanarak bir baz çifti oluşturabilir. Urasil ile timin arasındaki fark, urasilde timindeki metil grubunun olmamasıdır. Urasil, timinle karşılaştırılırsa, sitozin'e daha kolay bozunur.
Urasil 2-oksi-4-oksi pirimidin olarak da bilinir.
-Derlemedir-
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 15 Haziran 2016 02:53
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

30 Aralık 2015 / Misafir Soru-Cevap
12 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
1 Ekim 2017 / sorucucocuk Cevaplanmış
12 Haziran 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış