Arama

Androjen Hormonu

Güncelleme: 16 Haziran 2011 Gösterim: 5.892 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Mayıs 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

androjen
Sponsorlu Bağlantılar
İsim

İngilizce; androgen

Vücudun gelişimi, kılların çıkışı, sesin kalınlaşması gibi erkeğe erkeklik özellikleri kazandıran, testislerden veya adrenal korteksten salgılanan hormonlar veya bunların benzeri bazı sentetik madde. Bazen testosteronla eş anlamda kullanılır.


Erkeklerde testis denen organların salgıladığı erkeklik hormonlarına verilen ad.

İskelet kemiklerinin büyümesi, ergenlik çağından itibaren başlayan birtakım değişmeler, yani sakal, bıyık çıkması, üreme organlarında büyüme, kıllanma, ses kalınlaşması, "testosteron" denen androjenin etkisiyle oluşur. Bu bakımdan androjen, erkekte ikinci derecede cinsî karakterleri düzenler. Androjenler, kadınlarda ameliyat edilmeyen meme kanserlerinde kullanılır. Çok yüksek miktarda verildiğinde kılların artması gibi erkekleşme belirtilerine yol açar.


TDK
MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
16 Haziran 2011       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Androjen, her iki cinste de bulunan ve çoğunluğu böbrek üstü bezinin kabuk kısmınca salgılanan erkeklik hormonu maddesine denir.
Doğal cinsellik hormonu olan testosteron, karbon 17 atomuna bağlı bir hidroksil köküyle belirgindir.Bu madde, çok etkin androjenlerin sentez yoluyla yapımına başlangıç oldu.Sonra ağız yoluyla alındıklarında bile etki gösteren androjenler yapıldı (metiltestoteron)
Yumurtalıklar da tıpkı erbezleri gibi testosteron yapıcı organlardır.Ama, kadında başlıca testosteron kaynağı, böbreksütü bezi kökenli delta-4-androstenedioldur.
Annenin gebelik sırasında ürettiği ya da aldığı aşırı miktarda androjen ( genellikle sentez projestatif stroit hormonlar ), dişi bir dölütün ( XX karyotipte ) dış cinsel organlarının gelişmesini erkekleştirebilir.Ergenlikten başlayarak, testosteron boyca büyümeyi, eklem kıkırdaklarının kaynaşmasını ve cinsel olgunlaşmayı etkiler.Erişkinde testosteron libidoyu sürdürür ve normal bir sperma yapımı için gereklidir.Erişkin erkekte testosteron salgısı günde 4-8 mg dolayındadır.Metobolizmaya karışan testosteronun yarısı karaciğerde parçalanarak etkisiz metabolitlere çevrilir. ( 17-ketosteroidler ); öbür yarısı hedef organlarca, yani alıcılarca ( bu hormonun seçmeli olarak etkilediği hücreler, dokular ve organlar ) kullanılır.Testosteron orada 5-alfa-indirgemesine uğrar ve birçok dokuda birden etki gösterebilen dihidrotestosterona dönüşür.Erkeklerde kan dolaşında en fazla bulunan ve bu gruba giren en önemli hormon testosterondur. Steroid yapısındaki bu hormonun kökeni testislerin interstisyel dokusundaki leydig hücreleridir.Androjen seviyesindeki değişimler erkeklerde olduğu kadar dişilerde de reprodüktif fonksiyonları (örneğin, ovulasyon oranı) etkilemektedir. Ovaryum dışında adrenal korteksten de androjen izole edilmiştir.

Androjenlerin etkisi

Androjenler erkek cinsel alıcılar ( prostat, atmık kanalları ) ve dişi cinsel alıcılar üzerinde etki gösterir ( klitorisin, büyük dudakların büyümesi ).Androjenlerin etkisi aynı şekilde cinsel olmayan organların üzerinde de görülür:kollarda, ellerde ve yüzde kılların büyümesi, ama saçlı deride, saçların dökülmesine yol tersine etki; kas sisteminde proteinlerin sentezlenmesi ve bünyeye katılması için uyarı; kan yapımını etkileme; kemiklerden kalsiyum, ve fosfor atılmasını önleme; hangi yaşta olursa olsun ses tonunun kalınlaşması; suyuk üzerinde ferahlık etkisi; kadınlarda libidonun artması.Androjenler spermatogenezis, eklenti üreme bezleri fonksiyonları ve sekonder cinsiyet karakterinin devamlılığından sorumludur. Bu hormon her iki cinsiyette de östrojen üretimi için ön maddedir.

Kullanım alanları

Androjenle östrojen birlikte kullanılırsa menopoz sonrası dönemde bir parça yararlı olabilir, ama tedavi uzun sürerse aşırı kullanma ve sesin kalınlaşması tehlikesini de birlikte getirir.Testosteron birincil hipogonadizm hallerinde (yüksek üriner gonadotrofinlerlebirlikte) ikame tedavisi sağlar.Androjenler özümletici ve ferahlatıcı etkilerinden dolayı meme kanseri tedavisinde de bazen kullanılır. Ve aslında Androjen diye birşey yoktur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

27 Mart 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
19 Mayıs 2012 / Mira Biyoloji