Arama

Zigot Nedir?

Güncelleme: 19 Mart 2016 Gösterim: 5.157 Cevap: 3
woltka1001 - avatarı
woltka1001
Ziyaretçi
3 Şubat 2012       Mesaj #1
woltka1001 - avatarı
Ziyaretçi
Zigot, biri anneden (oosit), biri babadan (sperm) gelen iki eşey hücresinin birleşmesi (fertilizasyon) sonucu oluşan diploit hücre. Zigot, gelişiminin devamında bölünerek canlıyı oluşturur. Hayvan zigotları mitoz bölünmeyle embriyoyu oluştururken, diğer canlılarda bu dönemde mayoz bölünme gerçekleşebilir. Çoklu doğumlar, örneğin ikizler, tek zigottan (monozigotik) veya farklı zigotlardan kaynaklanabilir (dizigotik).
İnsan neslinde oluşan normal zigot 44XX veya 44XY kromozom yapısındadır. Zigot mitotik aktivite ile çoğalır ama hacmi değişmez. Oluşan 12-16 hücreli yapı blastomer adını alır. Bu yapı uterus kavitesine gelir. Bu yapının uterus kavitesine yerleşmesine implantasyon denilir. İmplantasyon, fertilizasyondan yaklaşık 6-7 gün sonra olur.
Sponsorlu Bağlantılar

Türleri
  • Homozigot
  • Heterozigot


AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
4 Haziran 2013       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Zigot

Sponsorlu Bağlantılar
Bir dişi ve bir erkek hücrenin birleşmesiyle oluşan döllenmiş yumurta. Diploittir. Eşeyli üreme sonucunda ortaya çıkan yeni bireyin ilk hücresidir.


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Haziran 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZİGOT a. (fr. zygote; yun. dzygun, kavuşturmak, hayvan koşmak). Bitkilerde olduğu gibi insanlarda ve hayvanlarda da döllenmiş yumurtaya, yani henüz bölünmemiş, ama gene de diploit (2n krömozom- lu) olan yumurtaya verilen bilimsel ad. (Zigot bir canlının üreme çevriminin başlangıç noktası ya da yeni bir bireyin iki hücresi olarak da tanımlanabilir.)
Kaynak: Büyük Larousse
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Mart 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  Zygote1.jpg
Gösterim: 633
Boyut:  36.4 KB
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

18 Ekim 2011 / Misafir Arşive Kaldırılan Konular