Arama

Enzimler - Amilaz

Güncelleme: 6 Mayıs 2016 Gösterim: 22.089 Cevap: 2
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Amilaz
MsXLabs.org & Ana Britannica & MORPA
Ad:  amilaz.jpg
Gösterim: 6890
Boyut:  54.3 KB

Sponsorlu Bağlantılar

Amilaz, bitkilerde bulunan nişastayı, bir disakkarit olan maltoza katalizleyen enzimdir. İnsanlarda, tükürük bezleri ve pankreasta salgılanır. Besinlerin çiğnenmesi sırasında nişastayı ve öteki büyük karbonhidrat moleküllerini daha basit maddelere parçalar.
Alfa amilaz canlı organizmalarda çok bol bulunan bir enzimdir. İnsanın ve memeli hayvanlardan birçoğunun sindirim sisteminde, biri pityalin adıyla bilinen ve tükürük bezlerinde üretilen; öbürü amilopsin adıyla bilinen ve pankreas tarafından incebağırsağa salgılanan iki alfa amilaz önemli rol oynar. İnsandaki pityalin ve amilopsin enzimleri tükürük ve pankreas salgısından yalıtılarak incelenmiş ve birbirlerinden farklı olmadıkları anlaşılmıştır.

Pityalin ağızda besinlerle karışarak nişasta moleküllerini parçalamaya başlar. Gerçi besinler ağızda kısa bir süre için kalır,ama pityalinin etkisi midede daha birkaç saat kadar sürer. En sonunda yüksek asitli mide salgıları besinlere karışmış olan pityalini etkisiz hale getirir. Pityalinin sindirim üzerindeki etkisi midedeki asit miktarına, midenin boşalma hızına ve besinlerin mide asitleriyle karışma oranına bağlıdır. En iyi koşullarda,besinlerle alınan nişastanın hemen hemen yarısı midedeki sindirim sırasında pityalin tarafından maltoza parçalanabilir.

Besinler incebağırsağa geçtiğinde, geri kalan nişasta molekülleri de amilopsin tarafından parçalanarak maltoza dönüştürülür. Pankreas salgıları onikiparmakbağırsağına döküldüğünden, nişasta sindiriminin çoğu incebağırsağın bu ilk bölümünde gerçekleşir. İlk aşamada maltoza indirgenen nişasta molekülleri en sonunda glikoz molekülleri de bağırsak çeperlerinden hızla emilerek kana karışır. Onikiparmak bağırsağının çeperlerindeki hücreler tarafından yakalanan maltoz molekülleri, bu hücrelerin salgıladığı enzimler aracılığıyla parçalanır. Bazen amilaz grubundan sayılan bu bağırsak enzimleri grubunun aslında maltaz olarak kabul edilmesi daha uygundur. Beta amilazlar mayalarda, küflerde, bakterilerde ve bitkilerin özellikle tohumlarında bulunur. Bu enzimler, dokumaların nişastamsı haşıllama maddelerinden temizlenmesinde ve tahıl tanelerinin mayalanabilir şekerlere dönüştürülmesinde kullanılan diyastaz adlı karışımın temel bileşenidir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 6 Mayıs 2016 01:00
theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Mayıs 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
AMİLAZ
Karbohidrazların en önemli kaynağını Bacillus oluşturmaktadır. Bir karbohidraz olan a-amilaz enzimi ticari olarak kullanılan ilk enzimdir (Radley, 1976; Aira ve ark., 1983). a-amilaz enzimi, nişasta molekülündeki a-1,4 bağlarını parçalayarak glikoz, maltoz, maltotrioz ve a-limit dekstrinlerin oluşumunu sağlar. Nişasta, çok sayıda glikoz molekülünün farklı şekillerde bağlanmasıyla oluşmuş polisakkarit özellikte bir bileşiktir. Bazı bakteriler ve mantarlar tarafından üretilen a-amilaz, p-amilaz, glikoamilaz ve glikoizomeraz gibi enzimler nişastayı parçalama yeteneğine sahiptirler.
Sponsorlu Bağlantılar
Fungal a-amilazlar sıcaklığa bakteriyel a-amilazlardan daha az stabil oldugundan üzerinde çalışılan asıl enzim kaynağını daha çok bakteriyel; özellikle de Bacillus amilazları oluşturmaktadır (Wiseman, 1987). Bu cinsin özellikle 8 tanesinin sentezlediği a-amilaz enzimi çeşitli araştırıcılar tarafından tanımlanmış ve karakterize edilmiştir. Bunlar B. subtilis (Coleman ve Elliott, 1962; Pazur, 1965; Matsuzaki ve ark., 1974), B. amyloliquefaciens (Borgia ve Campell, 1978), B. caldolytcus (Grootegoed ve ark., 1973), B. coagulans (Bliesmer ve Hartman., 1973), B. licheniformis (Meer, 1972; Saito, 1973), B. macerans (Lane ve Pirt, 1973), B. stearothermophilus (Ogasahara ve ark., 1970) ve B. subtilis var. amylosacchariticus (Matsuzaki ve ark., 1974)’dur.
Termostabil a-amilazın uygulama alanı oldukça genişlemiş ve çeşitlenmiştir. Bu enzimler tekstil ve kağıt endüstrisinde, nişastanın sıvılaştırılmasında, ekmek, glikoz ve fruktoz şurupları ve tutkal üretiminde, alkol fermentasyonunda kullanılmaktadırlar.
Bira, damıtma, fırıncılık ve tekstil endüstrisinde kullanılan, Bacillus ve Aspergillus tarafından üretilen, ayrıca arpa ve buğday maltında da bulunabilen enzimler, amilaz ve endo p-glukanazlardır (1981).
Tekstil endüstrisinde dokuma sırasında ipliklerin sağlam ve düzgün olması ve kopmaması için iplikler nişasta içeren bir çözelti ile muamele edilmektedirler.
Bu işleme haşıllama adı verilir. Kumaş dokunduktan sonra, kumaştaki fazla nişastanın uzaklaştırılması gerekir. Bu işleme de haşıl alma adı verilmektedir. Haşıl alma ajanı olarak da yaygın olarak a-amilaz enzimi kullanılmaktadır (Tarakçıoğlu, 1979).

Gıda endüstrisinde, nişastanın a-amilaz enzimi ile hidrolize edilmesi sonucu açığa çıkan ürünler, yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu ürünlerden dekstrin, nişastanın glikoza kadar hidrolize olmasından önce oluşan kısa moleküllü ilk üründür. Dekstrinler çözünürlüğü yüksek ve dayanıklı bir ürün olup, yoğun şurup kıvamında bir maddedir ve bu maddeler gıdalarda viskozite arttırıcı, yani, koyulaştırıcı dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır (Keskin, 1982).
a-amilaz enzimi ekmekçilikte, ekmeğin bayatlamasını geciktirmesinden ve raf ömrünü uzatmasından (2-3 gün) dolayı yaygın olarak kullanılmaktadır. Meyve suyu endüstrisinde de uygulama alanı bulan enzim, özellikle elma ve armut sularının berraklaştırılmasında kullanılmaktadır.
Meyveler tam olgunlaşmadan toplandığında meyvede hala nişasta bulunduğu için meyve suyunda bulanıklık meydana gelmektedir. Bu sorun, ortama a- amilaz ilave edilerek giderilmektedir.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Mayıs 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Amilazlar
Amilazlar; a- amilaz ve P- amilaz olarak iki srnifa aynlıı Bunlar nişastanın hidrolizini katalize eder, başlıca maltoz ve dekstrin ile az miktarda glikoz oluşur. Amilazlar doğada bulunur, elde edilmeleri için kaynak bakterilerdir. Amilazların en yaygın kullanıldığı gıda endüstrisi alanları ekmekçilik, tatlı şurup üretimi ve bira üretimidir.
Normal unda a-amilaz az miktarda bulunmaktadı. Bu nedenle una eklenen ekmek katkı maddelerinde ticari olan , a-amilaz ve / veya malta zorunlu olarak yer verilmektedir. a- ve P-amilazlar, mayanı hamurdan etil alkol fermantasyonunu gerçekleştirmek için gereksinim duyduğu fermente edilebilir şekerlerin oluşmasını sağlar. Yine amilazlar, ekmekçilikte hamur kıvamını azaltı. Bunu önlemek için pişme sıcaklığım dayanıklı, a- amilaz kullanılmalıdır.

DEVAMI Enzim Nedir? Enzimler Hakkında
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

6 Mayıs 2016 / _Yağmur_ Biyoloji