Arama

Adiposit Doku

Güncelleme: 24 Haziran 2015 Gösterim: 1.907 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
24 Haziran 2015       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ADİPOSİT a. (fr. adipocyte).
MsXLabs.org & Büyük L.
Sponsorlu Bağlantılar

Ağırlığının % 95'ine yakın bir yağ kofulu içeren ve yağ dokusunun yapıtaşını oluşturan, 10 ile 200 /im çapında yuvarlak hücre.

Ansİkl. Yağ dokusu biyopsisi, adipo- sitlerin toplam miktarının ve ortalama hacminin, erkeğe göre kadında daha büyük olduğunu ortaya çıkardı; şişman bir insanda ya normal miktarda büyük boy adi- posit (hipertrofik şişmanlık) ya da fazla miktarda normal boy adiposit (hiperplo sik şişmanlık) ya da ikisi birden bulunur (karma şişmanlık).

Normal yetişkinde adipositlerin sayısı sabittir ve kişinin ağırlığındaki değişiklikler hücre büyüklüğündeki değişikliklerle sağlanır, insan vücudunun % 15-25’i adi- positlerdeki yağlardan oluşur. Adipositlerin büyüklüğüyle açken kanda bulunan insülin miktarı arasında bağıntı vardır.

Adipositlerde gliserit biçiminde depolanmış yağ asitleri, şekerlerden, aminoa- sitlerden ya da laktattan sentezlenır.

Enerjiye çok ihtiyaç olduğu zaman organizma adıpositlerdeki yedek yağları kullanır. Hidrolize uğrayan gliseritler ve açığa çıkan yağ asitleri kan plazmasıyla onu kullanacak dokulara (kaslar, yürek, böbrek) ve bir kısmı da beynin kullanabileceği ketonlu maddelere dönüştürülür.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

31 Ocak 2010 / Daisy-BT X-Sözlük
24 Haziran 2011 / Misafir Biyoloji
24 Haziran 2011 / Misafir Biyoloji
20 Nisan 2012 / buz perisi X-Sözlük