DÜNYA’YA AÇIKLIYORUM:
“Çok Büyük Adamız Biz Var Ya” Serisinden / Bölüm 9
- Sevdik Mi Tam Severiz -
Biz öyle bir milletiz ki, kalbimize sığdıramayıp taşırdığımız, damarlarımızda dolaştırdığımız, bünyemizde yaşattığımız duygu, sadece sevgi olarak kalmaz. İşin başında illa seçici davranıp, imkânsızı severiz.
Sonra sevda olur sevgimiz.
İmkânsıza sevdalandık ya bir kere, derdi-çilesi kararttı ya içimizi hani; sevdamızda içimize ayak uydurur sonra. Kara sevda yaşarız.
Ama sevdamızı karasıyla birlikte içimize gömüp gitmeyiz de hiçbir zaman. Savaşırız! Kara sevdadan, ak sonuçlar çıkartmaya çalışırız.
Biz savaştıkça dilden dile yayılır sevdamız. Efsane olur. Destan olur. Çocuklara masal, gençlere örnek olur. Anlatılır Leyla ile Mecnun’un çilesi. Ferhat’ın Şirin için ettikleri. Kerem’in Aslı’ya kavuşmak için çektikleri.
Gaza geliriz.
“2 Mecnun, 3 Ferhat, 5 Kerem bir araya gelse, benim sevdamdan büyük olamaz” der, gider tutuluruz en imkânsıza. Sonra başlarız savaşmaya. Gündüzleri elimiz işte, aklımız aşkta. Akşamları ise aklımız yine aşkta ama, elimiz içki kadehinde.
Erkek isek,
-“Vermiyo oğlum babası” deriz.
Kız isek,
-“Annesi istemiyo beni yaa” deriz
Ancak nesil o eski Ferhat-Aslı, Leyla-Mecnun nesli değildir artık. Altından girer, üstünden çıkar kavuşuruz sevdiğimize sonunda. Dillere destan düğün yaparız hemen.
Sonra ne mi olur?
Bu evliliklerin % 50si ilk yılda,
% 10uda daha sonraki yıllarda boşanma ile sonlanır. Daha net konuşmak gerekirse, sadece 2008 yılında geçimsizlik nedeni ile boşanan çift sayısı, 94 bin 567dir.
Neden mi?
Sevdik Mi Tam Severiz de o yüzden.
Geniş yürekli bir milletiz biz. Gönlümüz de her daim birden fazla sevgi barındırırız. İş böyle olunca da, asker misali kıdem sırasına dizeriz sevgilerimizi.
Örneğin severek evlendiğimiz kadın, çocukluğumuzdan beri sevgisiyle büyüdüğümüz futbol takımının maçını keyifle izlememize karışırsa, anında basarız boşanma davasını. Delikanlı adamız biz! Sevmişiz bir kere o takımı. Olur mu öyle maçı kaçırmak?
Ya da tango tutkunu kadın, sevgili kocasıyla bir türlü dans edemiyorsa, imkânı yok biter o evlilik. Kolay mı ya, yıllarca tango sevgisi büyütmüş içinde.
Sonuç olarak o veya bu sevgi sebeple, yüz binlerce çift adliye kapılarında alırlar soluğu her sene.
Hâkim sorar:
- Neden boşanmak istiyorsun evladım?
Hüsnü: Geçimsizlik sebebi ile hâkim bey.
Hatice: Yalan söylüyo hâkim bey. Şiddetli geçimsizlik sebebi ile.
Hâkim: Ne şiddeti yahu?
Hatice: Her akşam yemekten sonra zorla boks maçı yapıyor bu hayvan benimle.
Hüsnü: Ya hâkim bey, ben küçüklükten beri dövüş sporlarını çok severim. Tüm ısrarlarıma rağmen peder beyde yazdırmadı beni bi kulübe. E şimdi evlendik. Bağımsızlığımızı ilan ettik. Bu spor sevgisi de içimizde patlamasın dedik. Ama Allah seni inandırsın, hiç bi kural ihlali yapmam. Temiz dövüşürüm. Bizimki de spor sevgisi be hâkim bey. Ama bu kadın benim sevgime saygı duymayacak kadar anlayışsız. Boşanmak istiyorum hâkim bey.
Hâkim: Yaz kızım… Böylesine büyük sevgilerin yanında, tarafların birbirlerine olan sevgilerinin hükmen mağlup olması nedeni ile, bu çiftinde boşanma taleplerinin kabulüne…
Mübaşir: Sıradakiiii…
Kozmik BiLincH'in "Çok Büyük Adamız Biz Var Ya.." İsimli Kitabından Alıntıdır..
Toplam Yorum 1