Arama
Günlük Kontrol Paneli
Bu Mesaja Puan Verin

Nazar boncuğu

HANDSOME 23 Aralık 2011 01:38
23 Aralık 2011 13:08 HANDSOME tarafından güncellendi

Nazar Boncugu logo C1F4A1D02E seeklogocom

Nazar Boncuğu: İnsanı kötü gözlerden koruduğuna inanılan mavi renk ağırlıklı olmak üzere renkli boncuk.
Nazar boncuğu inancı İslamiyet öncesi Türk geleneklerinden kalmadır.
Genelde nazar boncukları göz şeklinde olur. Göze aynı zamanda boncuk da denmektedir. Bu bağlamda bakıldığında kişinin dünyaya açılan penceresi gözdür ve göz her türlü, iyi ve kötü, düşüncelerin ilk çıkış noktası olarak kabul edilir. Bu yüzden bakışlardan, kötü gözlerden korunmak amacıyla emici özelliği olduğuna inanılan mavi renkli taşlar eskiden beri kullanıla gelmiştir. Ve son halni günümüzdeki çeşit çeşit nazar boncukları olarak almıştır. Şu an, gerek inanç gerek gelenek, gerekse de süs eşyası olarak pek çok kişi Nazar boncuğunu günlük yaşantısında çok sık kullandığı yerlerde bulundurmaktadır.

“ALLAH GÖZLERİN “HAİN BAKIŞLARINI” BİLİR, GÖNÜLDE GİZLEDİKLERİNİ DE…” (Mümin: 19)

Günümüzde, özellikle mavi üzerinde göz bulunan, ülkemizle de neredeyse özdeşleşen “nazar boncuğu”nun tarihsel bağlamını anlayalım. Nedir nazar boncuğu? Mavi renkli olup, cam ve taş gibi maddelerden yapılan; bebeklere, insanlara, evlere asılan nazarlık.

Bugünkü nazar boncuklarının kökeni de Eski Mısır muskalarına ve “her şeyi gören göz” denen Şeytan gözüne dayanır. Bir hadis-i şerifte Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav):

"Kim nazarlık, muska benzeri şeyleri söküp kırar, atarsa, Allah ona köle azat etmiş sevabı verir."

Bu gibi şeyleri, “Nazara” ya da halk dilinde “göze iyi gelir” diye takanlara, onlardan medet umanlara şu ayetler cevap verir:
“GÖZLERİN HAİN BAKIŞLARINI ALLAH BİLİR, KALPLERİN GİZLEDİKLERİNİ DE… ALLAH HAK İLE HÜKMEDER. ONLARIN O’NDAN BAŞKA YALVARDIKLARI İSE HİÇBİR ŞEYİ YERİNE GETİREMEZLER. ŞÜPHESİZ Kİ ALLAH HAKKIYLA İŞİTEN VE GÖRENDİR.” (Mümin: 19)

Bu Kategoride: Bu Günlük ..
Gösterim 6818  Yorum 1  
Önceki     Ana Sayfa     Sonraki
Toplam Yorum 1

Yorumlar

  1. seramiksır - avatarı
    “GÖZLERİN HAİN BAKIŞLARINI ALLAH BİLİR, KALPLERİN GİZLEDİKLERİNİ DE… ALLAH HAK İLE HÜKMEDER. ONLARIN O’NDAN BAŞKA YALVARDIKLARI İSE HİÇBİR ŞEYİ YERİNE GETİREMEZLER. ŞÜPHESİZ Kİ ALLAH HAKKIYLA İŞİTEN VE GÖRENDİR.” (Mümin: 19)

    ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM.
     
    seramiksır 23 Aralık 2011 13:50