Arama
Günlük Kontrol Paneli
Bu Mesaja Puan Verin

Hintli Kız Remya'dan Harika Bir İcat..!

Heulwen 20 Eylül 2013 16:30

558899 417211635045606 1719931505 n

Hindistan'ın Patna kenti yakınlarında bir köyde annesi ve erkek kardeşi ile yaşayan 14 yaşındaki Remya Nambesan isimli genç kız 3 yıl önce annesinin kansere yakalanmasıyla bütün ev işleri kendisine kalmıştı.

Annesinin kansere yakalanmasıyla Remya, küçük yaşında hem annesine bakmaya hemde ev işlerine yapmak zorunda kaldı. Remya Nambesan,"Köyde yaşadığımız için imkanlarımız kısıtlıydı. Evimizde buzdolabı ve ocak dışında hiç bir cihaz yoktu. Özellikle çamaşır yıkamadan nefret ediyordum ama bunu yapmak zorundaydım. Sonuçta aileme bakmakla yükümlüydüm." dedi.

Zamanla çamaşır yıkamada çok zaman harcadığını fark eden Remya boş zamanlarında evinin arka tarafındaki atölyede yer alan alet ve parçalar ile bir tür çamaşır makinesi yapmaya karar verir. Remya, "ben babamı küçük yaşta kaybettim. Babam bir oto tamircisiydi. Elektrik işlerinden de anlardı. Evimizin arka tarafına küçük bir atölye kurmuştu. Babam hem abime hemde bana motor ve elektrik dersleri vermişti. Babam ölünce atölyedeki tüm alet ve parçalar bize kalmıştı. Çamaşır yıkamanın zor olduğunu fark edince boş zamanlarımda insan gücü ile çalışan pratik bir çamaşır makinesi yapmaya karar verdim. Yaklaşık 6 ay uğraşmamın sonucunda bu cihazı icat ettim. Elektriğe ihtiyaç duymadan yalnızca 15 dakika boyunca pedalı çevirdiğinizde çamaşırları kendisi otomatik olarak yıkayabiliyor. Böylece benim için çamaşır yıkamak hem zevkli hale geldi hemde spor yapma imkanı bulmuş oldum" dedi.

Pedalı çevirdiğinde silindirik metal kol zincirler ve dişlilerle alternatörü döndürüp elektrik üretiyor. Üretilen elektrik bir aküyü şarj edip aynı anda makinenin elektrik motorunu çalıştırıyor. Böylece makine çamaşırı yıkıyor. Bir valf ve piston yardımı ile giysiler sıkılıp pis suyu atabiliyor. Böylelikle çamaşırların % 80'ni kuru halde çıkıyor.

Makinenin patentini almayı başaran Remya projesini çamaşır makinesi üreticilerine satabilirse kazandığı para ile annesini tedavi ettirip, kaldığı yerden okuyup makine mühendisi olmak istiyor.

Çeviri: Yaşamın Kökeni (The Origin of Life)

Kaynak: BBC
Bu Kategoride: Varsayılan
Gösterim 273  Yorum 0  
Önceki     Ana Sayfa     Sonraki
Toplam Yorum 0

Yorumlar