Arama

At Kestanesi (Aesculus)

Güncelleme: 9 Temmuz 2016 Gösterim: 15.629 Cevap: 3
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
15 Ocak 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi

At Kestanesi


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Sapindaceae familyasından Aesculus cinsinden ağaç ya da çalı formundaki kışın yapraklarını döken türler.
Yapraklar uzun saplı ışınsal tüysü 5-9 yaprakçıklı olup el görünüşünde kenarları dişli ya da düzdür. Sapı uzundur. Dizilişi karşılıklı; kenarları düz veya dişlidir. Çiçekleri bir evcikli ya da erdişidir. Bileşik salkım kuruluşundadır. Dik duran uzun bir eksen etrafında toplanmıştır. Meyve üzeri dikenli veya düz büyük bir kapsüldür.
Üretimi tohum ve çelikle olur.

Türler

Ad:  at kestanesi.jpg
Gösterim: 715
Boyut:  68.8 KB
  • Aesculus arguta - Teksas at kestanesi
  • Aesculus californica- Kaliforniya at kestanesi
  • Aesculus chinensis - Çin at kestanesi
  • Aesculus flava (A. octandra) - Sarı at kestanesi
  • Aesculus glabra - Ohio atkestanesi
  • Aesculus hippocastanum - Beyaz çiçekli at kestanesi
  • Aesculus indica - Hindistan at kestanesi
  • Aesculus neglecta - Sarı çiçekli at kestanesi
  • Aesculus parviflora
  • Aesculus pavia - Kırmızı at kestanesi
  • Aesculus sylvatica - Boyalı at kestanesi
  • Aesculus turbinata- Japon at kestanesi
  • Aesculus wilsonii - Wilson at kestanesi
  • Aesculus x carnea - Kırmızı çiçekli at kestanesi
Vatanı Balkan Yarımadası’dır. Ülkemizde çok yetiştirilir. Viyana’ya 1576 yılında İstanbul’dan getirilmiştir. Ağaca At Kestanesi adının verilmesinde, koşudan sonra nefes nefese kalan ya da soluğan hastalığına yakalanan atları Türklerin At Kestanesi ile beslemesi etkili olmuştur. Gerçek kestane ağacından oldukça farklıdır. Her iki ağacın meyvesi de birbirine çok benzemesine rağmen, meyve bütünüyle değişik özelliklere sahip çiçeklerle üretilir.

Beyaz Çiçekli At Kestanesi 20-25 metreye kadar boy, çok geniş yuvarlak bir tepe yapar. Gövde, göğüs hizasına kadar kısa ve kalındır. Gövde kabuğu kırmızımsı-kahve renginde, önceleri düz, sonraları boylamasına düzensiz çatlaklıdır. Kabuk giderek yukarı doğru kıvrılır ve giderek spiral görünümlü bir yapıya dönüşür.
Kalın ve iri dalları önceleri yukarı yönelik, sonraları yatay uzanır ve aşağı sarkar. Kışın yaprakların ağırlığından kurtulan dallar, tekrar yukarı doğru yönelir. Karşılıklı dizilmiş iri, şişkin tomurcukları kırmızımsı-kahverengi, böceklere karşı bir koruma olarak üzeri yapışkanlıdır.
Dallar üzerindeki dik durumlu çiçek kurulu piramid biçimindedir ve her bir kurul 20 cm. boyundadır.
Mayıs ayında açan çiçekleri beyaz, sarı-kırmızı ve dekoratiftir.
Yaprakları büyük el biçiminde ve tüysüzdür. Yaprakçıkları 5-7’si bir sapın ucunda yer alır, her bir yaprakçık 10 – 25 cm. boyundadır. Yaprakçıkların uçları oval biçiminde başlasa da, yanındaki yaprağa yer bırakmak için dibe doğru içeri çekilerek üçgenimsi bir biçim alır. Yaprakçığın rengi koyu yeşil olup, sonbaharda sarı ya da sarımsı-kırmızı bir renge dönüşür.
Meyvelerin dikenli yeşil kabukları olgunlaştığında açılır ve içinden 1-3 adet parlak koyu kahverengi tohum düşer. Tohumları 3-4 cm. çapındadır. Meyve kısa saplıdır.
Geyik dışında hiç bir hayvan acılığından dolayı meyvesini yemez. Yirmi yaşından sonra meyve verir. At Kestanesi çok hızlı büyüdüğünden odunu yumuşaktır. Odunu düzgün damarlı olup, iyi cila tutar.
Sıcak ve ılıman iklimlerde iyi yetişir.
Derlemedir

Son düzenleyen perlina; 9 Temmuz 2016 17:53 Sebep: Sayfa düzeni,moderatör ekleri ve foruma uygun resim eki.
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
5 Haziran 2008       Mesaj #2
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi

Atkestanesi Deyip Geçmeyin..!


At kestanesi' kırışık giderici kremlerde ana etken madde, Kırışık giderici kreminizi kendiniz yapın. Atkestanesi cilt bakımında mucize gibi etkileriyle tam bir şifa kaynağı olarak görülüyor. Atkestanesi ile yapılan krem ve yağlar birçok cilt sorununa kesin çözüm getiriyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Evde at kestanesi yağı yapmak için,


Yaz aylarında pembe ve beyaz çiçekleriyle yol kenarlarını süsleyen at kestanesi ağaçlarından, sonbaharda yollara iri iri taneler dökülür.
Evde at kestanesi yağı yapmak için sonbaharda olgunlaşan tohumlar kabuğundan çıkarılıp rendelenir. Bir kavanozun üçte biri at kestanesi ile doldurulur, geri kalanına saf sızma zeytinyağı konulur ve kızgın güneşte 45 gün bekletilir. Her akşam çalkalanır. Daha sonra süzülür, bir cam şişeye doldurulup serin yerde saklanır. İhtiyaç hissedilen her durumda şikayet edilen tüm vücut bölgelerinde bu yağ rahatlıkla kullanılabilir. Göz çevresi kırışıkları, kılcal damar çatlamaları ve gevşemiş boyun derisinin düzeltilmesi için her akşam yatmadan birkaç damla yağ ile yüze ve boyuna masaj yapmak faydalıdır.

Vücuttaki deri çatlaklarına ve varislere aynı şekilde muntazam olarak kullanıldığı zaman şikayetler ortadan kalkacaktır. At kestanesinden losyon hazırlamak için ise 4-5 tane atkestanesini rendeleyin. 2 tane atkestanesi yaprağı ile birlikte 2 su bardağı suyun içinde bir taşım kaynatın. 15-20 dakika demlendirin, soğuduktan sonra süzün. Hazırlanan losyon, ödem yapmış ayak ve bacaklarda, ağrıyan eklemlerde rahatlıkla kullanılabilir.
Özellikle kadınların daha genç görünmek için ilgi gösterdiği kırışık giderici kremlerde ana etken madde olarak atkestanesi kullanılıyor. Ciltteki genişlemiş gözenekleri kapatıyor, yüzdeki kırmızı görünen kılcal damarları yok ediyor. Bu özellikler atkestanesinin damar büzücü oluşundan kaynaklanıyor .
Günümüzde birçok botox etkisi yapan krem, vücut bakım ürünü ve sıkıştırıcılarda atkestanesi bulunuyor. Romatizmal ağrılar, kas ağrıları, saç dökülmesi, yüzdeki güneş lekeleri, damar ağrıları ve göğüslerin toparlanmasında son derece etkili olan atkestanesi, hemoroit tedavisinde kullanılır; bacaklardaki variste dolaşımı düzenler, ağrıları dindirir, gevşemiş boyun derisini sıkıştırır.
Son düzenleyen perlina; 9 Temmuz 2016 17:52
tuncdag - avatarı
tuncdag
Ziyaretçi
27 Haziran 2008       Mesaj #3
tuncdag - avatarı
Ziyaretçi
4.Murat'ın topuzu da derler
Basur tedavisinde etkili olduğunu duymuştum. Ankara sokaklarında bolca rastlayabilrsiniz.
Çiçek açtığında çok güzel görünür, ama koku salmaz. Salsa da şehirin kokusundan biz duyamıyoruz belki.

aesculus flower1024
800px Aesculus glabra seeds
Son düzenleyen perlina; 9 Temmuz 2016 17:54
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
9 Temmuz 2016       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

At Kestanesi (Aesculus)



Bilimsel adı Aesculus hippocastanum L. olan at kestanesi Hippocastanaceae familyasından bir ağaç türüdür. Ana vatanı Balkan yarımadasıdır. At kestanesi ağacı 20-30 mm kadar uzanan yuvarlak tepeli bir ağaçtır. Yetişmesi için bol ışıklı bir ortam olması gerekir. Yaz başında salkımlı beyaz çiçekler açar. Meyveleri 3-4 cm çapında olup dikenlidir.

At Kestanesinin Faydaları

  • At kestanesi ile yapılan kremler kırışıklıkların azalmasında büyük rol oynuyor.
  • Ciltte oluşan geniş gözeneklerin giderilmesini sağlıyor..
  • Ciltte ve yüzde oluşan kırmızı kılcal damarların giderilmesinde etkili.
  • Romatizmadan kaynaklı ağrıların hafiflemesini sağlıyor.
  • Saçların dökülmesini önlüyor.
  • Kas ağrılarını dindiriyor.
  • Güneş lekelerini hafifletiyor.
  • Varis tedavisine yardımcı oluyor.

Ad:  indir.jpg
Gösterim: 315
Boyut:  7.8 KB
At kestanesi İstanbul ile özdeşleşen ağaçlardan biridir. Tarihçilere göre, at kestanesi ilk kez Kanuni Sultan Süleyman'ın döneminde Avrupalılar tarafından İstanbul'da görülmüş ve buradan Avrupa ülkelerine götürülmüştür. Yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan ve görsellik katması, oksijen sağlamasının dışında çok da faydaları olan bir ağaçtır.
-derlemedir-

Benzer Konular

12 Ocak 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
7 Aralık 2015 / Ziyaretçi Cevaplanmış
13 Haziran 2011 / The Unique Taslak Konular
8 Nisan 2013 / _EKSELANS_ Botanik
23 Haziran 2011 / pesimist Taslak Konular