Arama

Karaçam (Pinus nigra)

Güncelleme: 7 Temmuz 2016 Gösterim: 5.692 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Karaçam
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


260px Pine cone crop bgiu
  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Plantae (Bitkiler)
      • Bölüm: Pinophyta (Açık tohumlular)
        • Sınıf: Pinopsida
          • Takım: Pinales (İğne yapraklılar)
            • Familya: Pinaceae (Çamgiller)
              • Cins: Pinus
                • Tür: P. nigra
                  • Binominal adı Pinus nigra
                    • J.F.Arnold
Karaçam (Pinus nigra), çamgiller (Pinaceae) familyasından bir çam türü.
Karaçam ağaçları 35-40 m boy yapar. Yaşlı ağaçlarda gövde derin çatlaklıdır, kalın ve esmer kabukları vardır. Bu Ağaçlar bol reçineli tomurcuklar büyük, silindirik ve uçları sivri, tomurcuk pullarının kenarları kirpiklidir. Sürgün ucunda bulunan yapraklar tomurcuğa doğru yönelmiş olduğundan "çanak" görünümünde bir boşluk oluşturur. 4-8 cm uzunluğundaki iğne yapraklar koyu yeşil ve serttir.
Yumurtamsı konik görünümdeki kozalakları simetrik ve yok denecek kadar kısa saplıdır. Kozalak boyu 3 cm. civarındadır.
Karaçam ağaçları daha çok kıyı bölgelerinin yukarı kesimlerinde saf ya da karışık ormanlar kurar, hatta step bölgelerine kadar sokulur. Türkiye'de 2.527.685 hektar saf karaçam ormanı bulunmaktadır. Gövdesinin ve dallarının kalınlığı, gri ve derin çatlaklı kabuğu, iğne yapraklarının koyu yeşil rengi ile diğer çam türlerinden ayrılır. fotosentezle de hayatta kalabildiği gibi yagmur sularından da takviye alır.
çam ağaçları, bir çok ahşap malzemenin yapımında kullanılır. Ayrıca gövdesinden elde edilen reçine çeşitli sektörlerde kullanılır.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
27 Haziran 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ALAÇAM a. Karaçam’ın (Pınus nigra) bir yetişme yeri ırkı. (Alaçam ormanlarında yayılış gösterir; el ayası büyüklüğünde, alaca renkte gövde kabuklarından dolayı bu adla anılır; odunu, orman ürünleri piyasasında aranır.)

Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs & Büyük L.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
7 Temmuz 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Karaçam (Pinus nigra)



Karaçam (Pinus nigra), Pinaceae (çamgiller) familyasından bir çam türü.Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde görülür. Coğrafi olarak en geniş yayılışa sahip çam türü olan karaçam ülkemizde 400-2100 m yükseltilerde yer alır. Yaşlı gövdesi derin çatlaklı, kalın ve boz renkli kabukları vardır. 40 m kadar boy, 1 m den çok çap yapabilen silindir biçiminde düzgün gövdeye sahiptir. Tepe yapısı yüksek mıntıkalarda ve sık meşcerelerde dar ve küçüktür. Büyümesi çabuktur. Toprak istekleri bakımından çok kanaatkârdır. Karaçam derin topraklarda kazık kök, sığ ve sert topraklarda kalp kök sistemini oluşturur. Nemli derin ağır balçıkla, kumlu-balçık ve balçıklı-kum topraklarında iyi yetişir. Karaçam deniz kenarına yakın saf kum topraklarında yetişebildiği gibi denizden esen kuvvetli rüzgarlara karşı koyabilir ve çok önemli bir rüzgar perdesi vazifesi görür. Yangın ve kar zararları tehdit eder. Fırtına zararları sığ topraklarda ve seyrek yetiştiği alanlarda tehlikelidir. Dona ve kuraklığa dayanıklıdır. Karaçamın odunları sert, dayanıklı, reçineli ve iyi kalitelidir. Çivi ve vida tutma direnci iyi, işlenmesi kolay olduğundan yapı malzemesi olarak kullanılır. Doğal olarak yetişen 4 alt türü vardır: Anadolu Karaçamı (P.nigra var. pallasiana - Y), Ehrami Karaçam (P.nigra var. pyramidata - E,T), Ebe Çamı (P.nigra var. seneriana - E,T) Büyük Kozalaklı Karaçam (P.nigra var. yaltıriana - E,T).

Büyük (15 m.''den fazla)
En Uzun Boy :35-40 metre

Ortalama Genişlik : 8 metre

Yaprak : 8-15 cm. uzunluğundaki iğne yapraklar koyu yeşil ve serttir. Sürgün uçlarında bulunanlar tomurcuğa doğru yönelmiş olduklarından, âdeta çanak gibi bir boşluk meydana getirir ve bu özelliği ile daha ilk bakışta sarıçamdan kolayca ayrılır. iğne yaprakların kenarı incedişli, uç kısımları sertleşmiştir ve iğne gibi batıcıdır.

-derlemedir-
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

24 Ekim 2012 / Misafir Cevaplanmış
19 Mart 2010 / _KleopatrA_ Basın/Magazin tr
25 Temmuz 2012 / Alvarez Ocean Botanik
5 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
26 Temmuz 2012 / The Unique Taslak Konular