Arama

Begonya (Begonia)

Güncelleme: 2 Aralık 2017 Gösterim: 9.631 Cevap: 5
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
20 Eylül 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Begonya (Begonia)

Sponsorlu Bağlantılar
Begonyalar renk renk, alımlı çiçekleri ve güzel, gösterişli yapraklarıyla en sevilen süs bitkilerindendir. Daha çok bahçe­lerde ya da saksılarda görmeye alıştığımız bu bitkilerin doğada 1.000 kadar türü vardır. Çalı, otsu ya da sarılıcı bitki biçimindeki bu türlerin çoğu, tropik bölgelerin gür ve nemli ormanlarında kendiliğinden yetişir. Geçen yüzyılda birçok begonya türü doğal ortamın­dan alınarak dünyanın hemen her yanına götürülmüş, kısa zamanda en beğenilen bahçe ve saksı bitkileri arasına girmiştir. Bugün begonyaların, melezleme yoluyla üretilmiş 10 binden çok çeşidi vardır.

begonia23485482xl6

Bütün begonya türlerinin boyları oldukça kısa, gövdeleri etli ve suludur. Ama bu ortak özelliklerin dışında çiçek ve yaprakların biçi­mi türden türe çok değişir. Çiçekler bazı türlerde tek tek, bazılarında ikişer ikişer ya da salkımlar halinde açar, renkleri de koyu ya da açık kırmızı, turuncu, sarı, beyaz ve pembe­nin değişik tonlarında olabilir. Yaprakların rengi ve biçimi değişmekle birlikte hepsinin yüzeyi mumsu bir maddeyle kaplı olduğundan kaygan, tüysüz ve cilalanmış gibi parlaktır.


Begonyalar köklerinin biçimine göre gruplandırılır. Yazın çiçek açan yumru köklü begonyalar en iri çiçekli türlerdir. Saçak köklü begonyalar kışın çiçeklenir ve daha çok saksı bitkisi olarak yetiştirilir. Bu gruptan olan Begonia rex türü ve insan eliyle üretilmiş yüzlerce çeşidi en yaygın olan begonyalardır. Çiçeği az ve gösterişsiz olan bu bitkiler özellikle yürek biçimindeki güzel ve parlak yaprakları nedeniyle hem saksıda, hem bah­çelerde yetiştirilir.

Ayrıca Bknz

Begonya Yetiştiriciliği

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Son düzenleyen asla_asla_deme; 26 Mayıs 2010 15:05
HeliX - avatarı
HeliX
Ziyaretçi
21 Eylül 2008       Mesaj #2
HeliX - avatarı
Ziyaretçi
Önemli türleri: Begonlaceae familyasından olan Begonia 'lar Yumrulu (B. X tuberhybrida), Rizomlu (B. rex) ve lifli köklü (B. semperflorens) olmak üzere başlıca 3 grupta toplamak olanaklıdır. B. semperflorens ve B.x tuberhybrida bahçe süs bitkileri yetiştiricilinde önemli olan çiçeklerdir.

Sponsorlu Bağlantılar
Üretimi; Nisanda çiçeklenme için Aralık-Ocak aylarında ekim yapılır. Tohumların üzeri kapanmaz, yalnız hafifçe bastırılır. Çimlenme ortamının sıcaklığı 20-22°C dolayında tutulduğu takdirde tohumlar 14-20 gün içerisinde çimlenirler. Fideler ekimden 5-7 hafta sonra 4-5 cm. lik saksılara, daha sonra da 7-10 cm. ilk saksılara şaşırtılırlar. Tohumdan çiçeklenmeye değin geçen süre 12-18 hafta dolayındadır.

Çiçeklenme dönemi: Nisan-Kasım ayları arasında çiçeklenir.
peaceful - avatarı
peaceful
Ziyaretçi
10 Ekim 2008       Mesaj #3
peaceful - avatarı
Ziyaretçi
sarı begonya

yumrulu sari begonya
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Temmuz 2009       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bol çiçekli ve çok yıllık bir bitkidir. Yaz ve sonbahar aylarında çiçeklenir. Nem oranı yüksek ortamlarda sağlıklı gelişir. Yazın bitkinizi bolca sulayın ve yapraklarına su püskürtün. Kışınsa toprağı kurumayacak şekilde sulama yapın. Her yıl ilkbaharda saksısını değiştirin. Satın alırken, küçük bir saksıda bulunan, bol yapraklı ve parlak çiçekli olanları tercih edin. Yeni çıkan yapraklar küçükse bitkiniz çiçek açmıyorsa bitkinizin gübrelenmeye ihtiyacı var demektir. Mayıs-eylülarası begonyayı 15 günde bir gübreleyin.
alinti
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
15 Mayıs 2011       Mesaj #5
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Begonya (Begonia), Begonyagiller (Begoniaceae) familyasından bir bitki cinsidir.

Cinsin adı, Fransız botanikçi Charles Plumier tarafından eski Fransız kolonisi Haiti'nin valisi Michel Bégon'a yapılan atıf dolayısıyladır. Bu isimlendirme Linnaeus tarafından kabul edilmiştir.

Begonya, Türkiye'de halk tarafından sevilen ve yaygın olarak evlerde yetiştirilen bitkiler arasındadır.

799px Begonia IMG 0089sm
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Aralık 2017       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Begonyagiller / Begonya!


Ad:  kırmızı-ve-gür-begonya.jpg
Gösterim: 221
Boyut:  66.7 KB
Kırmızı, Gür Begonya!
Begonya, Parietales takımı, çiçekli bitkiler familyasından begonyagiller sınıfına dahil bir bitki cinsidir. Bitkiye begonya adı, San Domingo'daki Fransız Vali Michel Begon'un onuruna 1690 yılında verilmiştir (Begonyagillerin örnek bitkisi). 1300'den fazla türü bulunan begonyaların ana yurdu tropikal Amerika ve Asya'dır. Bunlar dondan çekinen köksaplı veya yumruköklü bitkilerdir. Evlerde, limonluklarda, bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Birçok melez türü vardır. Yaprakları bakışımsız, ebruli, mat ya da parlaktır. Çiçekleri beyaz, pembe veya kırmızı olur.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

9 Aralık 2009 / _KleopatrA_ Ziraat
22 Temmuz 2009 / Misafir Taslak Konular