Arama

Ölmez Çiçek (Helichrysum)

Güncelleme: 15 Kasım 2008 Gösterim: 1.586 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
lmeziekpk1

Sponsorlu Bağlantılar
ÖLMEZÇİÇEK. Koparılıp kurutulduktan sonra bile çok uzun bir süre dağılıp dökülme­den canlı halindeki görünümünü ve rengini koruyan bazı bitki türlerine ölmezçiçek denir. Bileşikgiller familyasının Helichrysum cinsin­de yer alan bu türler Kuzey Afrika'da, Girit' te, Doğu Akdeniz kıyılarında ve ülkemizde yabani olarak yetişir. Ayrıca dünyanın birçok yerinde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Bu bitkilere dayanıklılığından ötürü "herdemtaze" ve "solmazçiçek", genel­likle parlak sarı açan çiçeklerinden ötürü "altınçiçeği", "altınotu", "sarıçiçek" ve yük­seklerde yetişenlerine "yaylaçiçeği" gibi adlar da verilmiştir.
En çok güneşli dağ yamaçlarını ve kayalık yerleri seven ölmezçiçekler öbekler oluştura­rak büyür. Keçe gibi sık tüylü yapraklarla donanmış her bir sapın ucunda çok sayıda minik çiçekten oluşan çiçek kümeleri yer alır. Çiçekler genellikle sarı, bazıları ise turuncu ya da kırmızıdır. Kurutulmuş çiçekler süs olarak vazolara konur ya da duvara asılır. Ayrıca halk arasında yaygın bir biçimde idrar söktürücü ve böbrek kumlarını dökücü olarak tedavi amacıyla da kullanılır.
Ölmezçiçekler gibi kurutulduğunda bozul­madan kalabilen başka bitki türleri de vardır. Hemen hepsi ölmezçiçeklerle aynı familyada yer alan bu bitkiler de ya bahçelerde süs olarak ya da kuru çiçek buketleri yapmak üzere yetiştirilir.

[flasht=http://img345.imageshack.us/img345/1771/msxbilgi1ld.swf]width=365 height=20[/flasht]
MsxLabs & TemelBritannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

1 Şubat 2012 / Kral_Aslan Müzik tr
18 Aralık 2011 / ocean97 Mitoloji
11 Aralık 2015 / Safi X-Sözlük