Arama

Acı Yonca (Menyanthes trifoliata)

Güncelleme: 28 Ağustos 2016 Gösterim: 3.291 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
22 Nisan 2009       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Acı yonca (Menyanthes trifoliata), Menyanthaceae familyasına dahil cinslerden Menyanthes içindeki tek tür olan, çok yıllık ve otsu bir çiçekli bitkidir.

Sponsorlu Bağlantılar
Asya'nın kuzeyi, Avrupa ve Kuzey Amerika'da, sulak arazilerde ve bataklıklarda bulunan acı yoncanın Amerika'da görüleni sıklıkla bir varyete olarak kabul görür ve bilimsel olarak "M. trifoliata var. minor Michx." diye adlandırılır. Türkiye'de daha çok Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde izlenen ve Türkçe'de "su yoncası" ya da "ateş yoncası" adları ile de anılabilen acı yoncanın İngilizce'deki yaygın adları "bog-bean" ve "buckbean", Almanca'daki yaygın adları ise "bitterklee" ya da "fieberklee" olarak geçer.

Yatay, kalın, silindrik ve sürünücü kök gövde (rhizome) ile ondan çıkan almaşık dizili, uzun saplı ve üç yaprakçıklı (trifoliate) yapraklardan oluşan acı yoncanın çiçek durumu (inflorescence), dik bir sürgün ile onun ucunda yer alan beyaz ya da pembemsi beyaz çiçeklerden oluşan bir çiçek salkımıdır (raceme). Kökleri ile kötü kokulu ve çok acı olan yapraklar tıpta kullanılır.


koeh2257460217

Avrupa ve Anadolu'da su kenarlarında yetişir.İştah açıcı, hazım kolaylaştırıcı ve kuvvet verici etkileri vardır. Ayrıca ateş düşürücü tesiri de bilinmektedir.

Vikipedi

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
18 Şubat 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Acı Yonca (Menyanthes trifoliata)

Sponsorlu Bağlantılar
Bilimsel sınıflandırma
  • Âlem: Plantae - Bitkiler
    • Bölüm: Magnoliophyta
      • Sınıf: Magnoliopsida
        • Takım: Asterales
          • Familya: Menyanthaceae
            • Cins: MenyanthesLinnaeus, 1753
              • Tür: Menyanthes trifoliata Linnaeus, 1753

Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
28 Ağustos 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Acı Yonca (Menyanthes trifoliata)



Ad:  220128-3-4-93417.jpg
Gösterim: 213
Boyut:  19.9 KB
Acı yonca Menyantes familyasına dahil türlerden Menyantes içindeki tek tür olan, uzun yıllar yaşan tek tür bir bitkidir.
Asya’nın kuzeyi, Avrupa ve Kuzey Amerika’da, sulak yerlerde bulunan acı yoncanın Amerika’da görüleni sıklıkla bir varyete olarak kabul görür. Türkiye’de daha çok Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde görülen ve Türkçe’de su yoncası yada ateş yoncası adları ile de bilinen acı yoncanın İngilizce’deki yaygın adları bog bean ve buck bean’dir.
Yatay, kalın, silindirik ile ondan çıkan almaşık dizili, uzun saplı ve üç yapraklı yapraklardan oluşur. Dik sürgün ve onun ucunda yer alan beyaz yada pembe beyaz çiçeklerden oluşan bir çiçek salkımı. Yaprakları ve kökleri tıp alanında kullanılmaktadır.

Çok yıllık, 30 cm ye kadar boyu olan, rutubetli yerlerde yetişen bir bitkidir. Yaprakları 3 yaprakçılıdır, yonca yaprağından büyüktür, çiçekle soluk pembe-beyazdır. Çiçekler yapraksız bir sap üzerinde sık olarak dizilirler ve iç tarafları tüylüdür. Kuzey ve Doğu Anadolu’ da göl kenarlarında bulunur.

---Yonca, diğer ismi Oxalis acetosella olan ve halk arasında kelekotu olarak bilinen şifalı bir bitkidir. Yonca, Baklagiller familyasından; bir bitki cinsidir. Birçok türü vardır. Kokulu yonca yurdumuzda yetişen 30-100 cm boyunda, iki yıllık otsu bir bitkidir. Gövdesi silindir biçiminde, tüysüz açık yeşil renkli, boyuna çizgili ve çok dallıdır. Yaprakları saplıdır. Çiçekleri sarı renkli ve güzel kokuludur. Dalların ucunda dik salkımlar halindedirler. Çiçekli ve yapraklı dalları; kumarin, melilotik ve kumarik asitler ve uçucu bir yağ taşır. İçeriğinde bol miktarda bitkisel protein bulunur. A, B grubu, C, D, E ve K vitaminlerini içeren yonca vitamin bakımından oldukça zengin olmasının yanında, başta kalsiyum olmak üzere mineraller açısından da zengin bir besindir.


Acı yonca bitkisinin faydaları;


  • Kolay hazım sağlar, hazmı kolaylaştırır.
  • Karaciğer sorunlarını giderir
  • Vücut sinirlerini güçlendirir
  • Krampları (spazmları) ortadan kaldırır
  • Romatizmaya, Gut hastalığına ve migrene karşı büyük şifa etkisi vardır. İyi gelir.
  • Menopoz sıkıntılarına yardımcı olur.
  • Kandaki fazla şeker oranını oranlar, düzenler
  • Kedi otu ve nane ile karışım yapılırsa ağrı kesici olarak da kullanılır.

Yonca Bitkisi Nasıl Kullanılır:


Yoncanın yaprakları ve kökleri kullanılır. Yonca çay yapılarak içilebilir. Hayvanlarda et ve süt verimini arttırdığı için hayvan yemi olarak kullanımı yaygındır.

İlaç Etkili Kısmı :

Çiçeklenme döneminde toplanıp kurutulmuş yaprakları kullanılır. Acı tadı veren glikosid yapısındaki esas bileşeni 7,8-dihidrofoliamenthir dir, bunun yanında foliamenthin, menthiafolin, swerosid, loganin, tanen, flavonoid, fenolkarboksilikasit, cumarin bulunur.
-derlemedir-

Benzer Konular

10 Ocak 2013 / The Unique Matematik
16 Ocak 2016 / Misafir Soru-Cevap
31 Ağustos 2009 / BARIŞ Müzik tr
23 Aralık 2007 / KisukE UraharA Müzik tr
27 Haziran 2015 / Safi X-Sözlük