Arama

Yer Kirazı (Physalis)

Güncelleme: 26 Mart 2012 Gösterim: 6.195 Cevap: 3
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Ekim 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Physalis
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

font3E
Physalis
Physalis peruviana
  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Plantae (Bitkiler)
      • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
        • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
          • Alt sınıf: Asteridae
            • Takım: Solanales
              • Familya: Solanaceae (Patlıcangiller)
                • Cins: Physalis L.

Physalis, yer kirazı, inka Eriği veya altın çilek patlıcangiller (Solanaceae) familyasına mensup, ılıman ve astropik bölgelerde yetişen ve birçok türü olan bir bitki ve meyva cinsi.
Yaklaşık olarak 30-40 cm yüksekliğe erişen bitkinin meyveleri bilye büyüklüğünde ve turuncumsudur. Dokusu domatesi andırır. Meyvesi kağıdımsı bir kabuğa sarılıdır. Meyveler vitamin açısından zengindir, hoş bir kokusu vardır. Ham meyveler ekşidir, güneşte olgunlaştığında sarı-turuncu renge dönerler ve tatlanırlar.

Kökenbilim

Physalis sözcüğü, Yunanca phusallis (sidik torbası) kelimesinden gelir.

Coğrafya ve üretim

Yer kirazı, başlıca Orta Amerika ve Güney Amerika'nın doğusunda doğal olarak yetişen küçük bir meyvedir.Türkiye de ise,KARGI'da , Uluborlu'da, doğal olarak yetişmektedir. Bugün Afrika, Avustralya, Yeni Zelanda ve Hindistan başta olmak üzere, Türkiye'de dahil dünyanın birçok yerinde kültürü yapılmaktadır.

Bitki ılıman yerlerde çok yıllık ufak çalı formundadır. Kışın don olan yörelerde ise tek yıllık olarak yetiştirilir. Çabuk çimlenip büyüyen ve meyve yapan bir bitki olduğundan, ilkbahar başı çimlendirilen tohumlarından aynı yıl yazın meyve vermeye başlar. Don oluncaya kadar meyve vermeye devam eder.

Tüketimi

Yer kirazı Kolombiya'da, idrar söktürücü olarak ve astım tedavisinde kullanılmaktadır. Meyveleri doğrudan yendiği gibi, meyve salatalarına, dondurmaya, kek ve pastalara konulmakta ve reçeli yapılmaktadır.

Alt türler

  • Güvey feneri, güney feneri veya Çin feneri olarak bilinen Physalis alkekengi
  • Kaz üzümü veya pelerinli bektaşi üzümü olarak bilinen Physalis peruviana
220px Physalis crassifolia 1

Kalın yapraklı yer kirazı Physalis crassifolia
  • Physalis acutifolia (Miers) Sandw. – Sharp-leaved Groundcherry, Wright Groundcherry
  • Physalis angulata – Cut-leaved Groundcherry, Lance-leaved Groundcherry, camapu
  • Physalis angustifolia Nutt. – Coastal Groundcherry
  • Physalis arenicola Kearney – Cypress-headed Groundcherry
  • Physalis carpenteri Riddell ex Rydb. – Carpenter's Groundcherry
  • Physalis caudella Standl. – Southwestern Groundcherry
  • Physalis cinerascens (Dunal) A.S. Hitchc. – Small-flowered Groundcherry
  • Physalis clarionensis
  • Physalis cordata P. Mill. – Heart-leaved Groundcherry
  • Physalis crassifolia Benth. – Thick-leaved Groundcherry, Yellow Nightshade Groundcherry
  • Physalis foetens Poir. – Tropical Groundcherry
  • Physalis grisea (Waterfall) Martínez – Strawberry-tomato
  • Physalis hederifolia Gray – Ivy-leaved Groundcherry
  • Physalis heterophylla Nees – Clammy Groundcherry
  • Physalis hispida (Waterfall) Cronq. – Prairie Groundcherry
  • Physalis latiphysa Waterfall – Broad-leaved Groundcherry
220px Physalis lobata1SHSU

Physalis lobata
  • Physalis lobata
  • Physalis longifolia Nutt. – Common Groundcherry, Long-leaved Groundcherry
  • Physalis mimulus
  • Physalis minima L. – Pygmy Groundcherry, Native Gooseberry (Australia)
  • Physalis missouriensis Mackenzie & Bush – Missouri Groundcherry
  • Physalis mollis Nutt. – Field Groundcherry
  • Physalis noronhae
  • Physalis philadelphica (= P. ixocarpa) – Tomatillo, Mexican Groundcherry, Jamberry, Mexican Tomato, tomate de cáscara, tomate de fresadilla, tomate milpero, tomate verde
220px Physalis pruinosa1SHSU

Physalis pruinosa
  • Physalis pruinosa – Strawberry Groundcherry
  • Physalis pubescens L.
  • Physalis pumila Nutt. – Dwarf Groundcherry
  • Physalis subglabrata – Smooth Groundcherry
  • Physalis subulata Rydb. – Chihuahuan Groundcherry
  • Physalis turbinata Medik. – Thicket Groundcherry
  • Physalis virginiana P. Mill. – Virginia Groundcherry
  • Physalis viscosa L. – Grape Groundcherry, Star-haired Groundcherry
  • Physalis walteri Nutt. – Walter's Groundcherry

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
prensesim - avatarı
prensesim
Ziyaretçi
12 Ekim 2010       Mesaj #2
prensesim - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar



YerKirazi
Yer Kirazı Nedir ?


BOTANİK ÖZELLİKLERİ:
CIMG0090 1Çok sayıda kökçükleri olan, yaklaşık 1-1.5 metre boyunda daha çok yer örtücü şeklinde, kışın kuruyan, ilkbaharda tekrar yerden çıkan dik gövdeli otsu bir bitkidir. Yapraklar saplı, 4-15 cm oval veya baklava dilimi şeklinde düzensiz ve sivri uçludur. Yaprak ayası çıplaktır. Çiçekler uzun saplıdır ve yaprak koltuklarında oluşur. Meyve turuncu renkte ve üzümsü yapıda olup, portakal sarısı, kağıtsı kapalı bir torba içinde bulunur. Orman içleri, akarsu kıyıları ve kültür alanlarında bitki doğal olarak çoğalma olanağı bulur. Yarı güneşli, gölgeli ortamlarda iyi gelişir. Yazın gelişimi için sulamak gerekir. Özellikle meyvelerin olgunlaşma safhasında bol suya ihtiyaç duyar.
Haziran – Temmuz aylarında açan sarı renkli çiçekler yaz sonuna doğru portakal rengine dönüşür. 2 – 3 santimlik kozalak gibi dilim dilim görünüşü aslında içinde bir sürpriz saklamaktadır. Çiçeğin dış kabuğu sonbaharda kurumaya başlar. Damar gibi ağ doku, yusyuvarlak portakal renkli bir meyveyi adeta kafes içine alır.
ÜRETİMİ VE YETİŞTİRİLMESİ
Yer kirazı tohumundan üretilebilir. Yetiştirilmesi kolay ve zahmetsizdir. Hasat örtü altında yıla yayılı olarak dışarda ise Ağustos-Eylül-Ekim aylarında yapılmaktadır. Bitki uygun koşullarda çok yayılmacı olduğundan dolayı kimi bölgelerde zararlı ot olarakta görülmektedir.
Egzotik meyvenin anavatanı Güney Amerika’dır. Bunun dışında bazı Afrika, Avrupa ve Asya ülkelerinde de kültürü yapılmaktadır. Ülkemizde de yavaş yavaş üretimi artmaktadır. Bitkinin bazı türleri ülkemizin muhtelif bölgelerinde doğal olarak yetişmekle birlikte bu türler genellikle bitkinin yabani türü olup zehirli olabilmektedir. Doğal olarak yetişen bu tür özellikle ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. Toplamda 70’in üzerinde türü olan Physalis bitkisinin ticari olarak en fazla kabul gören ve taze olarak meyveleri tüketilebilen türü Physalis Peruviana’dır. Bu tür aynı zamanda Cape Gooseberry olarak da adlandırılmaktadır. Ülkemizde ise “Pelerinli Bektaşi Üzümü” , “Kaz Üzümü” ve “Yer Kirazı” isimleri ile bilinmektedir.
İç piyasada yeterince tanınmayan bu meyvenin iç tüketiminin artması aynı zamanda dış pazardaki rekabet şansımızı da arttıracaktır. Yüksek fiyatı nedeni ile iç pazarda genellikle lüks tüketime yönelik bir gıda olarak yer edinen ve genellikle otellere ve büyük marketlere pazarlanan meyvenin üretimindeki artışa paralel olarak düşmesi beklenen fiyatı ile iç pazardaki bilinirliliğinin artması ve pazarda daha fazla yer edinmesi beklenmektedir.
DÜNYADAKİ İSİMLERİ
Aguaymanto, cape gooseberry, husk cherry, poha berry, ground-cherry, Peruvian cherry, harankash, golden berry, uchuva, Inca berry, uvilla, capuli ,sfivalis, ,gu niao
TİCARET
CIMG0069 1 250x250Ürünün yurtiçinde fazla talebi yoktur. Özellikle lüks oteller ve lokantalar tarafından talep edilmektedir. Mevcut durumda meyvenin hem ithalatı yapılmakta hem de yurt içinde üretilmektedir. Özellikle Kolombiya And Dağlarında üretilen meyveler, sahip olduğu kendine has koku, renk, parlaklık ve aroma nedeni ile daha fazla rağbet görmektedir. Peru, Zimbabwe, Malezya, Çin, Kenya, Karayipler, Kosta Rica, Ekvator, Bolivya ve Güney Afrika diğer önemli üretici ülkelerdir. İthalat yapan ülkeler ise özellikle A.B.D. ve Avrupa ülkeleridir. Avrupa ülkeleri içinde en fazla ithalatı ise Almanya, Hollanda, İngiltere ve Fransa yapmaktadır. Bu ülkelerde, Kolombiya pazarın hakimi durumundadır. Meyvenin FOB fiyatları Avrupa’da 5-9 Euro civarındadır.



KULLANIM ALANLARI
CIMG0086 1Meyveleri taze olarak ta tüketilebilen meyvenin kullanım alanı oldukça geniştir. Sahip olduğu bol aroma ve mayhoş tadından dolayı meyvesi pastacılık ve marmelat yapımında kullanılır. Bunun yanında taze olarak tüketilebileceği gibi meyve salatalarında, tatlılarda, turtalarda da kullanılmaktadır. Reçeli son derece lezzetlidir. Çikolata sosu ile mükemmel bir tada ulaşır. Krema ve dondurma ile birlikteliği de çok lezizdir. Sos yapımında da kullanılabilir. Son yıllarda Avrupa’da konferans ve iş toplantılarının ikram meyvesi olarak (Fondü) popülerlik kazanmıştı
Physalis bitkisinin meyvesi aynı zamanda kurutularakta pazarlanabilmektedir. Kurutulmuş yer kirazı yüksek oranda lif ihtiva etmektedir.
Günümüz peyzaj mimarisinde de kullanılabilecek özellikte bir bitkidir. Kurumuş çiçekler bitkinin en dibinden temizlenip, kış dekorasyonunda aranjmanlarda kullanılabilir. Yer kirazı bitkisi, daima yeşil kalan; orman gülü, pitosporum, porsuk gibi bitkilerle beraber dikildiği zaman çok daha fazla görsellik sunar. Kök gelişimi az olduğu için, büyümede sorun çıkarmaz.
FAYDALARI:
Güney Amerika’da halk tarafından deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedasinde uzun yıllardır kullanılan bir bitkidir. Kandaki fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır. Bu nedenle Gut hastalığının tedavisinde 200 yıldan beri, bilinen en doğal tedavi yönetemi olarak kullanılan bir meyvedir.
Sadece meyveleri değil aynı zamanda kökleri ve yeşil kısımlarıda bazı ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Bitkinin köklerinde ve yeşil kısmında 8 ayrı alkoloid bulunur. Elde edilen alkoloidler, bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılmak üzere sanayide değerlendirilirler.
Yer kirazı, C, B1, B2, B3, Keroten gibi bir takım vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir. Potasyum içeriği bakımından zengin meyvelerden biridir. Yine önemli miktarlarda vitamin B içerir. Daha olgun meyvelerin daha yüksek miktarlarda beta karoten ihtiva ettiği bilinmektedir. Besin değerlerinin çok yüksek olması ve içeriğindeki kalsiyum nedeni ile özellikle okul öncesi çocukların beslenmesinde tavsiye edilir.
Yer Kirazı, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etki gösterir. Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcı olur. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler. Idrar söktürücü özelliği de vardır.
ggggggggggggYer kirazı kalorisi az ve yüksek lifli yapısı ile zayıflama ve diyet kürlerinin vazgeçilmez meyvesidir. Özellikle yer kirazı kurusu yüksek lif oranına sahiptir.
FAYDALI BİLGİLER
BİLİMSEL SINIFLANDIRMA
Alem : Plantea
Bölüm : Magnoliophyta
Sınıf : Magnoliopsida
Takım : Solanales
Familya : Solanaceae
Cins : Physalis, Perivuana
SEÇERKEN
Meyveler kaliks adı verilen doğal koruyucu kabuğu altında olduğundan ve meyve içi bu yüzden görünmediğinden seçim kriteri çok basit bir yöntemle yapılır. Meyve basketi el ile tartılır. Şayet çok hafif ise meyve suyunu kaybetmiş demektir. Meyve yiyecek olgunluğa ulaştığında turuncu renkte iri bir kiraz görünümündedir. Dışardan bakıldığında altın sarısı parlak renkli olanlar tercih edilmelidir.
MUHAFAZA EDERKEN
Yer Kirazı, 7 ºC de %70 – %80 nem oranında muhafaza edilmelidir. Çok hassas bir meyve olmamakla beraber bütün taze meyveler gibi alındıktan sonra birkaç gün içersinde tüketilmesi tavsiye edilir. Uygun koşullarda dış kabuğu ile muhafaza edildiğinde 2 haftadan fazla bir süre tazeliğini korur. Yıkandıktan hemen sonra tüketilmelidir. Meyvenin kaliksi çıkarılırsa dayanma süresinde azalma olacağından kaliksle muhafaza edilmelidir.





CenneT-ul Meva - avatarı
CenneT-ul Meva
Ziyaretçi
25 Ekim 2010       Mesaj #3
CenneT-ul Meva - avatarı
Ziyaretçi
Kiraz hakkında ansiklopedik bilgi

Kiraz Familyası: Gülgiller (Rosaceae). Türkiye’de yetiştiği yerler: Marmara ve Ege bölgesinde.

Nisan-mayıs aylarında, demet halinde pembemsi beyaz renkli çiçekler açan, kırmızı, etli ve sulu meyveleri olan ağaç. Çiçekler etlenerek fındık büyüklüğünde kiraz adı verilen meyveleri verirler. Meyveler, dallarda iki veya üçü bir arada demetler halinde bulunur ve iyice kızarıp olgunlaşınca toplanır.

Fide kiraz ağacından, 5-6 yıldan önce meyve alınmaz. Bir kiraz ağacı, 60-70 yıl kadar yaşayabilir. Bir ağaçtan ortalama olarak, 20-50 kg kadar ürün alınabilir. Taze meyvesi az dayanır. Mevsim sonu, Özellikle yağışlardan sonra kurtlanır.

Ülkemizde geniş çapta kültürü yapılmaktadır. Uludağ, aşlama, napolyon, sultani, ballı ve ak kiraz gibi çeşitleri vardır.

Kullanıldığı yerler: Meyvesi taze olarak yenir. Hoşafı, reçel ve konservesi yapılır. Kiraz ağacı kabuğu kabız ve ateş düşürücü, çiçekleri göğüs yumuşatıcı, yaprakları ise müshil olarak halk arasında bazı bölgelerde kullanılmaktadır.
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
26 Mart 2012       Mesaj #4
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
yer kirazı ismi ile ün yapmayan altın çilek ismi ile ülkemizde çığır açan çilek.
kapsülleri falan yasaklanmıştır.
çilek olarak yenmesi; C vitamini içerir, insülin direncine destek sağlayabilir.


meyvesinde dikkat edilecek bir husus, çileğin renginin mat olmamasıdır.
Altın Çilek
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...

Benzer Konular

11 Ocak 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
21 Ocak 2014 / hkjkkjn Cevaplanmış
23 Mart 2016 / _KleopatrA_ X-Sözlük
26 Ocak 2011 / _Yağmur_ Ziraat