Arama

Yulaf (Avena)

Güncelleme: 7 Aralık 2016 Gösterim: 5.004 Cevap: 3
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
30 Mayıs 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Yulaf

Ad:  Yulaf.jpg
Gösterim: 461
Boyut:  29.7 KB

Yulaf, buğdaygiller (Poaceae) familyasının Avena cinsinden tahıl bitkisi ve bunun besin olarak yararlanılan taneleri. Buğday ve arpaya göre oldukça yeni bir ürün olan yulafın ilk kez İS 1. yüzyılda yetiştirilmeye başladığı sanılmaktadır. Günümüzde yaygın olarak tarımı yapılan kültür yulafları yabani yulaflardan türemiştir. Kültür yulaflarının en yaygını serin ve ılıman bölgelerde yetiştirilen beyaz yulaftır (Avena sativa). Dünyadaki toplam yulaf üretiminin yaklaşık üçte ikisini bu tür oluşturur. Sıcağa çok dayanıklı bir tür olan kırmızı yulaf (A. byzantina) başlıca sıcak iklimli yerlerde yetiştirilir. Çıplak yulaf (A. nuda) ise daha sınırlı üretimi olan bir kültür yulafıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Oldukça derinlere kök atabilen yulafların boğumlu gövdeleri ve bu boğumlardan çıkan ince yaprakları vardır. Başakçıklardan oluşan çiçek topluluğu karışık salkım biçimindedir. Her başakçıkta sayısı, yetiştirilen çeşide ve çevre koşullarına göre değişen 2-11 çiçek bulunur. Başakçıkların çoğunda çiçeklerin yalnızca 1-3 tanesi tohuma (tane) döner. Taneler genellikle kavuzlu, bazı çeşitlerde ise kavuzlar çabucak döküldüğünden çıplaktır. Yulaf, çavdar dışında kalan tüm tahıl bitkileri arasında toprak seçiciliği en az olan bitkidir; bu yüzden yeterli nemin bulunduğu en verimsiz topraklarda bile yetişebilir. Yulafa zarar veren başlıca hastalıklar pas ve rastıktır.
Genel olarak bir yulaf tanesi çok yüksek miktarlarda karbonhidratın yanı sıra yüzde 13 protein, yüzde 7,5 yağ, kalsiyum, demir, Bı vitamini ve nikotinik asit içerir. Yulaf en çok hayvan yemi olarak kullanılır. Taneler kırma ya da ezme halinde at, sığır, koyun ve tavuklara yedirilir. Bitkiden saman ya da yeşil yem olarak da yararlanılır. İnsanların beslenmesinde de kullanılan bu tahılın unu ekmek yapımına uygun olmadığından daha çok bisküvi ve puding yapılır; yulaf ezmesi kahvaltılık olarak tüketilir. Sanayide ise yulaf kavuzlarından önemli bir kimyasal bileşik olan furfural elde edilir.

Dünyada en önde gelen yulaf üreticisi ülkeler ABD, Beyaz Rusya, Rusya, Kazakistan, Kanada, Fransa, Polonya, Finlandiya, Almanya ve Avustralya’dır. Türkiye’de toplam tahıl üretiminin yaklaşık yüzde l’ini oluşturan yulaf en çok Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilir. 1990’da Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre 137 bin hektarlık bir alandan 270 bin ton ürün elde edilmiştir. Bu ürünün önemli bir bölümü Konya, Kocaeli, İstanbul, Antalya, Kırklareli, Çanakkale ve Balıkesir illerinden sağlanmıştır.


MsXLabs.org & Ana Britannica


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 7 Aralık 2016 17:09
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Haziran 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

YULAF

Ad:  Yulaf.jpg
Gösterim: 494
Boyut:  41.6 KB

  1. Başakçıları gevşek salkım halinde bulunan ve taneleri özellikle at yemi olarak kullanılan tahıl. (Bil. a. avena; buğdaygiller familyası.)
  2. Bu bitkinin tohumu.
—ANSİKL. En az 2 000 yıldan beri yetiştirilen bir tahıl olan yulaf iki seksiyona ayrılır: Batı Akdeniz kökenli aristulatae grubu ve Moğolistan kökenli derıticulatae grubu. Tarım yulafları (A. sterilis, A. latua) ikinci seksiyona girer. Tahıllar arasında dünyada buğday, çeltik, mısır, darı ve arpadan sonra altıncı sırada yer alan yulaf gittikçe daha az üretilmektedir. Bunun birinci nedeni tarımın makineleşmesi, tarımda, ulaşımda ve orduda kullanılan at sayısının çok büyük ölçüde azalmasıdır. Hayvan yemi olarak kullanımı sürmektedir, fakat besin değeri diğer tahıllara göre düşük ve başka kullanım alanları önemsiz olduğundan üretimde gerileme devam etmektedir
Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye’de tahıl tarımı içinde yulafın yeri önemsizdir (arpa ekim alanının yirmide biri, buğday ekim alanının ellide biri). Ayrıca iklim koşulları da ülkenin tamamında yulaf tarımına elverişli değildir; yulaf tarımı ancak Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yapılabilmektedir.
80 li yılların sonunda dünya yulaf üretimi 50 Mt dolayındaydı. Rusya başlıca üreticidir (12,3 Mt); onu biraz uzaktan ABD (1991'de 3,5 Mt) ve Kanada (2,4 Mt), Almanya (1,8 Mt), Polonya (1,9 Mt) ve Avustralya (1.4 Mt), İsveç (1,4 Mt), Finlandiya (1,1 Mt). Fransa (0,8 Mt), Arjantin (0,7 Mt), Çin (0,6 Mt), Büyük Britanya (0,6 Mt), ispanya (0,4 Mt), Norveç (0,4 Mt) izler. Türkiye'nin yıllık üretimi 300 0001 dolayındadır (toplam tahıl üretiminin % 1 ).

—Mutf. Yulaf unundan çorba ve lapa yapılır. Yulaftan elde edilen alkol viski yapımında kullanılır.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 7 Aralık 2016 17:08
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Aralık 2016       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

YULAF

Ad:  Yulaf.jpg
Gösterim: 712
Boyut:  59.3 KB

Yulafda tıpkı öbür tahıllar gibi bol nişastalı taneleri (tohumlan) için yetiştirilen bir tanm bitkisidir. Daha çok hayvan yemi olarak kullanılan bu tahıldan insanların beslenmesin­de de yararlanılır. Bir yulaf tarlası, buğday ya da arpa başaklarına benzemeyen, salkım biçi­mindeki dağınık başaklan sayesinde öbürle­rinden kolayca ayırt edilebilir. Sapçıkların ucunda bulunan başakçıklann her biri iki ya da üç tohum içerir. Dışları kılıfla (iç kavuz) örtülü olan bu tohumlann ikisini (ya da üçünü) birden yeniden zarsı iki yaprak (dış kavuz) kuşatır.

Yulafın beyaz, siyah, sarı, kırmızı ya da boz tohumlu, kısa ya da uzun saplı pek çok çeşidi vardır. Tarım uzmanlarının öteden beri sür­dürdükleri çalışmalarla değişik iklim ve top­rak koşullarına uygun yulaf çeşitleri geliştiril­miştir. Örneğin, bunlardan kırmızı yulaf sıcak ve nemli iklimlerde yetiştirilir.

Yulafın dünyaya, yabanıl olarak yetiştiği Asya'nın batısı ile Avrupa'nın doğusu arasın­da kalan bölgelerden yayıldığı sanılır. Yabanıl yulaflardan türeyerek günümüze ulaşmış olan kültür yulafları içinde en çok yetiştirileni hiç kuşkusuz Avena sativa türüdür. Bugün yulaf, arpa ve çavdardan daha büyük miktarlarda üretilen bir tahddır. Serin ve nemli iklimleri sevdiği için en iyi Avrupa'nın batı ve İskandi­nav ülkelerini de içine alan kuzey bölümlerin­de, SSCB'de ve Kuzey Amerika'da yetişir. Bununla birlikte Avustralya ve Yeni Zelanda' da da ekilir. Yulaf fazla yağış almayan kurak yerlerde kalın kavuzlu, uzunca tohumlar verir.

ABD ve SSCB dünyanın en çok yulaf üreten ülkeleridir; ama, İskoçya, İsveç ve Finlandiya gibi küçük kuzey ülkelerinde, buğ­day ve çavdardan daha iyi ürün verdiği için yulaftan geniş ölçüde yararlanılır. Türkiye'de ise başlıca Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilen yulafın yıllık üretimi 350 bin tona yaklaşır.

Bol miktarda nişasta ile protein, vitamin ve mineraller de içeren yulaf taneleri en çok hayvan yemi olarak kullanılır. Ayrıca bitki tazeyken biçilerek yeşil yem ya da taneler hasat edildikten sonra kuru yem olarak hayvanlara yedirilir. Yulaf unundan hazırlanan, hamur buğday unu gibi kabarmadığından ekmek yapımında kullanılmaz. Yulaf unun­dan daha çok lapa ya da gözleme gibi yiyecek­ler yapılır; taneleri ise özellikle kahvaltı için hazırlanan, besleyici değeri yüksek tahıl karı­şımlarına katılır. Yulaf eskiden buğdayın pa­halı olduğu dönemlerde onun yerini almıştır. Bugün de kuzey ülkelerinde yulafın gıda ürünleri arasında küçümsenmeyecek bir yeri vardır.

Yulaf üretiminin yapıldığı bölgelerin ço­ğunda yulaf ilkbaharda ekilir. Kış yulafları dona ve kara dayanıklı olmadığı için Kuzey Kutbu'na yakın bölgelerde yetiştirilemez. Ay­nı arpa gibi yulaf da bazen üçgül ve buğdaygillerden öbür bazı bitkilerin fidelerini güneş ve rüzgârın zararlı etkisinden korumak için, on­larla birlikte ekilir.

MsXLabs.org & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Aralık 2016       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Yulaf


Buğdaygillerden, en çok hayvan yemi olarak yetiştirilen bir bitki (Avena sativa). Anayurdu Orta ve Ön Asya'dır. Başakları salkım gibi aşağıya sarkar. Özellikle hayvan yemi olarak kullanılmasına karşın insanlar açısından da iyi bir besleyicidir. 1980'de Türkiye'de 197.000 hektara ekilmiş, 355.000 ton ürün alınmıştır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

7 Aralık 2016 / _Yağmur_ Ziraat
20 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri