Arama

Üzüm (Vitis vinifera)

Güncelleme: 6 Kasım 2012 Gösterim: 4.342 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Ekim 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Üzüm
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Üzüm

260px Close up grapes
Meyve
Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Plantae
  • Bölüm: Magnoliophyta
  • Sınıf: Magnoliopsida
  • Takım: Vitales
  • Familya: Vitaceae
  • Cins: Vitis

Türler
  • Vitis acerifolia
  • Vitis aestivalis
  • Vitis amurensis
  • Vitis arizonica
  • Vitis x bourquina
  • Vitis californica
  • Vitis x champinii
  • Vitis cinerea
  • Vitis x doaniana
  • Vitis girdiana
  • Vitis labrusca
  • Vitis x labruscana
  • Vitis monticola
  • Vitis mustangensis
  • Vitis x novae-angliae
  • Vitis palmata
  • Vitis riparia
  • Vitis rotundifolia
  • Vitis rupestris
  • Vitis shuttleworthii
  • Vitis tiliifolia
  • Vitis vinifera
  • Vitis vulpina

Üzüm (Vitis vinifera L.) yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türlerinden birisidir.

Tarihçesi M.Ö. 5000 yılına kadar dayanır. Anavatanı Anadolu'yu da içine alan Küçük Asya, Kafkasya'yı da kapsayan bölgedir. Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biri olan üzümümn 15.000'nin üzerinde üzüm çeşidi bulunduğu tahmin edilmektedir. Anavatanı Anadolu olan çeşitler 1200'ün üzerindedir. Bu çeşitlerden oluşturulmuş Milli Koleksiyon Bağı Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde bulunmaktadır. Bunların 50-60 kadarının ekonomik üretimi yapılmaktadır.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Ekim 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ÜZÜM

Sponsorlu Bağlantılar
Asma bitkisinin meyvesi. Üzüm yetiştirmede kullanılan asma türü Vitis vinifera'dır.

Üzüm, glikozca zengin bir meyvedir. İçinde ayrıca azotlu maddeler, organik asitler, tanen, vitaminler, madensel tuzlar ve boya maddeleri bulunur. %70-85 kadarı da sudur. Üzümün pek çok çeşidi yetişir. Bunlar değişik renk ve tatlarda olur. Çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri de vardır.

Üzüm, çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından bilinen ve yetiştirilen bir meyvedir. Kimi tarihçiler, üzümün bir kültür bitkisi olmasını İ.Ö. 4000 yıllarına kadar dayandırırlar. O zamandan beri hem taze olarak yenmiş hem de şarap, şıra, sirke vb. yapımında kullanılmıştır. Tipik bir Yakın Doğu bitkisi olan asma, Türklerin Anadolu'ya gelişlerinden bir süre sonra Anadolu'da giderek yaygınlığını kaybetti. Şarabın dince yasak olması, Anadolu'da bağcılığın gerilemesine neden oldu.

Bu gerileme, özellikle 15. yüzyıldan sonra iyice kendini belli etti ve bağlar, ancak son yüzyılda yeniden gelişmeye başladı. Bugün Türkiye'nin her tarafında üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yetiştirilen üzüm çeşitleriyse 70'in üzerindedir. Bunların en tanınanları yapıncak, sultaniye, razaki, çavuş üzümü vb.'dir. Üzümler kullanıldıkları yere göre de sofralık, şaraplık, şıralık ve pekmezlik, kurutmalık olarak ayrılırlar. Kurutulan üzüm çeşitlerinin başında sultaniye gelir. Türkiye'nin önemli dışsatım ürünlerinden biridir.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
wolfmann - avatarı
wolfmann
VIP VIP Üye
6 Kasım 2012       Mesaj #3
wolfmann - avatarı
VIP VIP Üye
tumblr m15kee7i0d1qcmz51o1 500
ฬ๏lŦ๓@ภภ ®

Benzer Konular

14 Ocak 2012 / Misafir Cevaplanmış
28 Nisan 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
11 Nisan 2010 / Misafir Soru-Cevap
19 Temmuz 2012 / büşra_sarah Taslak Konular
10 Temmuz 2015 / Safi X-Sözlük