Arama

Tütün (Nicotiana)

Güncelleme: 14 Ocak 2017 Gösterim: 4.873 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Ocak 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  tmp_24939-tütün814533090.jpg
Gösterim: 896
Boyut:  70.4 KB

TÜTÜN


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Patlıcangillerden, bir yıllık otsu bitki (Nicotiana) ve bu bitkinin yapraklarının kurutulup kıyılmasıyla elde edilen keyif verici madde.

Anayurdu tropik Amerika'dır. Boyu 2 m. yapraklarının uzunluğu 70 cm.yi bulur. Bileşik çiçekleri kırmızı, sarı ya da beyaz renktedir. Başlıca iki türü yetiştirilir. En çok ekileni (N.tabacum), diğeri (N. rustica)dır. Eskiden beri Amerika yerlileri tarafından kullanılan tütün, Amerika'nın keşfiyle, İspanyollar tarafından Avrupa'ya yayıldı. Aralarında Osmanlı İmparatorluğu da olmak üzere, zaman zaman birçok ülkede kullanılması yasak edildiyse de yaygınlaşması önlenemedi.

Keyif verici madde olarak kullanılan, bitkinin kurutulmuş ve fermantasyona uğratılmış yapraklarıdır. Tütündeki zehirli madde "nikotin" adındaki alkaloittir. Bu madde, uyarıcılığının yanı sıra antiseptik özellik de taşır. Bu nedenle eskiden tütün yaprakları ilâç olarak kullanılmıştır. Nikotin günümüzde sentetik olarak yapılabilmektedir. Türkiye kaliteli tütün üreten ülkelerden biridir. Tütün, ülkemize ilk kez 17. yüzyılın başında girdi.

IV. Murat devrinde tütün içenlere idama kadar varan ağır cezalar verildi (1635). 1862'de tütün ithali devlet tekeline alındı. Günümüzde Türkiye'de tütün üreticiliği, yaklaşık 450.000 ailenin geçim kaynağını oluşturmaktadır. Üretilen tütünler 4 tiptir: sigaralık, puroluk, tömbeki ve hasankeyf. Yan ürün olarak da boyacılıkta ve sabunculukta kullanılan bir yağ ve tıpta kullanılan "fitin" maddesi elde edilir.

1980'de ülkemizde 229.932 hektar alanda 233.959 ton tütün üretilmiştir. Dünya tütün üretimiyse 3 milyon ton dolayındadır. En büyük üretici, toplamın üçte birini sağlayan ABD'dir. Onu Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya, Japonya, Güney Rodezya ve Türkiye izler.

Bakınız
>Tütün Yetiştiriciliği
> Tütünün Tarihi


Son düzenleyen perlina; 14 Ocak 2017 19:29
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
12 Ocak 2017       Mesaj #2
perlina - avatarı
Ziyaretçi

TÜTÜN 1177 SAYILI KANUNUN 3 MADDESİNDE BELİRTİLEN 1 NUMARALI CETVEL DE BELİRTİLEN YERLERDE YETİŞTİRİLMEKTEDİR.


Sponsorlu Bağlantılar
(1)

NUMARALI CETVEL
(Madde 3 - 72)
1. Adana Merkez (Misis Bucağı) - Bahçe - Ceyhan - Osmaniye - Yumurtalık
2. Adıyaman Merkez - Besni - Çelikhan - Gerger - Kahta - Samsat
3. Amasya Gümüşhacıköy - Merzifon - Taşova
4. Artvin Merkez - Ardanuç - Borçka - Şavşat - Yusufeli
5. Aydın Merkez - Bozdoğan - Çine - Germencik - Karacasu - Koçarlı - Kuş-
adası - Kuyucak - Nazilli - Söke
6. Balıkesir Merkez - Ayvalık - Bigadiç - Burhaniye (Armutova Bucağı) - Erdek
Gönen - İvrindi - Manyas - Savaştepe - Sındırgı - Susurluk
7. Bilecik Merkez - Osmaneli - Pazaryeri - Söğüt
8. Bingöl Solhan
9. Bitlis Merkez - Hizan - Mutki - Tatvan
10. Bolu Düzce
11. Burdur Merkez (Çeltikçi Bucağı) - Bucak (Virjinya tütünü)
12. Bursa Merkez - Gemlik - İnegöl - İznik - Karacabey - Keles - Mudanya
Mustafakemal Paşa - Orhangazi - Yenişehir - Orhaneli
13. Çanakkale Biga - Çan - Yenice
14. Denizli Merkez - Acıpayam - Buldan - Çal - Çardak - Güney - Kale - Ta-
vas
15. Diyarbakır Bismil - Çınar - Hazro - Kulp - Lice - Silvan
16. Edirne Merkez - Havsa - İpsala - Keşan - Lalapaşa - Meriç - Uzunköprü
17. Elazığ Palu
18. Gaziantep Merkez (Hasankeyf tütünü)
19. Giresun Şebinkarahisar
20. Gümüşhane Torul
21. Hakkari Beytüşşebap - Çukurca - Şemdinli - Yüksekova (Oramar Bucağı)
22. Hatay Merkez - Altınözü - Dörtyol (Payas Bucağı) - İskenderun - Yay-
ladağı
23. Isparta Atabey
24. İstanbul Bakırköy (Mahmutbey Bucağı) - Çatalca - Eyüp (Rami Bucağı) -
Kartal - Silivri - Yalova
25. İzmir Merkez - Bayındır - Bergama - Bornova - Çeşme - Dikili - Foça -
Karaburun - Karşıyaka - Kemalpaşa - Kiraz - Kınık - Menemen -
Ödemiş - Seferihisar - Selçuk - Tire - Torbalı - Urla
26. Kırklareli Merkez - Babaeski - Demirköy - Kofçaz - Lüleburgaz - Pehlivan-
köy
27. Kocaeli Merkez - Gebze - Gölcük - Karamürsel
28. Konya Hadım (Tömbeki tütünü)
29. Kütahya Emet
30. Malatya Merkez - Akçadağ - Arguvan - Doğanşehir - Pütürge
31. Manisa Merkez - Akhisar - Alaşehir - Demirci - Gördes - Kırkağaç -
Kula - Salihli - Sarıgöl - Saruhanlı - Selendi - Soma - Tur-
gutlu
32. Mardin Merkez - Derik - Kızıltepe - Mazıdağı - Savur
33. Muğla Merkez - Bodrum - Datça - Fethiye - Marmaris - Milas - Ula -
Yatağan
34. Muş Merkez
35. Rize Pazar (Püro tütünü)
36. Sakarya Merkez - Akyazı - Geyve - Hendek - Kaynarca
37. Samsun Merkez - Alaçam - Bafra - Çarşamba - Havza - Kavak - Vezir-
köprü
38. Siirt Baykan - Beşiri - Eruh - Kozluk - Sason - Şırnak - Batman
39. Sinop Merkez - Erfelek - Gerze
40. Tekirdağ Merkez - Çerkesköy - Çorlu - Hayrabolu - Malkara - Muratlı -
Saray - Şarköy
41. Tokat Merkez - Almus - Erbaa - Niksar - Turhal
42. Trabzon Merkez - Akçaabat - Arsin - Maçka - Yomra
43. Tunceli Hozat - Mazgirt (Çarsancak Bucağı) - Pertek
44. Uşak Merkez - Eşme - Karahallı - Sivaslı -Ulubey
45. Van Çatak - Gevaş
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 13 Ocak 2017 09:13
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
12 Ocak 2017       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Tütün1.JPG
Gösterim: 1830
Boyut:  41.6 KB

Tütün

, patlıcangiller (Solanaceae) familyasının Nicotiana cinsinden çeşitli bitkilere, özellikle de Nicotiana tabacum'a ve bu bitkilerin keyif verici olarak kullanılan yapraklanna verilen ad.
Nikotin adında bir alkaloit içeren bu yapraklar işlendikten sonra yakılıp dumanı içe çekilerek, çiğnenerek ya da toz edilip burna çekilerek kullanılır. Bugün en çok üretilen tütün türü olan N. tabacum'un anayurdu Güney Amerika, Meksika ve Batı Hint Adalarıdır. Türkiye’ de Hasankeyf tütünü ya da deli tütün denen N. rustica ise ilk kez Kuzey Amerika Yerlilerince tarıma alınmış olup günümüzde başlıca Türkiye, Hindistan ve bazı Avrupa ülkelerinde yetiştirilmektedir.

Sınırlı bir kullanım alanına sahip olan deli tütün genellikle pipo, çiğneme ve enfiye tütünü olarak kullanılır. Bu her iki tür de ilk kez 1753’te Linnaeus tarafından tanımlanmıştır. Bu iki ana tür dışında N. attenuata, N. trigonophylla ve N. quadrivalvis gibi bazı tütün türleri de eskiden Kuzey Amerika Yerlilerince yakılarak içilirdi. N. sylvestris ve N. alata grandiflora gibi bazı türler ise alımlı çiçeklerinden ötürü süs bitkisi olarak yetiştirilir. Avustralya kökenli birkaç tür dışında Nicotiana türlerinin çoğunun Batı Yanküre’ye özgü olduğu sanılmaktadır.

Kristof Kolomb Amerika’yı keşfettiğinde yerli halk tütün yetiştiriyor ve kullanıyordu. Günlük yaşamlarında çok önemli bir yer tutan, hatta bazı özel törenlerin simgesi olan bu ürün için çeşitli tarım yöntemleri geliştirmişlerdi. Amerika’ya yapılan seferler sonucu tütün ilk kez 16. yüzyıl ortalarında Avrupa’ya getirilerek Fransa’da, Portekiz’ de, İspanya’da ve İngiltere’de yetiştirilmeye başlamış, oradan da tüm dünyaya yayılmıştır. Bu bitkilerin bilimsel cins adı, hasta olan Fransız kral naibesi Catherine de Medicis’ye ilaç olarak tütün tozu gönderen Fransa’nın Lizbon büyükelçisi Jean Nicot onuruna verilmiştir.

Tütün (N. tabacum) ortalama 1-2 m’ye kadar boylanabilen otsu bir bitkidir. Dalların ucunda bileşik salkımlar oluşturan çiçeklerinin huni biçiminde açık pembe, kırmızı ya da beyaz renkli taçyaprakları vardır. Kendi kendine döllenen bu çiçeklerde bazen ender olarak çapraz döllenmeye de rastlanır. Bazı iri çeşitlerde yaprakların boyu 60-90 cm’ye, eni ise boyunun yarısına ulaşırsa da Türk tütünü ya da Şark tütünü denen çeşitlerde 7-8 cm’yi aşmaz.

Yaklaşık 50-120 cm arasında boy atabilen deli tütün (N. rustica) öbürünün tersine gövdenin üst değil alt bölümünden dallanır. Yaprakları oval biçimli, kaim ve enli, çiçekleri açık sarı ya da yeşilimsidir. Her ikisi de yapışkan tüylerle kaplı olan bu türlerin alkaloit içeriği N. rustica'da öbürüne göre çok daha yüksektir.

Tütün tohumdan çoğaltılan bir bitkidir. Tohumlar önce özel yastıklara ekilerek fide elde edilir, daha sonra fideler tarlaya aktarılır. En iyi gelişmeyi 25°C-30°C’lik sıcaklıklarda gösteren bu bitkiler genellikle akaçlaması ve havalanması iyi, gevşek, organik maddesi fazla olmayan, orta ağırlıktaki toprakları sever. Bitkinin yetişme sürecinde yapılan çeşitli bakım işlemleri arasında tepe kırma işlemi de yer alır. Yaprakların büyüyüp gelişmesini ve kalitesinin yükselmesini sağlayan bu işlem tepe tomurcuğunun çiçeklerle birlikte kesilmesine dayanır. Tütün tarlaya dikildikten 2-3 ay sonra hasada hazır hale gelir. Bitki olgunlaşmaya aşağıdan başladığı için yapraklar aşağıdan yukarıya doğru ve elle kırılarak hasat edilir. Toplanan yapraklar yörenin iklim koşullarına bağlı olarak değişik yöntemlerle kurutulur.

Tütün, başlıca bileşiği olan yanı sıra benzer yapıda bazı alkaloitlerle malik asit ve sitrik asit gibi organik asitleri de içerir. Ortalama olarak havada ya da ateşte kurutulmuş kara tütünlerde yüzde 4-4,5, puro tütünlerinde yüzde 3,5-4, Maryland tütününde yüzde 2, Türk tütününde ise yüzde 2’den az nikotin bulunur. N. rustica’ da ise nikotin oranının yüzde 10’a, hatta yüzde 16’ya kadar çıktığı bilinir.

Ad:  Tütün2.JPG
Gösterim: 895
Boyut:  50.2 KB
Dünyanın en başta gelen tütün üreticileri arasında Çin, ABD, Brezilya, Hindistan, Türkiye ve Kanada sayılabilir. İlk kez nerede ve hangi tarihte yetiştirilmeye başladığı kesin olarak saptanamamakla birlikte Türkiye’de 17. yüzyılın başlarından beri tütün üretildiği bilinmektedir. Osmanlı döneminde üretimi genellikle Türkler,ticareti de yabancılar tarafından yapılan tütünün ekimi ile satışının denetimi ve işlenmesi hakkı 1884’te kurulan Reji verilmiş, Cumhuriyet’ten sonra da devlet tekeli altına alınmıştır (1932). Günümüzde tütün ve sigara üretimi ile ticareti önemli ölçüde Tekel'in denetim ve gözetimi altında yapılır.

Dünyada Şark tütünü adıyla tanınan tütünlerin başlıca üreticilerinden biri Türkiye’dir. l. ve II. Dünya Savaşı yıllarında bunalımdan olumsuz biçimde etkilenen Türk tütüncülüğü, II. Dünya Savaşı’ndan sonra ABD kaynaklı Virginia tütününün hızla yaygınlaşması üzerine Şark tütünlerine talep azalınca daha da geriledi. 1960’larda yaygınlaşan mavi küf hastalığından da büyük zararlar gördü. Tüm bunlara karşın gene de genişleyen tütün ekim alanları 1950’de 125 bin hektarken 1974’te 376 bin hektara ulaştı. Tekel’in alımlanyla desteklenen üreticilerin tütün ekimini öteki bitkisel ürünlerin yetiştirildiği alanlara da kaydırması sonucunda tütün üretimi 1976’da 324 bin tona çıktı. Ancak 24 Ocak 1980’de Türkiye çapında alman ekonomik önlemler doğrultusunda destekleme alımları kısıtlanınca tütün alanları daralmaya, tütün üretimi de azalmaya başladı; 1981’de 177 bin hektara ve 168 bin tona, 1986’da da 170 bin hektara ve 158 bin tona kadar düştü. Bölgesel tütün çeşitlerinin durumunu dikkate alan Tekel, 1985’te Türk Tütünlerinin Kalitesini Geliştirme Projesi’ ni yürürlüğe koydu ve Amerikan grad sistemine göre alım yapmaya başladı.

Buna göre Ege Bölgesi’nde A grad, Karadeniz Bölgesi’nde B grad, Marmara Bölgesi’nde kapa, Doğu Anadolu Bölgesi’nde kapa kapa, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de kırık tütün alımları yapılmaktadır. Yaklaşık 500 bin ailenin tütün üretimiyle geçindiği Türkiye’de Tekel’e bağlı Yaprak Tütün İşletmeleri ve Ticareti Müessesesi tarafından kurulmuş olan 43 kadar tütün bakım işletmesi vardır. Tütün ticareti serbest olan ve önemli bir tütün ihracatçısı olan Türkiye’ de Tekel’den başka tüccarlar tarafından da tütün alımı yapılmaktadır.

Genellikle Ege Bölgesi’nde üretilen tütünler yurtdışına ihraç edilir; öteki bölgelerde elde edilen ürün ise yurtiçinde değerlendirilir. Tütün üretimi, pazarlanması, bakımı, işlenmesi, mayalandırılması, fabrikasyonu ve ihracatı konularında eğitim veren Ege Üniversitesi’nin Ziraat Fakültesi’ne bağlı Akhisar Tütün Eksperleri Yüksekokulu açılmıştır.

Türkiye’de Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre, 1992’de 327 bin hektarlık tütün alanından yaklaşık 322 bin ton ürün elde edilmiştir. Başhca tütün ekim alanları Ege, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgelerindedir. 1989’da en çok tütün üretimi yapılan iller ve ürün miktarları şöyledir: Manisa’da 70.810 ton, İzmir’de 30.144 ton, Samsun’da 22.625 ton, Denizli’de 21.231 ton, Muğla’da 14.204 ton, Adıyaman’da 17.266 ton, Balıkesir’de 14.298 ton, Siirt’te 13.226 ton, Hatay’da 10.761 ton ve Aydın’da 7.592 ton.

Kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

13 Ocak 2017 / MMDMR Ziraat
31 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış
19 Ekim 2006 / Mystic@L Meslekler
14 Ocak 2017 / Misafir Cevaplanmış
14 Şubat 2011 / Misafir Taslak Konular