Arama

Cattley Guavası (Psidium littorale)

Güncelleme: 14 Haziran 2013 Gösterim: 1.524 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
14 Haziran 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Psidium littorale
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

260px Psidium cattleianum fruit

Psidium littorale
, Myrtaceae familyasından guava türüdür. Bu tür Cattley guavası olarak da adlandırılmakla bu ad Sir William Cattley adlı bir gezgin, kültür bilimcisi adına bu bitkiye ithaf edilmiştir. Çoğunlukla Peru guavası (Psidium littorale; eski adıyla P. cattleianum dünyada hala kullanılır)(2–6 m uzunluğunda bir çalı veya ağaç şeklinde boy gösterir.,ekşi fakat reçel yapımında kullanılan kimi zaman yenebilen sarı veya kırmızı meyveler verir. Kırmızı meyve veren türe Çilek guavası (Psidium littorale var. cattleianum) adı verilir. Sarı meyve verene limon guavası (Psidium littorale var. littorale) adı verilir, Hawaii'de waiawī adıyla anılır. Brezilya ve tropik kuşağa yakın Güney Amerika memleketidir, elma guava (P. guajava) ile yakın akrabadır.Hawaii'de Çin guavası adıyla da bu türler anılmaktadır. Aşırı uyum sağladıkları ortamlarda işgalci ve kolay yayılan yok edilmesi zor türlerdir. Hawaii gibi tropik bölgelerde bu bitkiler yetiştirilmesi yanında yerel bitki örtüsüne zarar vermemesi için sürekli bir mücadelede sürmektedir. Guava türleri arasında soğuğa en dayanıklı türlerden biridir; hele çilek guavası, bilinen elma guava'dan daha dayanıklı türlerdir. Olgunluğa erişmiş (kırmızı meyveli) Çilek Guavası ağacının,Limon Guavası türüne göre soğuğa daha iyi mukavemet gösterdiği ve -5,5 derecelik soğuklara dayanabildiği bilinmektedir. Yine anti oksidan bakımından çilek Guavası Limon guavasına göre daha üstün durumdadır.
Meyveleri ikiye bölünerek ve kabuktan ayrılıp etli kısım ve tohumları ısırılarak yenilebilir. Çilek guavası çarkıfelek ile çilek karışımı bir tatdadır; buna karşın limon guavaları daha ekşi ve baharatlı bir tad verir.Tohumları küçük ve beyaz renkte olup,kahve yerine kullanılmak üzere kızartılıp değerlendirilebilmektedir. Yapraklarından çay demlenir. Bitkinin kabuüğuda yenilebilir hafif gül yapraklarını hatırlatır bununla birlikte tatlı bir tad için atılması tercih edilemektedir.


Benzer Konular

14 Haziran 2013 / _EKSELANS_ Botanik