Arama

Ağaç Hatmi (Hibiscus Syriacus)

Güncelleme: 8 Ekim 2015 Gösterim: 3.092 Cevap: 1
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
27 Temmuz 2013       Mesaj #1
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Ağaç Hatmi (Hibiscus Syriacus)
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

x3j

Ağaç hatmi (Hibiscus syriacus), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından, çiçek açan, ve Asya'nın büyük bir kısmında yetişen ve boyu 2–4 m.'ye erişen vazo şeklinde çalı türü bir bitkidir.
Çok dayanıklı olan bu bitki kesilip vazoya konduğunda diğer bitkilerden daha uzun süre dayanabilir. Yazları sıcak olan bölgelerde çekici beyaz, pembe, kırmızı, lavanta rengi ya da mor çiçekleri için yetiştirilir. Bu çiçekler yenilebilir.
Ağaçhatmi, Güney Kore'nin ulusal çiçeğidir. Ulusal amblemlerde görülmesinin yanı sıra Güney Kore Ulusal Marşı'nda da çiçekten söz edilir. Korece adı olan mugunghwa (Hangul: 무궁화; Hanja: 無窮花) ölümsüzlük anlamına gelen mugung sözcüğünden gelir. Çiçeğin sembolük anlamı bu addan kaynaklanmıştır.
Ağaçhatmi 'Diana', 'Lady Stanley', 'Ardens', 'Lucy', ve 'Blushing Bride' gibi çeşitli kültivarlarıyla oldukça popüler bir süs çalısıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
8 Ekim 2015       Mesaj #2
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
MsXLabs & Büyük L.

Sponsorlu Bağlantılar
AĞAÇHATMİ a. (lat. hibiscus, hatmi çeşidi). 150 türü içeren büyük bir cins; otsu yıllık ve ağacımsı çokyıllık hatmiler eski ve yeni dünyanın ılıman ve tropik bölgelerinde yetişir. (Diğer adı ketmi. Ebegü- mecigiller [Malvaceae] familyası.) —ANSİKL. Hatmi’nin yaprakları, oldukça büyük, tam kenatlı ya da loblu; çiçekleri büyük, canlı renkli, fakat günlük ya da kısa ömürlüdür. Birçok hatmi türü, açıkta ya da seralarda süs bitkisi olarak yetiştirilir; ılıman bölgelerde, bazı türlerinden besin olarak yararlanılır.
Hibiscus tilıaceus türünün odunu, hafif tekne yapımına elverişlidir. H.abelmo- schus’un tohumları misk kokulu bir yağ verir: amberyağı. H.escutentus ya da "gombo= bamya" denen ve yenebilen bir meyve verir. On kadar hatmi türü, büyük ve canlı renklere sahip çiçekleri nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştirilir (ağaç- hatmi= H.syriacus, çın hatmisi = H.rosa sinensis, vb.).
Bazı hint hatmileri (H.sabdariffa) Fransız Guyanası ya da Antiller'in hatmileri (H.cannabinus), farsçada "kenaf” (ya da kenneb = keten/kenevir) denen ve ip, halat ve ambalaj bezi yapımında kullanılan elyaf verirler. Lifli kabukları, suya batırılıp ayıklanarak saplarından ayrılır.
Hatmi lifi, 1960 yılına kadar, uluslararası pazarlarda "Bimlipatan” keneviri adı altında satılmış; İkinci Dünya savaşı'na kadar süren kenevir kıtlığının sonucu olarak, keten için yağış sınırına sahip bölgelerde, kenaf’ın yerini almıştır. Dünyada, hatmi lifinin üretimi 1970’te 1 milyon tona ulaşmıştı.

ѕнσω мυѕт gσ ση ツ

Benzer Konular

14 Aralık 2019 / virtuecat Botanik
13 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Ziraat
17 Ocak 2012 / asla_asla_deme Taslak Konular
4 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
19 Mart 2008 / MaRCeLLCaT X-Sözlük