Arama

Yağ kaç derecede kaynar?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 11 Eylül 2017 Gösterim: 40.508 Cevap: 5
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
22 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Yağlar kaç derecede sıcaklıkta kaynar?
EN İYİ CEVABI Safi verdi
rafinesiz ceviz yağı 160C
rafinesiz mısır yağı 160C
Sponsorlu Bağlantılar
rafinesiz zeytin yağı 177-204C
rafinesiz susam yağı 177C
rafinesız yerfıstığı yağı 160C
rafinesiz kanola yağı 107C
rafinesiz soya yağı 160C

tereyağ 177C
hindistan cevizi yağı 177C
badem yağı 216C
palm yağı 232C

rafine ceviz yağı 204C
rafine ayçiçeği yağı 232C
rafinesiz mısır yağı 230C
rafine zeytin yağı 238-242C
rafine susam yağı 210C
rafine yerfıstığı yağı 227-232C
rafine kanola yağı 204C
rafine soya yağı 232C
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 23 Ocak 2017 12:18
22 Aralık 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Üye
Suyun içine kattığımız yağ, neden kaynama noktasının düşmesine sebep olur?

Sponsorlu Bağlantılar
Su molekülleri polardır (hidrojenler kısmi olarak artı yüklü iken, oksijenler kısmi olarak eksi yüklüdür). Bu yüzden moleküller arası çekim fazladır. Suya bir miktar yağ eklediğimizde, suyla karışmaz. Yağın özkütlesi daha azdır. Bu yüzden suyun yüzeyinde yağı, küçük baloncuklar halinde görürüz. Su kaynamaya başlamadan önce oluşan kabarcıklar yağ olan yüzeyi daha kolay aşarlar. Çünkü yağın yüzey gerilimi daha düşüktür. Böylece suyla yağın kaynama noktası, suyun kaynama noktasından daha düşük olur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
Quo vadis?
22 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Üye
ticari bir yagin ozelliklerinden de anlasiliyo...Ayrica yine ayni yerde oda sicakligindaki buhar basinclarinin da bayagi dusuk oldugu goruluyo...Yaglar
kaynama noktasina varmadan flash point denilen (bir sivinin yanici buhar olusturup herhangi bir tutusturucu ile tutustugu en dusuk sicaklik) noktaya ulasiyolar..Bu da yagin alevler halinde yanmasina sebep oluyor...Daha ust seviyedeki sicakliklarda da, alevlerinin surekli var oldugu, yanma noktasina(fire point) ulasiyolarmis...
Son düzenleyen perlina; 23 Ocak 2017 12:18
Quo vadis?
nötrino - avatarı
nötrino
VIP SiNiRLi-RUTİNE AYKIRI!
27 Kasım 2009       Mesaj #4
nötrino - avatarı
VIP SiNiRLi-RUTİNE AYKIRI!
Normal olarak yağın kaynama noktası 200 °C civarındadır
Son düzenleyen perlina; 23 Ocak 2017 12:19
Gerçek Orada Bir Yerde...!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Ocak 2012       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yağlar karmaşık yapılı bileşiklerdir.
örneğin bitkisel yağ C3H5O6C(CnH(2n+x))3 konala bitkisinin yağı.
Bu yağı ısıttığınızda dumanlanma noktası denilen sıcaklıkta yag kendini oluşturan bileşiklerine ayrılmaya başlar. Bu noktadan sonra ya artık ilk haline benzemiyecektir, çünkü yağı oluşturan bileşikler sıcaklıkla kopup duman olarak yağdan ayrılmaktadır.
Yağlar için tanımlanan işte bu dumanlanma sıcaklığıdır. Bitkisel yağlar için 150 - 200 C derece . Kaynama noktası bu sıcaklıktan sonradır ancak suya benzer bir kaynama noktası yoktur, zira yağ kaynıyamadan bileşenlerine ayrılır. Daha fazla ısıtmak yağı kaynatmak yerine tutuşturur
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Eylül 2017       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
rafinesiz ceviz yağı 160C
rafinesiz mısır yağı 160C
rafinesiz zeytin yağı 177-204C
rafinesiz susam yağı 177C
rafinesız yerfıstığı yağı 160C
rafinesiz kanola yağı 107C
rafinesiz soya yağı 160C

tereyağ 177C
hindistan cevizi yağı 177C
badem yağı 216C
palm yağı 232C

rafine ceviz yağı 204C
rafine ayçiçeği yağı 232C
rafinesiz mısır yağı 230C
rafine zeytin yağı 238-242C
rafine susam yağı 210C
rafine yerfıstığı yağı 227-232C
rafine kanola yağı 204C
rafine soya yağı 232C
Quot capita, tot sententiae..
Hızlı Cevap
Mesaj:

Benzer Konular

21 Mayıs 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
21 Mayıs 2016 / Misafir Cevaplanmış
27 Temmuz 2009 / ahmet kurtoğlu Soru-Cevap
7 Haziran 2014 / nurcan Taslak Konular