Arama

Bakırdan yapılan kaplar neden kalaylanır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 23 Temmuz 2018 Gösterim: 16.622 Cevap: 1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
1 Ocak 2009       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Bakırdan yapılan kaplar neden kalaylanır?
EN İYİ CEVABI Keten Prenses verdi
Önceki yıllarda pişirme kapları olarak genellikle bakır kullanılırdı.Bakır kapta pişirilen ve bekletilen yemeklere kaptan bakır karıştığında, alınan bakır miktarı artmakta, bu da zehirlenmeye neden olmaktadır.Bu nedenle, bakırın besinle doğudan temas etmemesi için bu kaplar kalaylanarak kullanılmaktadır. Kalayın zamanla dökülmesi bakır kapların kullanımını azaltmıştır.
Bazı gözlem ve araştırmalar, gelişigüzel kalaylanan kaplardan yemek içerisine sağlık için zararlı kurşun gibi maddelerin karışabildiğini göstermiştir. Bu nedenle, sokaklarda kalaylatılmış veya kalayları yer yer dökülmüş bakır kaplar yemek pişirmede ve saklama için uygun değildir.
Sponsorlu Bağlantılar

Bakır kapların yerini zamanla alüminyum kaplar almıştır. Alüminyum kaplar işlenmiş alumina madeninden yapılır. Alüminyum kolayca yıpranmaz, fakat besinin alkali ve asidinden etkilenir. Alüminyum kapların kararması su ve besinin alkali ortamından ileri gelir. Sirke, limon gibi asitli maddeler konduğunda siyahlıklar giderilebilir. Asitli maddeler kap içerisinde durdukça alüminyumda yavaş yavaş çözünme olur. Çözünen maden besine karışır. Ancak, bu çok yavaş ve az olduğundan sağlığa doğrudan zararlı bir etki yapmaz. Ancak besinlerde alüminyumun artması, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum gibi minerallerin vücuda yarayışlılığını azaltır. Bu kapların temizlenmesi de zordur.

BAKINIZ Elementler - Kalay
Son düzenleyen Safi; 23 Temmuz 2018 20:30
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
1 Ocak 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Önceki yıllarda pişirme kapları olarak genellikle bakır kullanılırdı.Bakır kapta pişirilen ve bekletilen yemeklere kaptan bakır karıştığında, alınan bakır miktarı artmakta, bu da zehirlenmeye neden olmaktadır.Bu nedenle, bakırın besinle doğudan temas etmemesi için bu kaplar kalaylanarak kullanılmaktadır. Kalayın zamanla dökülmesi bakır kapların kullanımını azaltmıştır.
Bazı gözlem ve araştırmalar, gelişigüzel kalaylanan kaplardan yemek içerisine sağlık için zararlı kurşun gibi maddelerin karışabildiğini göstermiştir. Bu nedenle, sokaklarda kalaylatılmış veya kalayları yer yer dökülmüş bakır kaplar yemek pişirmede ve saklama için uygun değildir.
Sponsorlu Bağlantılar

Bakır kapların yerini zamanla alüminyum kaplar almıştır. Alüminyum kaplar işlenmiş alumina madeninden yapılır. Alüminyum kolayca yıpranmaz, fakat besinin alkali ve asidinden etkilenir. Alüminyum kapların kararması su ve besinin alkali ortamından ileri gelir. Sirke, limon gibi asitli maddeler konduğunda siyahlıklar giderilebilir. Asitli maddeler kap içerisinde durdukça alüminyumda yavaş yavaş çözünme olur. Çözünen maden besine karışır. Ancak, bu çok yavaş ve az olduğundan sağlığa doğrudan zararlı bir etki yapmaz. Ancak besinlerde alüminyumun artması, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum gibi minerallerin vücuda yarayışlılığını azaltır. Bu kapların temizlenmesi de zordur.

BAKINIZ Elementler - Kalay
Son düzenleyen Safi; 23 Temmuz 2018 20:31
Quo vadis?

Benzer Konular

6 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış
1 Mayıs 2011 / Ziyaretçi Cevaplanmış
2 Ağustos 2011 / murat6507 Soru-Cevap
9 Aralık 2015 / tayfun27 Taslak Konular