Arama

Ses hangi ortamlarda yayılır? - Sayfa 4

En İyi Cevap Var Güncelleme: 15 Eylül 2015 Gösterim: 187.892 Cevap: 133
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Mayıs 2010       Mesaj #31
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Sesin Yayıldığı Ortam
  • Ses dalgalarının, bulunduğu ortamda yayılabilmesi için belli bir maddesel ortam gereklidir. Bu nedenle ses dalgaları katı, sıvı ve gaz gibi maddelerin bulunduğu ortamlarda yayılma özelliğine sahiptir. Ses dalgalarının boşluk içinde yayılabileceği belli bir maddesel ortam olmadığı için ses boşlukta yayılamaz. Kısaca ses dalgalarının yayılma alanı maddesel ortamlardır.Ses katı maddelerin bulunduğu ortamlarda çok daha hızlı yayılma özelliğine sahiptir!

Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen nötrino; 17 Şubat 2015 12:19
uyuyan güzel - avatarı
uyuyan güzel
Ziyaretçi
22 Mayıs 2010       Mesaj #32
uyuyan güzel - avatarı
Ziyaretçi
ses en iyi nerede yayılır
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Mayıs 2010       Mesaj #33
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ses niçin farklı ortamlarda farklı duyulur
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Mayıs 2010       Mesaj #34
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ses niçin farklı ortamlarda farklı duyulur

Katı maddeler gaz ve sıvı maddelere göre sesi daha iyi yansıtma ve soğurma özelliğine sahiptirler.Bu sebeple ses farklı ortamlarda farklı ölçülerde duyulmuş olur!
Son düzenleyen nötrino; 16 Şubat 2015 16:57
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Mayıs 2010       Mesaj #35
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ses en hızlı katılar da yayılır en yavaş sıvılarda bunu deneyipde görebilirsin
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Mayıs 2010       Mesaj #36
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ses katılarda, sıvılarda, gazlarda yayılır...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Mayıs 2010       Mesaj #37
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
yav hu ben size ''sesin havada karada ve suda yayılma hızı''nı soruyom siz bana ''ses katıda daha iyi sıvıda biraz iyi gaz da iyi değil diyosunuz'' onu bende biliyorum hatta nedenini bile:atomlar sayesinde katıda atomlar daha sık sıvıda gevşek gazda ise ayrılık!!!!...
DiSs-eR - avatarı
DiSs-eR
Ziyaretçi
26 Mayıs 2010       Mesaj #38
DiSs-eR - avatarı
Ziyaretçi
SESİN YAYILMASI ve HIZI


Ses dalgaları titreşim kaynağından enerji taşırlar. Bu enerji, çeşitli ortamlar tarafından iletilir. Bu esnada ortam yer değiştirmez, hareket eden madde değil, hareket enerjisidir.Su yüzeyindeki dalgalar ile havada yayılan ses dalgaları farklıdır. Su dalgalarını gördüğümüz halde, ses dalgalarını göremeyiz. Ses dalgaları havada küresel olarak yayılır. Cisimlerin titreşmesi ile meydana gelen sesin kulağımıza kadar gelebilmesi için ses kaynağı ile kulağımız arasında katı-sıvı-gaz gibi esnek bir ortamın bulunması gerekir.

Sesin hızını değiştiren etkenler:
1. Ortam sıcaklığı ( Sıcaklık arttıkça sesin yayılma hızı artar)
2. Ortamın cinsi (Katı-sıvı-gazlarda değişik) Ses saniyede 340m hızla yayılır. (Ses, en yavaş gazlarda, sora sıvılarda, en hızlı katılarda yayılır.)
Bir binanın önünde oluşan ses, arkada duyma olayı, yan binalardan yansımasıyla olmaktadır. Sesin yayılma özelliğinden yararlanılarak okyanusların derinliği ölçülebilir. Yankı, ses dalgalarının bir engele çarpıp geri dönmesidir.

SESİN ÖZELLİKLERİ VE REZONANS

Sesleri birbirinden ayırmak için; sesin:
Şiddetini,
Yüksekliğini (frekansını),
Tınısını bilmek gerkir.
1. Sesin Şiddeti: Ses kaynağına uzaklık. Hafif sesi kuvvetli sesten ayıran özellik.
2. Sesin Yüksekliği (Frekansı): Ses kaynağının 1 saniyedeki titreşim sayısı frekanstır. Yani ince sesi kalın sesten ayıran özellik (erkek-kadın sesi). Frekansı büyük olan ses kaynağından kalın, frekansı küçük olan ses kaynağından ince ses verir.

Titreşen telin frekansı ile telin kaynağı ve cinsi arasındaki ilişki:

Sonuç: Kalınlıkları farklı, diğer özellikleri aynı olan telin verdiği seslerin frekansları farklıdır.(İnce telin verdiği ses daha incedir, frekansı büyüktür.) Cinsleri farklı, diğer özellikleri aynı iki telin verdiği seslerin frekansı farklıdır.
Titreşim bir telin verdiği seslerin frekansı telin yapıldığı maddenin cinsine bağlıdır.

Rezonans: Frekansları aynı olan ses kaynaklarından biri titreştiğinde, diğer ses kaynağının etkiyle titreşmesine rezonans denir.

İŞİTME

İşitme organımız kulaktır.
Kulağımız, aynı zamanda denge organımızdır.

Gürültü ve Çevre Sağlığı
Ses şiddeti birimi desibeldir (dB). İşitilebilen en hafif şiddetindeki ses 0 (sıfır) desibel olarak kabul edilir. Buna işitme eşiği denir. Normal konuşma sesi 30-60 dB arasındadır. İnsan kulağı, frekansı 20 titreşim/saniyeden küçük olan sesleri işitmez fakat bu seslerden olumsuz etkilenir. Sesaltı denilen bu titreşimlerin etkisinde uzun süre kalan insanlarda sağırlıklar görülmektedir.

SES YALITIMI

Ses Yalıtımı ve Yalıtım Teknikleri
Gürültüyü oluşturan ses olduğuna göre sesi geçirmeyen ve daha az geçiren maddelerin kullanılması gürültüyü önler.
Gürültü, şehirlerde daha çok rahatsız edicidir. Günümüzde ses yalıtımı sağlayan malzemeler üretilmektedir.

SES KAYDI

Ses Kaydeden Araçlar
İlk ses kaydı "fonograf" denen bir araçla yapılmıştır. (Thomas Edison tarafından 1877'de icat edilmiştir) Zamanla bu alanda çeşitli araçlar geliştirilmiştir. Gramafon, teyp ve modern stüdyolardaki kayıt araçlarıdır. İlk ses kaydı fonografta sesler, mum silindirlere kayıt yapılıyordu. Dönen taş plaklara kaydedilir. Sesin banda kaydedilmesiyle ses kaydı gelişti. Sesli bir filmde ses, filmin kenarına kaydedilir. Müzik kasetleri, sesin kaset içinde banda kaydedilmesiyle istediğimiz zaman, kaset çalarla tekrar sese dönüştürmemizi sağlar.


SES HIZI
Ses hızı havada, deniz seviyesinde ve 15 °C sıcaklıkta 340 m/s (340 metre/saniye) (yaklaşık 1.224 km/saat) olarak alınır. Ses hızı frekansa bağlı olarak değişmez, her frekansta ses aynı hızda gider. Havanın sıcaklık, yoğunluk durumuna göre sesin yayılma hızı değişir. Soğuk havada ses hızı azalır. Ses sıcak havadan soğuk havaya geçerken yayılma doğrultusunu değiştirir.


Sesin havadaki hızı yaklaşık olarak şu formülle hesaplanabilir:
5ef5f3d2cbc637476b1cc1959494949c

Formüldeki (theta) sıcaklığın derece santigrad (°C) cinsinden ifadesidir. Herhangi bir alanda, rüzgar arkadan eserse ses zemine doğru yönlenir. Rüzgar önden eserse, ses zeminden yukarı doğru yönlenir. Gündüz, zemin ısındığı için ses dalgaları ısı etkisi nedeniyle yukarı doğru yönelir. Gece, zemin soğuduğu için ses dalgaları daha uzağa gidecektir ve aşağıya doğru yönelir. Denizde suyun yapısı yansıtıcı bir yüzey oluşturmaktadır. Bu nedenle denizde ses sakin bir ortamda 4-5 km. kadar uzağa gidebilir. Hareketli ses kaynağının hızı, sesin yayılma hızını geçince, ses, patlama sesi olarak duyulur. Bu durumda dalga ışın gibi konik bir alana yayılır ve şok dalgaları olarak isimlendirilir. Böyle durumlarda sesin yayılma hızının kaynağın yayılma hızına oranına Mach sayısı denir.

Kaynak
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Mayıs 2010       Mesaj #39
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sıvı
katı
gazlarda yayılır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Haziran 2010       Mesaj #40
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ses hangi ortamlarda daha hızlı yayılır

Benzer Konular

9 Şubat 2016 / Misafir Soru-Cevap
10 Mart 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
17 Mayıs 2014 / Misafir Cevaplanmış
22 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap
8 Mart 2013 / Misafir Cevaplanmış