Arama

Tereyağı ve kuyruk yağının sıklıkla kullanılması karaciğeri nasıl etkiler?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 21 Mayıs 2016 Gösterim: 28.262 Cevap: 3
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
11 Kasım 2008       Mesaj #1
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Tereyağı ve kuyruk yağının sıklıkla kullanılması karaciğeri nasıl etkiler?
EN İYİ CEVABI Safi verdi
Tereyağı Karaciğerde depolandığı için yüksek dozlar zararlıdır. Mide bulantısı, kusma, ishal, baş dönmesi, bulanık görme, saç dökülmesi, kaşıntı, cilt kuruluğu, sakat doğum ve nedensiz kemik ağrılarına neden olabilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Detaylı bilgi için konuyu inceleyiniz Vitaminler - A Vitamini

TEREYAĞI

Sütten elde edilen yağ. Yağın sütten ayrılması için süt ya durgun bir hâlde bırakılır, böylece yoğunluğu az olan yağın üstte toplanması sağlanır, ya da santrifüj makineleriyle yağ ayrılır. Bu şekilde ayrılan kaymak krema asitleşmeye bırakılır. Daha sonra, çarpmak ya da çalkalamakla yağ kürecikleri birbiriyle birleşir ve kütle hâlinde tereyağı elde edilmiş olur. Bir kilogram tereyağı elde etmek için 25-35 litre süt harcanır. Tereyağında ortalama olarak %84,5 yağ, %0,8 protein, %0,5 karbonhidrat, %0,2 kül ve %14 su vardır. Bu bileşimdeki bir tereyağının 100 gramı 785 kalori verir. Yoğunluğu 0,926-0,946'dır. Tereyağı A ve D vitamini bakımından zengindir.

TEREYAĞININ YARARLARI
  • Tereyağı yemek, yiyeceklerdeki diğer besin öğelerinin emilimini artırıyor.
  • En iyi A vitamini kaynağıdır.
  • Lesitinden zengindir.
  • Yüksek oranda antioksidan (kolesterol, A vit, E vit, selenyum) içerir.
  • İyi bir iyot kaynağıdır.
  • Konjuge linolenik asitten (CLA)zengin olduğu için, antienflamatuvar, antiallerjik ve antikansorejenik etkileri vardır.
  • Diş çürükleri ve osteoporoz riskini azaltır.
  • Maküler dejenerasyonu azaltır (lutein)
  • Yüksek kolesterolü azaltır (kolin)
  • Bellek ve öğrenme kapasitesini artırır (kolin)
  • Asetilkolini artırır
  • Çinko içeriği yüksektir
DEVAMI Lipitler (Yağlar) ve Beslenmedeki Önemi
Son düzenleyen Safi; 21 Mayıs 2016 23:10
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Kasım 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

tereyağı domamış yağ asitleri içerdiğinden kandaki kolesterol seviyesini yükseltir. ve karaciğer vücutta depolama ve salgılama görevini üstlenmiştir..kolesterol steroid yapımını sağladığı için aslında sanılanın aksine hiç olmaması gereken yada zarar verici bir etkiye sahip değildir. tehlikeli olan kısım kolesterolün kullanılamayıp birikmesi,ve damarları kaplaması ve daraltmasıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Temel olarak karaciğerin sentezlemiş olduğu kolesterol molekülü ile (LDL, yani kötü kolesterol) ve karaciğer dışı organların sentezlemiş olduğu kolesterol molekülü (HDL, yani iyi kolesterol) arasında kimyasal olarak, yağ asitleriyle yapılan çeşitli birleşimler dışında, hiçbir fark yoktur.
karaciğer depolama görevini gördüğünden zararlı kolesterol moleküllerinden en çok etkilenen organların başındadır (damarlar ve kalp dışında) diyebiliriz..
kabaca mantık yürütmek gerekirse bu bilgilere dayanarak. tereyağı karaciğerde yağlanmaya sebep olurMsn Happy
sağlıklı günler..
Son düzenleyen Safi; 21 Mayıs 2016 23:10
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
4 Kasım 2009       Mesaj #3
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Karaciğer yağlanması, adı üstünde karaciğer hücrelerinin yağla işgal edilmesi ve buna bağlı olarak karaciğerin büyümesidir. Orta yaş üstü, özellikle kilolu kişilerde oldukça sık görülür. Erişkin insanların yaklaşık %20-30 ‘unda karaciğer yağlanması olduğunu ve kabaca her 10 kişiden birine karaciğer enzimlerinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Karaciğer yağlanması genellikle hiçbir şikayete neden olmamakla birlikte ileri dönemlerinde karnın sağ üst kısmında dolgunluk ve şişkinlik hissine neden olabilir.

Karaciğerimiz, kanımızın toksinlerden, ölü hücrelerden, mikroorganizmalardan ve aşırı yağdan temizleme görevi yapan önemli bir organizmadır. Karaciğerin en önemli görevlerinden birisi de yağ yakıcı rolüdür, bu yüzden kilo kontrolünde karaciğerin önemli bir işlevi vardır.
Son düzenleyen Safi; 21 Mayıs 2016 23:15
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Mayıs 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Tereyağı Karaciğerde depolandığı için yüksek dozlar zararlıdır. Mide bulantısı, kusma, ishal, baş dönmesi, bulanık görme, saç dökülmesi, kaşıntı, cilt kuruluğu, sakat doğum ve nedensiz kemik ağrılarına neden olabilir.

Detaylı bilgi için konuyu inceleyiniz Vitaminler - A Vitamini

TEREYAĞI

Sütten elde edilen yağ. Yağın sütten ayrılması için süt ya durgun bir hâlde bırakılır, böylece yoğunluğu az olan yağın üstte toplanması sağlanır, ya da santrifüj makineleriyle yağ ayrılır. Bu şekilde ayrılan kaymak krema asitleşmeye bırakılır. Daha sonra, çarpmak ya da çalkalamakla yağ kürecikleri birbiriyle birleşir ve kütle hâlinde tereyağı elde edilmiş olur. Bir kilogram tereyağı elde etmek için 25-35 litre süt harcanır. Tereyağında ortalama olarak %84,5 yağ, %0,8 protein, %0,5 karbonhidrat, %0,2 kül ve %14 su vardır. Bu bileşimdeki bir tereyağının 100 gramı 785 kalori verir. Yoğunluğu 0,926-0,946'dır. Tereyağı A ve D vitamini bakımından zengindir.

TEREYAĞININ YARARLARI
  • Tereyağı yemek, yiyeceklerdeki diğer besin öğelerinin emilimini artırıyor.
  • En iyi A vitamini kaynağıdır.
  • Lesitinden zengindir.
  • Yüksek oranda antioksidan (kolesterol, A vit, E vit, selenyum) içerir.
  • İyi bir iyot kaynağıdır.
  • Konjuge linolenik asitten (CLA)zengin olduğu için, antienflamatuvar, antiallerjik ve antikansorejenik etkileri vardır.
  • Diş çürükleri ve osteoporoz riskini azaltır.
  • Maküler dejenerasyonu azaltır (lutein)
  • Yüksek kolesterolü azaltır (kolin)
  • Bellek ve öğrenme kapasitesini artırır (kolin)
  • Asetilkolini artırır
  • Çinko içeriği yüksektir
DEVAMI Lipitler (Yağlar) ve Beslenmedeki Önemi
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

11 Kasım 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
21 Mayıs 2016 / Misafir Cevaplanmış
28 Kasım 2011 / ayhan ataman Soru-Cevap
29 Nisan 2012 / Mira Soru-Cevap