Arama

Hz. Muhammed'e ilk ayet hangi tarihte ve nerede gelmiştir? - Sayfa 9

En İyi Cevap Var Güncelleme: 29 Ekim 2014 Gösterim: 92.724 Cevap: 100
seymaalan - avatarı
seymaalan
Ziyaretçi
28 Şubat 2012       Mesaj #81
seymaalan - avatarı
Ziyaretçi
Peygamberimize(sav) ilk vahiy, 610 yılında Hira mağarasında peygamberimizin,inzivada bulunduğu bir sırada gelmiştirİndirilen ilk ayet ise; Alak suresinin,''Yaratan Rabbinin adıyla oku'' emriyle başlayan ayettir.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Mart 2012       Mesaj #82
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Peygamberimize(s.a.v) ilk vahiy, 610 yılında Hira mağarasında peygamberimizin,inzivada bulunduğu bir sırada gelmiştir.İndirilen ilk ayetler ise; Alak suresinin,''Yaratan Rabbinin adıyla oku'' emriyle başlayan ilk beş ayetidir.

Sponsorlu Bağlantılar
gece prensesi
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Mart 2012       Mesaj #83
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
hz muhammede mekkede indirilen ayetlerin konuları
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Aralık 2012       Mesaj #84
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
islam dinin doğduğu sıralarda arap yarımadas ndaki sosyal ve kültürel hayla ilgili neler söyleybilirsiniz ya lütfen hemen cevaplaansın uoksa sosyal hocası 1 basar ya nuran çelik hesaabı acill
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Aralık 2012       Mesaj #85
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bakara süresi ilk 5 ayet
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Ocak 2013       Mesaj #86
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
temiz bir sınıf olmak için ilk önce okulunu temiz tutmalısınız sonra yerlere çöp atmayıp atan arkadaşlarınızı görürseniz onlarıda uyarmalısınız Msn Happy
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Ocak 2013       Mesaj #87
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ramazan ayının 610 yılında hira mağarasında gönderilmiştir
h_emir - avatarı
h_emir
Kayıtlı Üye
21 Ocak 2013       Mesaj #88
h_emir - avatarı
Kayıtlı Üye
İlk inen ayetler, Alak suresinin ilk beş ayetidir. 610 yılının Ağustos ayında bir pazartesi günü Mekke’de, “arayış” anlamına gelen Hıra dağındaki Hıra mağarasında inmiştir.
Her şeyin genellenmesi genellikle yanlışa götürür
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
21 Ocak 2013       Mesaj #89
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Eskiden beri Mekke'deki hanîf ve zâhitler, recep ayında inzivâya çekilirlerdi. Her biri, Mekke'nin 3 mil (bir saat) kuzeyinde Nûr Dağı'nda bir köşeye çekilir, tefekküre dalardı. 40 yaşlarına doğru Hz. Peygamber (s.a.s.)'in kalbinde de bir yalnızlık sevgisi belirdi. O da Nûr Dağı’nda bir mağaraya çekilip, günlerce orada kalıyor, Yüce Allah'ın sonsuz kudret ve azametini düşünerek O'na ibâdet ediyordu. Giderken azığını da berâberinde götürüyor, bitince evine dönüyor, sonra tekrar gidiyordu. Böylece Allah, onu büyük görevine hazırlıyordu.
Hz. Muhammed (s.a.s.)'e ilâhi vahyin başlangıcı, sâdık rüyâlar şeklinde oldu. Gördüğü her rüya, olduğu gibi çıkıyordu. Bu durum, altı ay kadar devam etti.

İlk Vahiy


610 yılı Ramazan ayının Kadir Gecesinde, hırkasına bürünüp Hira Mağarası’nda düşünmeye dalmış olduğu bir sırada, bir sesin kendisini ismi ile çağırmakta olduğunu duydu. Başını kaldırıp etrafına baktı; kimseyi göremedi. Bu sırada her tarafı ansızın bir nûr kaplamıştı; dayanamayıp bayıldı. Kendisine geldiğinde karşısında vahiy meleği Cebrâil'i gördü. Melek O'na:
-"Oku" Dedi. Hz. Muhammed (s.a.s.):
-"Ben okuma bilmem", diye cevap verdi. Melek, Hz. Muhammed (s.a.s.)'i kucaklayıp güçsüz bırakıncaya kadar sıktı.
-"Oku" diye emrini tekrarladı. Hz. Muhammed (s.a.s.) yine:
-"Ben okuma bilmem..." cevâbını verdi. Melek emrini tekrarlayıp üçüncü defa Hz. Peygamber (s.a.s.)'i sıktıktan sonra Alak Sûresi'nin ilk beş âyetini okudu.
"Yaratan Rabb'inin adıyla oku. O, insanı ‘alak'tan (aşılanmış yumurtadan) yarattı. Oku, kalemle (yazmayı) öğreten, insana bilmediğini belleten Rabb'in sonsuz kerem sahibidir." (Alak Sûresi, 1-5).
Meleğin arkasından Hz. Peygamber (s.a.s.) de bu âyetleri tekrarladı. Heyecanla mağaradan çıkarak evine geldi. Yolda ilerlerken gök yüzünden bir sesin:
"Ey Muhammed. Sen Allah'ın elçisisin, Ben de Cibrail'im" dediğini duydu. Başını kaldırdığı zaman, Cebrâil'i gördü. Korku içinde evine vardı. Eşi Hz. Hatice'ye:
"Beni örtün, çabuk beni örtün" dedi. Bir müddet dinlenip heyecânı geçtikten sonra gördüklerini Hz. Hatice'ye anlattı, “Kendimden korkuyorum”, dedi. Hz. Hatice, O'nu şu ölmez sözlerle teselli etti.
"Öyle deme. Allah'a yemin ederim ki, Yüce Allah, hiç bir zaman seni utandırmaz. Çünkü sen , akrabanı gözetirsin. İşini görmekten âciz kimselerin işlerini yüklenirsin, Fakire yardım edersin. Misâfiri ağırlarsın...."

Varaka’nın Sözleri


Hatice daha sonra Hz. Peygamber (s.a.s.)'i, amcasının oğlu Varaka'ya götürdü. Varaka ‘hanîf’lerdendi. Tevrât ve İncil'i okumuş, İbrânî dilini ve eski dinleri bilen bir ihtiyardı. Varaka Peygamberimiz (s.a.s.)i dinledikten sonra:
-"Müjde sana Ey Muhammed, Allah'a yemin ederim ki sen Hz. İsâ'nın haber verdiği son Peygambersin. Gördüğün melek, senden önce Yüce Allah'ın Musâ'ya göndermiş olduğu Cibrail'dir. Keşke genç olsaydım da, kavmin seni yurdundan çıkaracağı günlerde sana yardımcı olabilseydim... Hiç bir Peygamber yoktur ki, kavmi tarafından düşmanlığa uğramasın, eziyet görmesin..." dedi. Aradan çok geçmeden Varaka öldü.
h_emir - avatarı
h_emir
Kayıtlı Üye
21 Ocak 2013       Mesaj #90
h_emir - avatarı
Kayıtlı Üye
“Hz. Aişe ve Ebu Musa rivayetlerinde, vahiy, Mekke’de, “arayış” anlamına gelen Hıra mağarasında Fil olayından yaklaşık 40 yıl sonra bir Ramazan gecesinde Alak suresinin ilk beş ayetinin indirilmesiyle başlamıştır.

Nüzul(iniş) yeri Arabistan yarımadasındaki Mekke’nin en yüksek noktası olan Sebir dağının hemen yanı başında bulunan Hıra dağının tepesindeki bir doğal mağaradır. Hıra mağarası Mekke’ye hakim bir tepede Kabe’yi kuşbakışı gören bir noktadadır…

Nüzul (iniş) zamanını günü gününe tespit edemesek de, yaklaşık olarak tespit etmek mümkündür. Muhtemelen bu zaman, Miladi 610 yılının Ağustos ayına ait bir pazartesi gecesidir. Beyhaki, vahiy başlamadan önceki rüyalar silsilesinin hicretten 13 yıl önce bir Rebiulevvel ayında başladığını ve altı ay sürdüğünü nakleder. Bu tarihin miladi karşılığı 610 yılının Şubat ayıdır. Rüyalar silsilesi altı ay sürdüğüne göre, bu tarihten altı ay sonrası aynı yılın Ağustos ayına denk gelmektedir. Bu hesaba göre vahiy 610 yılının Ağustos ayında başlamıştır. Vahyin doğumunun Hz. Peygamber’in doğumuyla aynı gün olan Pazartesi gününe denk geldiğini, Hz. Peygamber’in niçin o günü oruçlu geçirdiği sorusuna verdiği cevaptan öğreniyoruz.

M.İslamoğlu; Kur’an Surelerinin Kimliği, Akabe Vakfı Yayınları, İstanbul, 2011


Yani tüm bunlardan çıkan sonuç: Miladi 610 yılının Ağustos ayının içindeki bir pazartesi gününde, Mekke’de “arayış” anlamına gelen Hıra dağındaki Hıra mağarasında inmiştir.


NOT: Lütfen paylaşımlarımızı yaparken kaynak belirtmeye dikkat edelim!
Her şeyin genellenmesi genellikle yanlışa götürür

Benzer Konular

15 Ocak 2009 / Ziyaretçi Cevaplanmış
28 Şubat 2018 / AniLBurak26 Cevaplanmış
11 Ocak 2011 / Misafir Soru-Cevap
24 Aralık 2013 / Misafir Cevaplanmış