Arama

Ege Bölgesi'nde en fazla hangi tahıl ürünü yetiştirilir, bu hangi koşullara bağlıdır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 4 Nisan 2019 Gösterim: 4.099 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ege Bölgesi'nde en fazla hangi tahıl ürünü yetiştirilir, bu hangi koşullara bağlıdır?
EN İYİ CEVABI RuffRyders verdi
Ege Bölgesi
Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10’a yakın bölümünü karşılar. Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak’ta üretilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Buğday


Buğday genellikle ılık ve serin iklim şartlarında yetişir. Buğday, gelişmenin ilk devrelerinde (çimlenme, kardeşlenme) yüksek sıcaklıktan hoşlanmaz. Sıcaklık 5-10 ºC; nisbi nem %60'ın üstünde olursa bitki normal gelişmesine devam eder. Vegatatif gelişenin ileri devresinde (sapa kalkma) fazla sıcaklık istemez.10-15 ºC'lık sıcaklık, %66 nisbi nem ve az ışık, iyi bir gelişme için uygundur. Buğday yıllık yağışı 350-1150 mm olan iklim bölgelerinde yetişebilmektedir. Kaliteli ve bol ürün yıllık yağışı 500-600 mm olan yerlerde veya toprakta bu nemi sağlayacak sulamalarda alınabilmektedir.

Buğday derin, killi, tınlı-killi olan ve yeterli organik maddesi olan fosfor ve kireci bulunan, kumlu tınlı topraklar en iyi buğday topraklarıdır. Toprakta organik madde arttıkça, buğdayın verimi de artar. Besin maddesi yönünden fakir topraklarda kaplıca çeşitleri, orta şartlarda ekmeklik çeşitleri, en iyi şartlarda da makarnalık çeşitleri ekmek daha uygundur.

Arpa ise kısaca her türlü iklim koşulları altında yaygın bir şekilde ekili olmakla birlikte, ılıman bölge tarım ekonomilerinde kilit rol oynamaktadır.

BAKINIZ Ege Bölgesi - Genel Bilgi
Son düzenleyen Safi; 4 Nisan 2019 16:32
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
18 Şubat 2010       Mesaj #2
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Ege Bölgesi
Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10’a yakın bölümünü karşılar. Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak’ta üretilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Buğday


Buğday genellikle ılık ve serin iklim şartlarında yetişir. Buğday, gelişmenin ilk devrelerinde (çimlenme, kardeşlenme) yüksek sıcaklıktan hoşlanmaz. Sıcaklık 5-10 ºC; nisbi nem %60'ın üstünde olursa bitki normal gelişmesine devam eder. Vegatatif gelişenin ileri devresinde (sapa kalkma) fazla sıcaklık istemez.10-15 ºC'lık sıcaklık, %66 nisbi nem ve az ışık, iyi bir gelişme için uygundur. Buğday yıllık yağışı 350-1150 mm olan iklim bölgelerinde yetişebilmektedir. Kaliteli ve bol ürün yıllık yağışı 500-600 mm olan yerlerde veya toprakta bu nemi sağlayacak sulamalarda alınabilmektedir.

Buğday derin, killi, tınlı-killi olan ve yeterli organik maddesi olan fosfor ve kireci bulunan, kumlu tınlı topraklar en iyi buğday topraklarıdır. Toprakta organik madde arttıkça, buğdayın verimi de artar. Besin maddesi yönünden fakir topraklarda kaplıca çeşitleri, orta şartlarda ekmeklik çeşitleri, en iyi şartlarda da makarnalık çeşitleri ekmek daha uygundur.

Arpa ise kısaca her türlü iklim koşulları altında yaygın bir şekilde ekili olmakla birlikte, ılıman bölge tarım ekonomilerinde kilit rol oynamaktadır.

BAKINIZ Ege Bölgesi - Genel Bilgi
Son düzenleyen Safi; 4 Nisan 2019 16:34

Benzer Konular

1 Nisan 2010 / Misafir Cevaplanmış
12 Ocak 2013 / Misafir Cevaplanmış
21 Şubat 2017 / Misafir Cevaplanmış
8 Ocak 2015 / trolllll Cevaplanmış
20 Ocak 2012 / Misafir Cevaplanmış