Arama

Tanzimat dönemindeki sanat anlayışı nedir? - Sayfa 2

En İyi Cevap Var Güncelleme: 3 Şubat 2016 Gösterim: 93.206 Cevap: 10
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
3 Şubat 2016       Mesaj #11
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tanzimat dönemi sanat anlayışında batılılaşmanın izleri görülür.Bu dönemde makale tiyatro roman eleştri gibi yeni batı etkisinde türler ortaya çıkmıştır.Genel anlayış halkı uyandırmak olduğu için sanat toplum içindir anlayışı savunulmaya çalışılmıştır.Dili sadeleştirme ÖzTürkçe ye dönme gibi hedefler ortaya konulmuştur. Ancak bu konuda pek başarılı olamadıklarını 2 dönem sanatçılarıyla daha iyi anlamaktayız. Vatan milllet hak adalet kanun sanatın temel konularını şekillendirmiştir.
kaynak
Sponsorlu Bağlantılar
Ek Bilgi;
Alıntı

Kısaca Tanzimat Dönemi Edebiyatı, Sanat Anlayışı Hakkında Kısa Özet Bilgiler
a. Bu dönem sanatçıları, Divan edebiyatında hiç bulunmayan makale, tiyatro, roman, hikaye, anı, eleştiri gibi yeni edebiyat türleri getirmişler, Divan edebiyatında bulunan şiir, tarih, mektupgibi edebiyat türlerini Batı anlayışına göre yenileştirmişlerdir.
b. Tanzimat edebiyatının özellikle ilk devirlerinde yetişen sanatçıların çoğu (Ziya Paşa, Namık Kemal) Montesquieu, Rousseau, Voltaire gibi Fransız devrimci yazarlarının etkisi altında kalarak, makale ve şiirlerinde zulme, haksızlığa, geriliğe karşı şiddetli bir dille mücadeleye girişmişler; vatan, millet, hürriyet, hak, adalet, kanun, meşrutiyet gibi kavramları yaymaya çalışmışlar, “toplum için sanat” anlayışını benimsemişlerdir.
c. Tanzimat edebiyatının ikinci devrinde yetişen sanatçılar ise (Recai-zâde Mahmut Ekrem, Abdülhak Hâmit, Sami Paşa-zâde Sezai) toplum işlerine daha az karışmışlar, “sanat için sanat” anlayışını benimser görünmüşlerdir.
Klasisizm, bir akım olarak bizim edebiyatımızı etkilememiştir. Kimilerinin etki saydığı, Ahmet Vefik Paşa’nın Molieré’den çevirileri ve uyarlamalarıdır. Çeviri yapmak, o akımdan etkilenmek değildir. Şinasi ise Romantizme (Coşumculuğa) kapılmadığı için Klasisizmin etkisinde gibi düşünülürse de bu yaklaşımlar doğru değildir. Özetle: Klasisizm, bir akım olarak bizimedebiyatımızı etkilememmiştir.
d. Çoğu Fransız edebiyatını örnek olarak alan bu sanatçıların bir kısmı Ahmet Vefik Paşa, Realizm (Recai-zâde Mahmut Ekrem, Sami Paşa*zâde Sezai Nabi-zâde Nâzmi.) akımının etkisi altında eserler vermişlerdir.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

22 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
12 Kasım 2016 / OoOwRaNgLeRoO Cevaplanmış
8 Mayıs 2011 / ßuSrA Soru-Cevap
26 Ekim 2010 / baran Soru-Cevap