Kuru fasulyenin tarihi ve yayılışı hakkında bilgi verir misiniz?
Kökleri Orta Amerika’ya kadar giden kuru fasulye aslında bir baklagil olup yetiştirilen bitkinin meyveleri içerisindeki tanelerin kurutulması ile elde ediliyor. 16. yüzyılda Avrupa’da kullanılmaya başlanan kuru fasulyenin Amerika’da toplam 200 farklı çeşidi bulunuyor. Sırık ve bodur olmak üzere iki ayrı türü bulunan fasulye daha çok ılıman yerlerde yetişiyor; nemli, killi ve kumlu toprakları seviyor. Kimi kültürlerde yılbaşı dönemlerinde şan getirmesi için yenilen kuru fasulyenin dünya üretiminin yüzde 80’i ise Afrika, Meksika, Brezilya ve Orta Amerika’da gerçekleştiriliyor.
Türk mutfağındaki yeri ve kullanım çeşitliliği
Kuru fasulyenin Türkiye’deki kullanım alanı dünya ile kıyaslandığında biraz daha kısır kaldığı görülüyor. Yoğun kullanımına rağmen kuru fasulyeyi çok farklı çeşitte yemekte görmek maalesef mümkün değil. Gelelim kuru fasulye yemeğine… Her ne kadar “milli yemek” olarak görülse de kuru fasulye, 18. yüzyıldan sonra Türk mutfağına girmiş bir yemek. Ancak popülaritesi de bir o kadar hızla yükselen kuru fasulye yemeği, günümüzde Türk mutfağında önemli bir yer edinmiş durumda. Hemen hemen her yörenin kendine has bir pişirme yöntemi ve kullandığı değişik malzemeler bulunuyor; kur fasulye sade, sucuklu, pastırmalı, kıymalı, etli olabildiği gibi kimi zaman domates, soğan, biber veya Arnavut biberi gibi acı biber ve sebzeler de kullanılabiliyor.
Kuru fasulye pişirmenin en önemli püf noktası ise pişirilmeden en az 8 saat önce su dolu bir kapta ıslatılması. Bir gece suda bekleyen kuru fasulye daha sonra kaynatılıyor ve üzerinde oluşan beyaz köpüklerden yani gaz yapıcı madde olan olagosakkaritlerden bu sayede ayrılıyor ve daha sonrasında rahatlıkla tüketilebiliyor. Türk mutfağında kuru fasulyenin ayrılmaz dostu ise pirinç, kimi yörede ise bulgur pilavı. Pilavın yanı sıra yine birçok yörede soğan, biber, turşu, yoğurt veya kuru fasulye ile servis edilen yiyeceklerin başında gelir. Kuru fasulyeden yapılan piyaz ise yine Türk mutfağında oldukça tercih edilen bir piyaz türü. Her ne kadar kuru fasulye yemeği gibi yapımında kullanılan malzemeler yöreye göre farklılık gösterse de genel olarak soğan, zeytinyağı, taze salatada kullanılan sebzeler katılarak yapılıyor. Çok iyi bir eşlikçi olan piyaz ve kuru fasulye yemeğinin yanı sıra kuru fasulyeden aynı zamanda çorba, tatlı ve yahni de yapılıyor. Dünya tüketimine baktığımızda kuru fasulyenin, özellikle Meksika mutfağının vazgeçilmez besin maddelerinin başında geldiğini görüyoruz. Yine birçok ülkede kuru fasulye çeşitleri salatalarda, tavuk ve et yemeklerinde, çorbalarda, pilavlarda, birçok tatlı çeşidinde, humus olarak, konserve kutularda hazır yemek olarak ve dip sos olarak yüzyıllardır kullanılıyor.
Sponsorlu Bağlantılar
Kuru fasulyenin Türkiye’deki kullanım alanı dünya ile kıyaslandığında biraz daha kısır kaldığı görülüyor. Yoğun kullanımına rağmen kuru fasulyeyi çok farklı çeşitte yemekte görmek maalesef mümkün değil. Gelelim kuru fasulye yemeğine… Her ne kadar “milli yemek” olarak görülse de kuru fasulye, 18. yüzyıldan sonra Türk mutfağına girmiş bir yemek. Ancak popülaritesi de bir o kadar hızla yükselen kuru fasulye yemeği, günümüzde Türk mutfağında önemli bir yer edinmiş durumda. Hemen hemen her yörenin kendine has bir pişirme yöntemi ve kullandığı değişik malzemeler bulunuyor; kur fasulye sade, sucuklu, pastırmalı, kıymalı, etli olabildiği gibi kimi zaman domates, soğan, biber veya Arnavut biberi gibi acı biber ve sebzeler de kullanılabiliyor.
Kuru fasulye pişirmenin en önemli püf noktası ise pişirilmeden en az 8 saat önce su dolu bir kapta ıslatılması. Bir gece suda bekleyen kuru fasulye daha sonra kaynatılıyor ve üzerinde oluşan beyaz köpüklerden yani gaz yapıcı madde olan olagosakkaritlerden bu sayede ayrılıyor ve daha sonrasında rahatlıkla tüketilebiliyor. Türk mutfağında kuru fasulyenin ayrılmaz dostu ise pirinç, kimi yörede ise bulgur pilavı. Pilavın yanı sıra yine birçok yörede soğan, biber, turşu, yoğurt veya kuru fasulye ile servis edilen yiyeceklerin başında gelir. Kuru fasulyeden yapılan piyaz ise yine Türk mutfağında oldukça tercih edilen bir piyaz türü. Her ne kadar kuru fasulye yemeği gibi yapımında kullanılan malzemeler yöreye göre farklılık gösterse de genel olarak soğan, zeytinyağı, taze salatada kullanılan sebzeler katılarak yapılıyor. Çok iyi bir eşlikçi olan piyaz ve kuru fasulye yemeğinin yanı sıra kuru fasulyeden aynı zamanda çorba, tatlı ve yahni de yapılıyor. Dünya tüketimine baktığımızda kuru fasulyenin, özellikle Meksika mutfağının vazgeçilmez besin maddelerinin başında geldiğini görüyoruz. Yine birçok ülkede kuru fasulye çeşitleri salatalarda, tavuk ve et yemeklerinde, çorbalarda, pilavlarda, birçok tatlı çeşidinde, humus olarak, konserve kutularda hazır yemek olarak ve dip sos olarak yüzyıllardır kullanılıyor.
Erhan AKSAN
Executive Chef
''Kaynak: bizimkagithane.com/''
Son düzenleyen Jumong; 29 Ekim 2015 17:49
Sebep: iç başlık düzeni
🌘 🚀